Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk in Dorkwerd

Kerkelijk Gebouw

Hogeweg 2
9700AA Dorkwerd (gemeente Groningen)
Groningen

Bouwjaar: oorspr. ca. 1200 1648 (herb.) 1869 (toren) 1875 (bepleistering) 1200 oorspr. ca. 1200 1648 (herb.) 1869 (toren) 1875 (bepleistering)


Beschrijving van Hervormde kerk

N.H.KERK op verhoogd omheind kerkhof. Eenvoudig driezijdig gesloten zaalgebouwtje. Orgel met een klavier en aangehangen pedaal uit 1908, gebouwd door P. van Oeckelen en Zonen. In de toren een klok van G. Schimmel, 1682, diam. 83 cm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 18752
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
kerk van Dorkwerd
De kerk van Dorkwerd
De kerk van Dorkwerd
Plaats Dorkwerd
Gebouwd in 1648
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer  18752
Architectuur
Bouwmateriaal baksteen
Toren 19e eeuw
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De kerk van Dorkwerd, gelegen op een wierde in Dorkwerd direct buiten de stad Groningen, dateert in zijn huidige vorm uit 1648. Bij de bouw is waarschijnlijk gebruikgemaakt van de bakstenen van een eerdere kerk op dezelfde plaats die uit de dertiende eeuw stamde. Bij de kerk staat een kerktoren uit de negentiende eeuw, voordien stond er een klokkenstoel bij de kerk die in 1829 over het ijs vanuit Wierum werd gehaald. Tot dat jaar vormden beide wierden een kerkgemeente. Het kerkgebouw wordt gebruikt door, en is eigendom van, de hervormde gemeente.

Het kerkorgel is in 1908 geplaatst door de orgelbouwers Van Oeckelen uit Glimmen. Het instrument kwam vermoedelijk uit een kerk in Drenthe en moet door hun vader Petrus van Oeckelen omstreeks 1850 gebouwd zijn. In 2015 werd het orgel grondig gerestaureerd.

Op 21 september 2007 is een ingrijpende - negen maanden durende - restauratie van de kerk afgerond. De kerk was helemaal verzakt en is op palen gezet om verzakking in de toekomst te voorkomen. Het interieur en het orgel zijn opgeknapt en er is vloerverwarming aangelegd. Uit archeologisch onderzoek dat voor de restauratie werd uitgevoerd, bleek dat de wierde weliswaar al in de middeleeuwen bewoond was, maar dat het niet zeker is of er toen ook al een kerk heeft gestaan. Wel zijn er sporen van een middeleeuws kerkhof gevonden.

Zie ook

Externe linkMonumenten in de buurt van Hervormde kerk in Dorkwerd

Wierde van Dorkwerd

Hogeweg/ Zijlvesterweg
Dorkwerd (Gemeente Groningen)
Wierde.

Grote kop-hals-rompboerderij met voorhuis met afgewolfde topgevel

Zijlvesterweg 14
Groningen
Grote boerderij fraai gelegen bij de helling van het kerkterp. Kop-hals-romptype met afgewolfde topgevel aan het woonhuis dat in de dakpanne..

Hunzeroord

Paddepoelsterweg 11
Groningen
Inleiding BOERDERIJ, genaamd Hunzeroord, kop-romp-type, vrijstaand gesitueerd op een groot, deels omgracht erf met geboomte nabij het Van St..

Wierde Cleywert (Kleiwerd)

Zijlvesterweg 17
Groningen
Wierde. Datering: ----

Wierde

Sprikkenburg bij KVI
Adorp (Gemeente Winsum)
Wierde. Datering: Middeleeuwen.

Kaart & Routeplanner

Route naar Hervormde kerk in Dorkwerd

Foto's (2)