Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pand met omlijste dubbele voordeur in Groningen

Woonhuis

Turftorenstraat 38
9712BR Groningen
Groningen

Bouwjaar: 18e eeuw 1800 18e eeuw


Beschrijving van Pand met omlijste dubbele voordeur

Pand met verdieping en schilddak, waarschijnlijk daterend uit de 18e eeuw, met aan de straatzijde een eenvoudige lijstgevel van vroeg 19e eeuws karakter en in de vrijliggende zijgevel restanten van een laat-middeleeuws pand. Kelder, waarvan het tongewelf bij de recente restauratie vervangen is door een vlakke zoldering. Het hogere achterste gedeelte van het pand in de 19e eeuw ingrijpend vernieuwd. In de voorgevel een dubbele deuromlijsting van hout, met verdiepte panelen in de pilasters en middenstijl met gesneden composiet kapiteel. Inwendig een gang met 18e eeuwse paneeldeuren en een eveneens 18e eeuwse trap met volutenbeeindiging. Tegen de achtergevel een waranda uit het derde kwart 19e eeuw met gietijzeren zuiltjes. 19e eeuwse kap. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 18713
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pand met omlijste dubbele voordeur in Groningen

Pand met twee friezen in de voorgevel

Turftorenstraat 28
Groningen
Diep pand met verdieping onder zadeldak tegen puntgevel, doorsneden door twee friezen tussen waterlijsten. Ter hoogte van de friezen op de k..

Woonhuis met monumentale lijstgevel en jongere winkelpui in een eclectische bouwstijl

Turftorenstraat 26
Groningen
Inleiding WOONHUIS MET JONGERE WINKELPUI, gesitueerd in de gesloten zuidelijke gevelwand van de Turftorenstraat op de hoek met de smalle Lut..

Onderkelderd pand met omlijste ingang

Hoge der A 14
Groningen
Onderkelderd pand met verdieping en lage zolderverdieping onder zadeldak met voorschild waarboven topschoorsteen met bord. Gevel laat-18e vr..

Batavia

Hoge der A 16
Groningen
Vijf venstertraveeen breed pand met verdieping; lage tweede verdieping, omlopende geblokte kroonlijst aan de voet van hoog schilddak met twe..

Wit en grijs gepleisterd pand met bordes

Hoge der A 17
Groningen
Onderkelderd pand met verdieping en lage zolderverdieping. De gevel is in de tweede helft van de 19e eeuw gepleisterd en geornamenteerd en v..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)