Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pand met klokgevel (De kleine heerlijkheid) in Groningen

Woonhuis

Schuitendiep 42
9711RD Groningen
Groningen

Bouwjaar: 17e eeuw 1700 17e eeuw


Beschrijving van Pand met klokgevel (De kleine heerlijkheid)

Onderkelderd huis, wellicht in oorsprong 17e eeuws; in de 18e eeuw verbouwd. Pand zonder verdieping, onder pannen zadeldak, dat aan de zijde van de Tuinstraat aansluit tegen een puntgevel met rookkanaal in de as. De middelste travee hoger opgetrokken en vroeger bekroond door een klokgevel met natuurstenen geprofileerde getoogde afdekplaat en zijvoluten. Tegen het linker deel van de voorgevel een pothuis, met zitbank na 1930 verwijderd. Klokgevel en pothuis met zitbank bij restauratie in 1976/77 weer aangebracht. Zesruitsvensters. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 18685
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Zie artikel Zie voor een gevel voorzien van klokken het artikel Klokkengevel
Klokgevels in Delft

Een klokgevel is een gevel van een smal huis waarvan de bovenzijde een ronde vorm heeft als van een klok.

De klokgevel is ontstaan uit de halsgevel door het in baksteen uitvoeren van de klauwstukken die nu één geheel vormen met de hals: de omtrek van vroege klokgevels komt overeen met halsgevels met eenvoudige ingezwenkte zijkanten.

Houten 19e-eeuwse klokgevel boven een bakstenen pui

Klokgevels zijn bijvoorbeeld in Amsterdam gebouwd vanaf omstreeks 1660 tot 1790. De 18e-eeuwse klokgevels verschillen duidelijk van de 17e-eeuwse omdat zij geheel andere ornamenten hebben. In de 17e eeuw wordt de klokgevel versierd met ornamenten als vruchten- en bloemenslingers. In de 18e eeuw wordt de klokgevel toegepast in combinatie met Lodewijk XV-ornamenten. Er worden dan meer klokgevels dan halsgevels gebouwd.

In de 17e eeuw zijn de klokgevels lager en eenvoudiger dan in de 18e eeuw. Frontonbekroningen en vruchten- en bloemenslingers komen alleen in de 17e eeuw voor. In de 18e eeuw wordt de zwenking steeds sterker, de aanzetstukken worden steeds speelser en de topbekroning verandert: geen frontons, meer weelderige versieringen, maar geen bloemen en fruitmotieven meer.


Monumenten in de buurt van Pand met klokgevel (De kleine heerlijkheid) in Groningen

Pand van drie traveeën breed met halfrond bovenlicht

Poelestraat 54
Groningen
Woonhuis met verdieping onder zadeldak met voorschild waarboven schoorsteen. Omlijste ingang met halfrondgesloten bovenlicht; op de verdiepi..

Pakhuis in rijk uitgedoste eclectische bouwstijl

Poelestraat 55
Groningen
Inleiding PAKHUIS, gesitueerd op de hoek van de Poelestraat en het Schuitendiep, gebouwd in 1898 in opdracht van H. Smith als pakhuis met ka..

Vier traveeën breed pand met hek langs stoep

Schuitendiep 27
Groningen
Vier traveeën breed onderkelderd pand met verdieping en lagere tweede verdieping. Langs stoep en kelder vensters resp.gesmeed en gietijzere..

Slagerij met bovenwoning in Art Nouveau-stijl

Schuitendiep 58A
Groningen
Inleiding SLAGERIJ MET BOVENWONING, gesitueerd in de gesloten, uit overwegende oudere bebouwing bestaande oostelijke gevelwand van het Schui..

Vijf traveeën breed pand met twee ingangen

Schuitendiep 29
Groningen
Vijf traveeën breed onderkelderd herenhuis met twee volle verdiepingen, de gevel afgesloten door om de hoek gaande forse kroonlijst, XIX B...

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)