Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dienstwoningen van de commissaris van de koningin in Groningen

Gebouw

Oude Boteringestraat 44
9712GL Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1791


Beschrijving van Dienstwoningen van de commissaris van de koningin

Vrml.Ambtswoning, Commissaris der Koningin, thans Economisch instituut der Rijks Universiteit. Zeven travee├źn breed onderkelderd herenhuis met twee verdiepingen onder schilddak met versierde hoekschoorstenen. De kelderverdieping is met hardsteen bekleed, versierd met festoenen en rozetten. De strakke bakstenen gevel wordt afgesloten door een forse kroonlijst waarop het bouwjaar 1791 vermeld wordt en waarboven een balustrade met balusters aan de zijden en een traliemotief in het midden. De ingang is bereikbaar langs een halfronde stoep met hekken, die zich voor de gevel voortzet langs het middenvenster van de beide verdiepingen; boven de ingang en de vensters enig decoratief beeldhouwwerk. Twee kamers met betimmeringen, geschilderd behang en deuren uit de bouwtijd; op de trap een keeshondje, embleem der patriotten; in de achterzaal schoorsteenmantel XIXa. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 18635
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dienstwoningen van de commissaris van de koningin in Groningen

Woonhuis met vensters in de kroonlijst

Oude Boteringestraat 46
Groningen
Woonhuis met verdieping en lage zolderverdieping, waarvan de vensters in de kroonlijst van de gevel staan, tussen deze vensters en terzijde ..

Woonhuis met stoep en twee stoeppalen

Oude Boteringestraat 42
Groningen
Woonhuis met verdieping en lage zolderverdieping onder zadeldak met voorschild en topschoorsteen. Gevel afgesloten door kroonlijst met twee ..

Hotel de Ville

Oude Boteringestraat 43
Groningen
Pand met verdieping en lage zolderverdieping. Alle vensters zesruits, op begane-grond en verdieping half-cirkelvormig gesloten met gesneden ..

Eenvoudig pand met omlijste ingang (SRC vakanties)

Oude Boteringestraat 37
Groningen
Eenvoudig pand met verdieping en lage zolderverdieping in de verhoogde gevel. Boven voorschild van de kap schoorsteen. Omlijste ingang en tw..

Woonhuis met stoep met hek

Oude Boteringestraat 50
Groningen
Woonhuis met verdieping en lagere tweede verdieping; het voorhuis gedekt door dwars schilddak. Stoep met hek; omlijste ingang.

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)