Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hinckaertshuis in Groningen

Woonhuis

Oude Kijk in 't Jatstraat 6
9712EG Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1290


Beschrijving van Hinckaertshuis

Middeleeuws onderkelderd pand onder twee zadeldaken tegen gepleisterde topgevels aan de straatzijde. In de toppen smalle tweelichtskozijnen. Omlijste ingang bereikbaar langs stoep; in alle vensters roedenverdeling. In een vertrek een Lod.XVI-schouw. In zijmuren hofzijde smalle stenen kozijnen naar Groninger trant. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 18648
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Het Hinckaertshuis (2010)

Het Hinckaertshuis in de Oude Kijk in 't Jatstraat is een van de oudste huizen in de stad Groningen. Het is oorspronkelijk een steenhuis dat aan het einde van de dertiende eeuw werd gebouwd.

Vanaf de straat naar het huis gekeken is het rechter deel, met de verhoogde ingang het oorspronkelijke huis. De verhoogde ingang naar een hoge eerste verdieping past bij een steenhuis. Het linker deel dateert uit de vijftiende eeuw en is de vervanger van een eerder zijhuis met een dwarskap.

De naam verwijst naar Adriaen Hinckaert, een edelman uit de Zuidelijke Nederlanden, die in 1572 trouwde met Johanna de Mepsche (overl. 1596). Zij was een kleindochter van Johan de Mepsche van Meyma en Deetgen Huinga, van wie er ooit een groot gezinsportret in het Hinckaertshuis, en later in het Mepschengasthuis hing.

In de vijftiende eeuw werd het bewoond door Otto ter Hansouwe (Hanzow), die bierbrouwer was en burgemeester van de stad is geweest. Van Hansouwe was gehuwd met Syerd Lewe (ook wel de Mepsche en Meyma genoemd).[1] Na het overlijden van haar echtgenoot stichtte zij een gasthuis dat direct naast het Hinckaertshuis verrees. In haar testament bepaalde zij dat het gasthuis, dat nu bekendstaat als het Mepschengasthuis, bestuurd zou worden door haar erfgenamen die in Groningen zouden wonen in het Hinckaertshuis.
Thans is in het Hinckaertshuis gevestigd het architectenbureau OVT Architecten[2], die in 1985/'86 het huis onderworp aan een ingrijpende restauratie en in 2012 een uitgebreide publicatie over het Hinckaertshuis het licht deed zien.

Trivia

In 1775 heeft de toenmalige bewoner, Paulus 's Graeuwen, hoogleraar aan de Universiteit van Groningen en rector magnificus van 1773 - 1774, het ontwerp van het grafmonument van de Leidse geleerde Herman Boerhaave laten opnemen in de behangdecoratie van de tuinkamer.[3]
’s Graeuwen was een leerling van Boerhaave. Het grafmonument, in 1762 geplaatst in de Pieterskerk te Leiden, is van de hand van Antony Wapperon naar een ontwerp van Frans Hemsterhuis.


Monumenten in de buurt van Hinckaertshuis in Groningen

Geel gepleisterd pand van vier traveeën breed

Oude Kijk in 't Jatstraat 9
Groningen
Vier traveeën breed pand met verdieping en lage zolderverdieping in de voorbouw. 17e eeuwse festoenen en knopankers tussen de verdiepingen;..

Negen traveeën breed pand

Oude Kijk in 't Jatstraat 8
Groningen
Negen traveeën breed pand onder dwars zadeldak tussen topgevels. Boven de 19e eeuwse pui negen smalle "Groninger" vensters onder ontlasting..

Mepschen- of Sint Annengasthuis

Oude Kijk in 't Jatstraat 4
Groningen
St.Annen of Mepsche Gasthuis, gesticht 1479, herbouwd in 1786. Zeven traveeën breed pand met verdieping onder hoog zadeldak evenwijdig aan ..

Woonhuis met jongere winkelpui

Oude Kijk in 't Jatstraat 10A
Groningen
Inleiding WOONHUIS MET JONGERE WINKELPUI, gesitueerd in de gesloten westelijke gevelwand van de Oude Kijk in 't Jatstraat, verbouwd in ca 18..

Pand van vijf traveeën breed met klokgevel

Oude Kijk in 't Jatstraat 5
Groningen
Pand met verdieping onder zadeldak tegen dubbelgezwenkte top. In de deels vernieuwde gevel, rococovullingen in de boogtrommels boven de vens..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hinckaertshuis in Groningen