Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pand met versierde trapgevel met reliëfs van Johannes de Doper en Johannes de Evangelist in Groningen

Woonhuis

Oude Ebbingestraat 52
9712HL Groningen
Groningen

Bouwjaar: 16e eeuw vroege 17e eeuw (gevel) 1912 (pui) 1600 16e eeuw vroege 17e eeuw (gevel) 1912 (pui)
Architect: A.Th. van Elmpt (pui) Elmpt 1912 A.Th. van Elmpt (pui)


Beschrijving van Pand met versierde trapgevel met reliëfs van Johannes de Doper en Johannes de Evangelist

Pand met verdieping onder zadeldak tegen trap gevel met klauwstukken en siervazen op de treden, en bekroond door pilasters op kopje. Boven de vensters die in zes ruiten verdeeld zijn, geblokte bogen waarin schelpvullingen. In de top in nissen reliefs, voorstellend Johannes de Doper en Johannes de Evangelist. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 18642
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Geveltop van de Oude Ebbingestraat 52 in Groningen

Aan de Oude Ebbingestraat 52 in Groningen staat een monumentaal pand, dat dateert uit de 17e eeuw.

Beschrijving

Het omstreeks 1630 gebouwde pand aan de Oude Ebbingestraat 52 werd in 1996 gerestaureerd. Bij deze restauratie kreeg het bovenste, maniëristisch vormgegeven, deel van de voorgevel weer de oorspronkelijke kleuren rood en een lichte okerkleur terug. De zesruitsvensters hebben een boogrand, gedecoreerd met blokjes afgewisseld met sierkoppen en voorzien van een vulling met een schelpmotief. Ter weerszijden van het venster in de geveltop bevinden zich twee nissen. In de linkernis is een reliëf met de afbeelding van Johannes de Doper met het lam Gods en in de rechternis is een reliëf met de afbeelding van Johannes de evangelist met in zijn hand een kelk met een slang. In de nisrand zijn decoratieve blokjes aangebracht. De trapgevel bezit klauwstukken en siervazen op de treden.

De vormgeving van de onderpui dateert uit de periode van de Jugendstil en is ontworpen door de Groninger architect Antonius Theodorus van Elmpt. In de langgerekte gepleisterde zijgevel in de Butjesstraat is een dakkapel met een hijskap aangebracht. In het pand is een onderdelenwinkel gevestigd.

Het gebouw is erkend als rijksmonument.


Monumenten in de buurt van Pand met versierde trapgevel met reliëfs van Johannes de Doper en Johannes de Evangelist in Groningen

Winkelpand met jongere gevel in neo-Renaissance stijl

Oude Ebbingestraat 54A
Groningen
Inleiding WINKELWOONHUIS, gesitueerd in de gesloten westelijke gevelwand van de Oude Ebbingestraat, verbouwing van een ouder gebouw dat in 1..

Winkelwoningcomplex met gevel in Art Nouveau-stijl

Oude Ebbingestraat 49A
Groningen
Inleiding WINKELWONINGCOMPLEX, gesitueerd in de gesloten oostelijke gevelwand van de Oude Ebbingestraat, bestaande uit drie panden die tegel..

Woonhuis in Art Nouveau-stijl

Oude Ebbingestraat 45
Groningen
Inleiding WOONHUIS, gesitueerd in de gesloten, oostelijke gevelwand van de Oude Ebbingestraat, gebouwd in 1904-1905 in opdracht van Th.A. Ve..

Dubbel winkelwoonhuis in neo-maniëristische bouwstijl

Oude Ebbingestraat 41A
Groningen
Inleiding DUBBEL WINKELWOONHUIS, gesitueerd in de gesloten oostelijke gevelwand van de Oude Ebbingestraat, gebouwd in 1892 naar ontwerp van ..

Hoekpand met rijk gebeeldhouwde gevel

Oude Ebbingestraat 39
Groningen
Pand met verdieping en zolderverdieping onder diep zadeldak tegen rijk gebeeldhouwde gevel met twee grote treden waartegen klauwstukken. Ond..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)