Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Tweeling halsgevel in Groningen

Woonhuis

Steentilstraat 12
9711GM Groningen
Groningen

Bouwjaar: ca. 1740 (gevels) 1740 ca. 1740 (gevels)


Beschrijving van Tweeling halsgevel

Tweeling-halsgevel met baksteen gedekt door segmentvormige bekroning. Gebeeldhouwde aanzetkrullen. Onder de beide middelste door draperie omlijste opschriftsteen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 18694
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Halsgevel, Singel 326, Amsterdam
Een Zaanse halsgevel in Krommenie

Een halsgevel is een bakstenen gevel van een smal huis (drie, soms twee, ramen breed) met twee hoeken van 90° aan de top die opgevuld zijn met zandstenen ornamenten, zogenaamde klauwstukken. Bij het enkele huis leidt het Hollands classicisme tot de ontwikkeling van de halsgevel, omdat bij gebruik van de lijstgevel het puntdak boven de lijst zou uitsteken (een classicistische oplossing zou het bedekken van het puntdak met een fronton zijn maar daarmee is de helling van de Hollandse daken niet in overeenstemming). De halsgevel wordt gebouwd in de periode ±1640-±1775, maar de meeste halsgevels zijn gebouwd in de eerste helft van de 18e eeuw. De halsgevel overleeft de periode van het Hollands classicisme, omdat de Lodewijk XIV-stijl heel goed kan worden toegepast op de halsgevel.

Als eerste halsgevel wordt vaak Herengracht 168 in Amsterdam genoemd, gebouwd naar een ontwerp van Philips Vingboons. De halsgevel is typisch Amsterdams en komt voort uit de trapgevel: in feite bestaat de halsgevel uit een enkele trap; de verhoogde halsgevel heeft nog een extra trapje. 17e- en 18e-eeuwse halsgevels moeten onderscheiden worden in de ornamenten.

Frontongevelbekroningen en versieringen als festoenen komen alleen bij 17e-eeuwse halsgevels voor. In de 18e eeuw komen wel guirlandes voor die veel lijken op festoenen, maar het betreft hier geen bloemen en fruitmotieven meer. De verhoogde halsgevel wordt in de periode ±1640 - ±1670 gebouwd, als een overgangsvorm van de trap- en halsgevel.

Zie ookMonumenten in de buurt van Tweeling halsgevel in Groningen

Eenvoudig pand met kroonlijst (De Jongens van Hemmes)

Steentilstraat 10
Groningen
Eenvoudig pand onder zadeldak, voor afgeschuind; gevel afgesloten door forse kroonlijst. Boven de pui zesruitsvensters en drie lage vensters..

Panden met twee verdiepingen (De vergulde pomp)

Gedempte Kattendiep 15
Groningen
Pand met twee volledige verdiepingen onder zadeldak. Voorgevel in de 19e eeuw verhoogd, afgesloten met zware kroonlijst en versierd met stuc..

Winkelpand met magazijn Winkelpand met magazijn

Steentilstraat 2
Groningen
Inleiding WINKELPAND MET MAGAZIJN, markant gesitueerd op de hoek van het Gedempte Kattendiep, het Gedempte Zuiderdiep en de Steentilstraat..

Kantoorgebouw in verstrakte Amsterdamse School-stijl

Steentilstraat 19
Groningen
Inleiding KANTOORGEBOUW, gesitueerd in de gesloten, uit overwegend oudere bebouwing bestaande zuidelijke gevelwand van de Steentilstraat, ge..

Kledingatelier met kantoren en magazijn

Steentilstraat 21
Groningen
Inleiding KLEDINGATELIER MET KANTOREN EN MAGAZIJN, gesitueerd op de hoek van de gesloten, zuidelijke gevelwand van de Steentilstraat en de B..

Kaart & Routeplanner

Route naar Tweeling halsgevel in Groningen

Foto's (3)