Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Jozefkerk in Groningen

Kerkelijk Gebouw

Radesingel 2
9711EJ Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1885-'87 1887 1885-'87
Architect: P.J.H. Cuypers en Jos Cuypers Cuypers, P.J.H. 1885 P.J.H. Cuypers en Jos Cuypers


Beschrijving van Sint-Jozefkerk

St.Jozef. 1886-1887 door P.J.H. Cuypers en J.Th.J. Cuypers. Neogotische basiliek zonder transept, met schoorbogen, ronde pijlers met lijstkapitelen en blind triforium, bestaande uit nissen met bakstenen traceringen. Kruisribgewelven. Rechthoekige kapel tegen de zuiderzijbeuk. Zeskantige toren naast de voorgevel, bekroond door een opengewerkte ijzeren spits. Het oorspronkelijk meubilair van Cuypers, Stoltzenberg en F.W. Mengelberg is grotendeels nog aanwezig. Belangrijk werk uit Cuypers' tweede periode, geinspireerd door de Broederenkerk in Zutphen. Orgel met 2 klavieren en vrij pedaal, in 1906 gemaakt door M. Maarschalkerweerd. Eenklaviers koororgel met drie gedeelde registers, vermoedelijk gemaakt rond 1820 door onbekende maker voor een particuliere opdrachtgever, geleverd door pianohandel F. Schrimpf en E. Bergmann, afkomstig uit de St. Nicolaaskerk te St. Nicolaasga, waar het in 1974 werd aangekocht van de St. Martinuskathedraal te Groningen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 18669
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kathedrale kerk van de H.H. Martinus en Jozef
Sint-Jozefkathedraal vanaf de Radesingel. Op de achtergrond de Martinitoren.
Sint-Jozefkathedraal vanaf de Radesingel. Op de achtergrond de Martinitoren.
Plaats Groningen
Gebouwd in 1885 tot 1887
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer  18669
Architectuur
Architect(en) Pierre Cuypers
Stijlperiode Neogotiek
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Jozefkathedraal, ook Sint-Jozefkerk, (voluit: de Kathedrale kerk van de H.H. Martinus en Jozef) is de kathedrale kerk van het bisdom Groningen-Leeuwarden. Zij is tevens een van de kerken van de Groningse binnenstadsparochie Sint-Martinus.

De kerk is een ontwerp van de architect Pierre Cuypers, met bijdragen van zijn zoon Joseph Cuypers. De kerk is in neogotische stijl gebouwd van 1885 tot 1887. In opdracht van het kerkbestuur moest het een kopie worden van de Sint-Vituskerk in Bussum, maar dan 1,5 meter hoger. De toren mocht Cuypers wel zelf ontwerpen. Het werd een voor het noorden zeer opvallende zeskante hoogopgaande romp met een open stalen spits.

Op 25 mei 1887 werd de kerk geconsacreerd. De kerk werd aanvankelijk als parochiekerk gebruikt tot in 1970 de Sint-Martinuskathedraal aan de Broerstraat aan de eredienst werd onttrokken. In 1981 werd de Jozefkerk officieel de kathedraal van het bisdom Groningen-Leeuwarden. De bouw van de kerk werd destijds noodzakelijk geacht in verband met de aanleg van de nieuwe Oosterpoortwijk. Omdat daar veel arbeiderswoningen verrezen werd de kerk gewijd aan Sint Jozef, patroon van de arbeiders.

Cuypers baseerde de vorm van de kerk op de Broederenkerk te Zutphen; een driebeukige basiliek zonder transept met forse steunberen en luchtbogen. Eerder gebruikte de architect hetzelfde voorbeeld bij het ontwerpen van de Sint-Vituskerk in Bussum. De naastgelegen pastorie werd ook door Cuypers ontworpen. Bij de inrichting van de kerk werd Cuypers in eerste instantie ook betrokken: Hij mocht ~in 1888 het eerste zijaltaar leveren. Toen de eerste pastoor zich aandiende, zorgde deze er via zijn connecties echter voor dat de rest van de inrichting grotendeels werd verzorgd door leden van de 'Utrechtse kring' van het St. Bernulphusgilde. Zo tekende Mengelberg voor het imposante gebeeldhouwde hoogaltaar, de communiebanken, het triomfkruis, het Maria-altaar en de Maria-kansel (verwijderd kort na 1950), mocht Geuer het de glazen van de koorramen leveren en werd Jansen de polychrome beschildering van het priesterkoor toevertrouwd (deze drie verzorgden ook het interieur van de Sint-Vituskerk in Winschoten). Cuypers werd later overigens wel weer geconsulteerd voor de verdere invulling van het interieur.

Sinds 1906 bezit de Sint-Jozefkerk een hoofdorgel gebouwd door de Utrechtse firma Maarschalkerweerd.

Het ontwerp van de toren is op twee punten bijzonder: De zeskantige vorm en het gebruik van gietijzer als materiaal voor de 76 meter hoge torenspits. Vanuit alle kijkrichtingen zijn er twee wijzerplaten te zien (wat bij een vierkante toren ook kan), en vaak zelfs drie (wat bij vierkante torens onmogelijk is). Het zien van drie klokken tegelijk werd door sommige schertsenderwijs gerelateerd aan de effecten van alcohol. Dankzij deze eigenaardigheid heeft de toren de bijnaam 'dronkemanstoren' gekregen.

Zie ook

Externe links


Monumenten in de buurt van Sint-Jozefkerk in Groningen

Pastorie Sint Jozefkerk

Radesingel 4
Groningen
Inleiding PASTORIE, aan één zijde vrijstaand gesitueerd aan de noordkant van de Radesingel en aan de andere zijde via een overdekte gang g..

Voormalig hoedenmagazijn met bovenwoningen (nu: Huize Rikkers-Lubbers)

Heresingel 36
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd op de hoek van de gesloten, noordelijke gevelwand van de Heresingel en de Rademarkt, gebouwd in 1890 als hoe..

Herenhuis in eclectische bouwtrant

Radesingel 13
Groningen
Inleiding HERENHUIS, deel uitmakend van een ensemble van vier aaneengeschakelde herenhuizen, gesitueerd in de gesloten, uit eind negentiende..

Driedubbel herenhuis

Heresingel 19
Groningen
Inleiding HERENHUIS, bestaande uit drie zelfstandige gebruikseenheden, geheel vrijstaand gesitueerd op de zuidwestelijke hoek van de Heresin..

Herenhuis in eclectische bouwstijl

Radesingel 15
Groningen
Inleiding HERENHUIS, deel uitmakend van een ensemble van vier aaneengeschakelde herenhuizen, gesitueerd in de gesloten, uit eind negentiende..

Kaart & Routeplanner


Foto's (35)

Alle 35 foto's weergeven