Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pand met twee friezen in de voorgevel in Groningen

Woonhuis

Turftorenstraat 28
9712BR Groningen
Groningen

Bouwjaar: 16e-17e eeuw 1700 16e-17e eeuw


Beschrijving van Pand met twee friezen in de voorgevel

Diep pand met verdieping onder zadeldak tegen puntgevel, doorsneden door twee friezen tussen waterlijsten. Ter hoogte van de friezen op de kanten van de gevel ornamentstukken. Toppilaster op kopje. Boven de vensters van de verdieping ontlastingsbogen met kopje. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 18712
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Reconstructie van de zn. "Haventempel" in het Duitse Xanten met een fries op de architraaf
Onderdelen van het Hoofdportaal bij de Notre-Dame van Parijs: A:Wangfiguren, B:Middenfiguur, C:Kapiteel, D:Timpaan, E:Archivolt, F:Fries, G:Zuilengalerij

Een fries is in de kunstgeschiedenis en archeologie de term voor iedere uitgebreide, verhalende voorstelling van mensen, mythologische figuren en/of dieren binnen een duidelijk kader. Friezen hebben vaak een decoratieve functie (hetgeen overigens een diepere betekenis niet per definitie uitsluit) en kunnen op velerlei wijzen en in vele materialen zijn vervaardigd.

Architectonische friezen

De term 'fries' wordt het meest gebruikt als aanduiding voor bekaderde, uitgebreide voorstellingen op gebouwen en monumenten uit, met name, de klassieke oudheid. Deze architectonische friezen kenmerken zich door reliëf. Etruskische tempels (maar ook paleizen) werden door terracotta friezen gesierd, die vaak met behulp van matrices werden vervaardigd. Griekse en Romeinse tempels en monumenten hadden veelal gebeeldhouwde friezen in marmer. Tot de bekendere friezen uit de oudheid behoren de Gigantomachie op het Pergamonaltaar (thans in Berlijn) en het fries van de Zuil van Trajanus te Rome. In de klassieke bouworden was het fries een onderdeel van het hoofdgestel en bevond zich tussen de architraaf en de kroonlijst. Men spreekt in dit geval van een fries als er sprake is van een doorlopend beeldhouwwerk, dit werd vooral toegepast in de Korinthische orde. Indien de beeldhouwwerken worden onderbroken door een met twee hele en twee halve verticale sleuven versierde steen, (de triglief), spreekt men van metopen (karakteristiek voor de Dorische orde).

Zie ook


Monumenten in de buurt van Pand met twee friezen in de voorgevel in Groningen

Woonhuis met monumentale lijstgevel en jongere winkelpui in een eclectische bouwstijl

Turftorenstraat 26
Groningen
Inleiding WOONHUIS MET JONGERE WINKELPUI, gesitueerd in de gesloten zuidelijke gevelwand van de Turftorenstraat op de hoek met de smalle Lut..

Pand met omlijste dubbele voordeur

Turftorenstraat 38
Groningen
Pand met verdieping en schilddak, waarschijnlijk daterend uit de 18e eeuw, met aan de straatzijde een eenvoudige lijstgevel van vroeg 19e ee..

Wit gepleisterd pand met omlijste vensters

Turftorenstraat 13
Groningen
Woonhuis met verdieping onder zadeldak met voorschild; op de kroonlijst vier forse consoles. Omlijste ingang en stucomlijsting rond de venst..

Wit gepleisterd pand met omlijste vensters

Turftorenstraat 15
Groningen
Woonhuis met verdieping onder zadeldak met voorschild. Omlijste ingang en stuc omlijstingen aan de vensters.

Witgepleisterd pakhuis

Turftorenstraat 8
Groningen
Pakhuis onder zadeldak tegen gepleisterde trapgevel, bekroond door fronton waarin gevleugeld puttokopje; boven de hijsluiken trijshijsje.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)