Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint Anthonygasthuis in Groningen

Gebouw

Rademarkt 29
9711CT Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1517


Beschrijving van Sint Anthonygasthuis

St.Anthoniegasthuis, gebouwd in vleugels rond twee hoven. Uitgebouwde toegangspoort met beeldhouwwerk en opschriften uit 1664-1721. Aan de eerste hof oostelijke vleugel met verdieping onder zadeldak; boven tweede huis Vlaamse top met trijshuisje. Allerwege vensters met roedenverdeling; ontlastingsbogen boven de deuren. Noordelijke vleugel zonder verdieping met in het midden Vlaams topje met natuurstenen aanzetkrullen, lijst en bekroning. Herinneringsplaat uit 1725 en wijzerplaat met klokje uit 1806. Zuidelijke vleugel 19e eeuws doch met roeden in de vensters. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 18668
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint Anthonygasthuis
Poort van het Sint Anthonygasthuis, zomer 2009
Poort van het Sint Anthonygasthuis, zomer 2009
Basisgegevens
Locatie Groningen, Rademarkt 29/1-30
Periode 1517-heden
Gesticht door Stadsbestuur van Groningen
Restauraties 2006 (toegangspoort)
Eigenaar Stichting Sint Anthony Gasthuis

Het Sint Anthonygasthuis is een gasthuis in de stad Groningen. Het ligt aan de Rademarkt tegenover het hoofdbureau van politie.

Het gasthuis is gesticht in 1517. Er is geen stichtingsbrief bekend, aannemelijk is dat het gesticht is door het stadsbestuur. Het lag aan de rand van de toenmalige stad, tegen de stadsmuur aan. Die locatie zal bewust gekozen zijn, omdat het oorspronkelijk ook diende als pesthuis. Later kreeg het ook de functie van dolhuis, welke functie het complex tot 1844 heeft gehad. Een deel van de inkomsten kwam van de stadjers die zondags tegen betaling naar de gekken of dollen kwamen kijken.

Na 1844 werd het een gasthuis voor ouden van dagen. In 1927 werd het complex nog uitgebreid. Tegenwoordig zijn de woningen beschikbaar voor alle leeftijden.


Monumenten in de buurt van Sint Anthonygasthuis in Groningen

Voormalig hoedenmagazijn met bovenwoningen (nu: Huize Rikkers-Lubbers)

Heresingel 36
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd op de hoek van de gesloten, noordelijke gevelwand van de Heresingel en de Rademarkt, gebouwd in 1890 als hoe..

Neo-classicistisch herenhuis

Heresingel 30A
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten noordelijke gevelwand van de Heresingel, gebouwd in 1883 in opdracht van J.P. Alofs ..

Sint-Jozefkerk

Radesingel 2
Groningen
St.Jozef. 1886-1887 door P.J.H. Cuypers en J.Th.J. Cuypers. Neogotische basiliek zonder transept, met schoorbogen, ronde pijlers met lijstk..

Pastorie Sint Jozefkerk

Radesingel 4
Groningen
Inleiding PASTORIE, aan één zijde vrijstaand gesitueerd aan de noordkant van de Radesingel en aan de andere zijde via een overdekte gang g..

Herenhuis in neo-renaissancestijl

Heresingel 24
Groningen
Inleiding HERENHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, noordelijke gevelwand van de Heresingel, gebouwd in 1898 naar ontwerp van de Gronin..

Kaart & Routeplanner


Foto's (14)

Alle 14 foto's weergeven