Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pictura in Groningen

Woonhuis

Sint Walburgstraat 1
9712HX Groningen
Groningen

Bouwjaar: 14e eeuw 1637 (verb.) 1768 (verb.) 1400 14e eeuw 1637 (verb.) 1768 (verb.)


Beschrijving van Pictura

Belangrijk hoekpand met verdieping en lage zolderverdieping onder hoog dwars zadeldak met voorschild tussen topgevels. Omlijste ingang. Ter weerszijden van de ingang telkens twee smalle vensters met 10 ruiten; op de verdieping dezelfde vensters terzijde van een nis. Inwendig gesneden deuromlijsting en fraaie rococo-trapleuning, kamer met betimmering en stucplafond met schouw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 18733
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De westzijde van Pictura aan de Sint Walburgstraat (2009)

Kunstlievend Genootschap Pictura (meestal Galerie Pictura of kortweg Pictura) is een vereniging die de beeldende kunst in de stad Groningen wil bevorderen.

De vereniging doet dit door het houden van tentoonstellingen in haar galerie, een monumentaal gebouw op de hoek van het Martinikerkhof en de Sint-Walburgstraat.

De vereniging is formeel opgericht op 6 maart 1832. Het is daarmee een van de oudste kunstverenigingen van Nederland, samen met Arti et Amicitiae (Amsterdam), Kunstliefde, (Utrecht), Pictura (Dordrecht) en Pulchri (Den Haag).

Gebouw

Het gebouw waarin Pictura gehuisvest is, wordt ook Pictura genoemd. Het stamt uit de 14e eeuw en was gebouwd als weem van de Sint-Walburgkerk. Vanaf 1467 is het in gebruik als "gewoon" woonhuis. In 1933 kon de vereniging het gebouw verwerven, dankzij een schenking van mr. F.F. Beukema. Naar hem is de bovenzaal genoemd, de tentoonstellingszaal die direct na de aankoop werd gerealiseerd.

Pictura is in de beginjaren van De Ploeg een belangrijk podium geweest voor deze groep.

Externe linkMonumenten in de buurt van Pictura in Groningen

Pand met trapgevel

Sint Walburgstraat 3
Groningen
Eenvoudig PAND met verdieping onder zadeldak met voorschild.

Eenvoudig pand met hijsbalk

Sint Walburgstraat 5
Groningen
Eenvoudig pand onder zadeldak tegen puntgevel met hijsbalk.

Pand met Vlaamse gevel

Martinikerkhof 25
Groningen
Zeer karakteristiek Gronings pand onder dwars zadeldak waarvoor grote Vlaamse top met vier gebeeldhouwde klauwstukken op de grote treden, in..

Hoekpand met lijstgevel

Sint Walburgstraat 7
Groningen
Belangrijk hoekpand met verdieping onder hoog dwars zadeldak tussen topgevels waarachter achterbouw onder zadeldak. Ter weerszijden van de i..

Eenvoudig paarsgeschilderd pand

Martinikerkhof 28
Groningen
Zeer eenvoudig pand met verdieping; in een vertrek op de verdieping thans weer overplakt, geschilderd behang: stillevens tussen guirlandes.

Kaart & Routeplanner

Route naar Pictura in Groningen

Foto's (3)