Dienstwoningen van de commissaris van de koningin in Groningen

Oude Boteringestraat 44
9712GL Groningen

Beschrijving van Dienstwoningen van de commissaris van de koningin

Vrml.Ambtswoning, Commissaris der Koningin, thans Economisch instituut der Rijks Universiteit. Zeven travee├źn breed onderkelderd herenhuis met twee verdiepingen onder schilddak met versierde hoekschoorstenen. De kelderverdieping is met hardsteen bekleed, versierd met festoenen en rozetten. De strakke bakstenen gevel wordt afgesloten door een forse kroonlijst waarop het bouwjaar 1791 vermeld wordt en waarboven een balustrade met balusters aan de zijden en een traliemotief in het midden. De ingang is bereikbaar langs een halfronde stoep met hekken, die zich voor de gevel voortzet langs het middenvenster van de beide verdiepingen; boven de ingang en de vensters enig decoratief beeldhouwwerk. Twee kamers met betimmeringen, geschilderd behang en deuren uit de bouwtijd; op de trap een keeshondje, embleem der patriotten; in de achterzaal schoorsteenmantel XIXa. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)