Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Resten van dwingers en grachten (nu Noorderplantsoen) in Groningen

Militair Object

Leliesingel Boteringesingel Kruissingel
9700AA Groningen
Groningen

Bouwjaar: 17e eeuw 1700 17e eeuw


Beschrijving van Resten van dwingers en grachten (nu Noorderplantsoen)

Aan de NW zijde van de stad tot plantsoen vervormde 4 BASTIONS, waaronder een walfragment met poterne, en bijbehorende gedeelte vestinggracht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 18747
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Noorderplantsoen
De Leliesingel in het Noorderplantsoen (2011)
De Leliesingel in het Noorderplantsoen (2011)
Type stadspark
Locatie Groningen, Nederland
Opening 1880
Voorzieningen Paviljoen Noorderplantsoen

Het Noorderplantsoen is een park in de wijk Centrum van de Nederlandse stad Groningen, omsloten door de Oranjewijk, Noorderplantsoenbuurt en Hortusbuurt. Het park ligt op de plaats waar in de 17e eeuw de verdedigingswallen van de stad werden gebouwd en is geopend in 1880. De grachten zijn vervangen door vier vijvers en op de plaats waar de wallen stonden, ligt nu een park in Engelse stijl met hoogteverschillen. Het Noorderplantsoen is in 1971 in zijn geheel aangewezen als rijksmonument. Ook het paviljoen en de muziekkoepel worden beschermd als rijksmonument.

Kenmerkend voor het Noorderplantsoen is de vorm: het park van maar 20 hectare is lang maar ook erg smal. Tot halverwege de jaren 90 werd het Noorderplantsoen doorsneden door een drukke weg, maar bij een referendum in 1994 werd – met een nipte meerderheid – besloten deze weg af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer. In het Noorderplantsoen staan kunstwerken van onder anderen Jan van Baren, Gjalt Blaauw, Bas Lugthart, Thees Meesters en Wladimir de Vries.

Jaarlijks vindt in het Noorderplantsoen een aantal evenementen plaats, waarvan Noorderzon wellicht het bekendst is. Dit is een theater- en dansevenement dat eind augustus gehouden wordt. Veel dans-, theater- en muziekgroepen uit binnen- en buitenland laten gedurende dit 11 dagen durende festival veelal verrassende uitvoeringen zien. Een ander bekend evenement in het Noorderplantsoen is de plantsoenloop waar jaarlijks zo'n 2500-3000 mensen aan mee doen. De loop door het plantsoen wordt jaarlijks op de eerste zaterdag van november gehouden.

Externe linkMonumenten in de buurt van Resten van dwingers en grachten (nu Noorderplantsoen) in Groningen

Dubbele villa in amsterdamseschoolstijl

Oranjesingel 14
Groningen
Inleiding DUBBELE VILLA, vrijstaand gesitueerd aan de Oranjesingel in een reeks van karakteristieke villa's aan de westzijde van het Noorder..

Dubbele villa in amsterdamseschoolstijl

Nassaulaan 2
Groningen
Inleiding DUBBELE VILLA, vrijstaand gesitueerd op de hoek van de Nassaulaan en de Oranjesingel in een reeks van karakteristieke villa's aan ..

Dubbele villa in amsterdamseschoolstijl met steil dak

Nassaulaan 4
Groningen
Inleiding DUBBELE VILLA, vrijstaand gesitueerd aan de Nassaulaan en gebouwd in 1928 in opdracht van W. van de Elst en G. Koets naar ontwerp ..

Gerarda Gockingagasthuis

Grote Rozenstraat 78A
Groningen
Inleiding GASTHUIS, genaamd Gerarda Gockinga Gasthuis, gesitueerd evenwijdig aan de zuidzijde van de Grote Rozenstraat, gebouwd in 1870 en u..

Dubbele villa in amsterdamseschoolstijl met taps toelopende gevel

Nassaulaan 6I
Groningen
Inleiding DUBBELE VILLA MET VOORERFAFSCHEIDING, vrijstaand gesitueerd aan de zuidzijde van de Nassaulaan, gebouwd in 1928 in opdracht van G...

Kaart & Routeplanner

Route naar Resten van dwingers en grachten (nu Noorderplantsoen) in Groningen

Foto's (2)