Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gepleisterd pand van vier traveeën breed (Douwe Egberts) in Groningen

Woonhuis

Vismarkt 16
9711KS Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1850-1900 (gevel) 1900 1850-1900 (gevel)


Beschrijving van Gepleisterd pand van vier traveeën breed (Douwe Egberts)

Fors pand met twee volledige verdiepingen, gedekt door schilddak. Gevel gepleisterd en versierd met stucbekroningen, over de volle breedte van de vensters. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 18719
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Het pand Vismarkt 16 in 2012

Het pand Vismarkt 16 is een winkelpand aan de Vismarkt in de Nederlandse stad Groningen, dat is aangewezen als rijksmonument.

Beschrijving

Vismarkt 16 is een fors pand, dat drie volledige bouwlagen telt. Het staat aan de zuidoostzijde van de Vismarkt nabij het Koude Gat, op een plek waar blijkens kadastergegevens in 1828 nog twee panden moeten hebben gestaan. De vier venstertraveeën brede voorgevel dateert uit de tweede helft van de negentiende eeuw en is geheel gepleisterd. De vensters op de verdiepingen zijn gedecoreerd met stucbekroningen. Het pand wordt gedekt door een schilddak.

De benedenverdieping van het pand werd in 1907 verbouwd tot openbare leeszaal, waarbij ook een pui werd aangebracht (die bij een latere verbouwing weer verdween). In 1922 werden ook de bovenverdiepingen deel van de leeszaal. Het pand werd in 1959 verbouwd om er de griffie van de arrondissementsrechtbank Groningen te kunnen huisvesten. In 1971 werd het gebouw aangewezen tot rijksmonument. Nadat het eind jaren negentig was verkocht, werd op de benedenverdieping een geschenkenwinkel van Douwe Egberts gevestigd.[1] Bij de verbouwing daartoe zijn de gietijzeren stoeppalen die bij de pui uit 1907 hoorden teruggeplaatst.


Monumenten in de buurt van Gepleisterd pand van vier traveeën breed (Douwe Egberts) in Groningen

Rechter deel pand van zes traveeën breed

Vismarkt 12I
Groningen
Pand met verdieping en lage zolderverdieping, zes venstertraveeen breed. De gevel afgesloten door forse kroonlijst, schilddak met twee hoeks..

Pand van drie traveeën breed en twee verdiepingen

Vismarkt 14
Groningen
Drie vensters breed pand met twee verdiepingen; voorste gedeelte onder schilddak met hoekpirons. Forse kroonlijst.

Linker deel pand van zes traveeën breed (The Phone House)

Vismarkt 12
Groningen
Pand met verdieping en lage zolderverdieping, zes venstertraveeen breed. De gevel afgesloten door een forse kroonlijst, schilddak met twee ..

Woonhuis in laat-eclectische bouwstijl

Vismarkt 20A
Groningen
Inleiding WOONHUIS, gesitueerd op de hoek van de gesloten, zuidelijke gevelwand van de Vismarkt en de Pelsterstraat, gebouwd in 1897 in opdr..

Winkelhuis in classicistische bouwstijl

Vismarkt 6
Groningen
Inleiding WINKELHUIS, gesitueerd in de gesloten, zuidelijke gevelwand van de Vismarkt in de smalle doorgang naar de Herestraat, het Koude Ga..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gepleisterd pand van vier traveeën breed (Douwe Egberts) in Groningen

Foto's (3)