Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ommelanderhuis in Groningen

Woonhuis

Schoolstraat 13
9712JP Groningen
Groningen

Bouwjaar: late 16e eeuw (oorspr.) verb. in 1784, 19e en 20e eeuw 1600 late 16e eeuw (oorspr.) verb. in 1784, 19e en 20e eeuw


Beschrijving van Ommelanderhuis

Vrml. OMMELANDERHUIS van acht venstertraveeen. Halfrond uitgebouwde traptoren aan de zuidzijde, omlijste ingang bekroond door segmentbogig fronton. De veertien smalle "Groninger" vensters zijn opnieuw met roeden bezet sedert een brand in 1960. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 18675
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Het Ommelanderhuis in 2014

Het Ommelanderhuis is een markant gebouw in de Schoolstraat in Groningen, dat zijn naam ontleent aan het feit dat het de vergaderplaats was van de Staten van de Ommelanden in de stad Groningen. De Staten van het gewest, de Ommelanden en de stad samen, vergaderden in de voormalige Sint Maartensschool.

Gebruiksfunctie door de eeuwen heen

Oorspronkelijk diende het Ommelanderhuis als refugium voor het Johannieterklooster van Oosterwierum. Vanaf 1571 en na de Reductie van Groningen was het de vergaderplaats van de Staten van de Ommelanden. Het Ommelanderhuis gold voor de stedelijke regering als extraterritoriaal gebied. Na de opheffing van de Ommelander fractie in de Staten in 1804, werd het gebouw gebruikt als kantoor van de Ommelander kas. Op 29 november 1866 werd het Ommelanderhuis betrokken door de loge L'Union Provinciale en werd in 1871 aangekocht en verbouwd.[1] Omdat het gebouw te klein werd voor de loge, werd het 1905 verkocht en kwam het gebouw in handen van het Rooms Katholiek Ziekenhuis. Met veel feestvreugde en niet zonder gevoel van triomf bij de katholieken (in die tijd stonden de vrijmetselarij en de rooms-katholieke Kerk op gespannen voet) werd het voormalige Logegebouw van Vrijmetselaren omgedoopt tot een katholieke kapel voor het ziekenhuis. Later zou het gebouw als kerkgebouw van de Vrije Evangelische gemeente dienen. Vervolgens werd het een balletschool, totdat in 1996 het een opvanghuis werd voor dak- en thuislozen.

Externe links


Monumenten in de buurt van Ommelanderhuis in Groningen

Vijf traveeën breed pand

Schoolstraat 7
Groningen
Eenvoudig vijf traveeën breed pand waarvan de gevel is afgesloten door een rechte kroonlijst met twee gesneden consoles. Omlijste ingang va..

Woonhuis in eclectische bouwstijl

Schoolstraat 2
Groningen
Inleiding WOONHUIS, gesitueerd op de hoek van de gesloten, noordelijke gevelwand van de Poelestraat en de Schoolstraat, van oorsprong zestie..

Pand van vijf traveeën breed (Muziekschool)

Sint Jansstraat 7
Groningen
Groot pand met verdieping onder zadeldak tussen topgevels waarin moeten van kleine vensters. Gevelindeling begin 19e eeuw vernieuwd; omlijst..

Vijf traveeën breed pand met dubbele voordeur

Schuitendiep 9
Groningen
Vijf traveeën breed pand met verdieping onder zadeldak evenwijdig aan de straat, waarvan kleine gemetselde topgevel. Vensters met zes en ac..

Herenhuis in eclectische bouwstijl

Sint Jansstraat 5
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de gesloten, zuidelijke gevelwand van de Sint Jansstraat, gebouwd omstreeks 1870 in een karakteristieke, ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Ommelanderhuis in Groningen

Foto's (2)