Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Calmershuis in Groningen

Woonhuis

Oude Boteringestraat 24
9712GH Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1250


Beschrijving van Calmershuis

Onderkelderd pand met verdieping, lage tweede verdieping en zolderverdieping onder zadeldak tegen klokgevel met aanzetkrullen. Gevel later gecement (d.d. 1905); geblokte omlijsting der hoge smalle ingangspartij, waarvoor stoep met balies. Op de verdieping acht- en hoger vierruitsvensters. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 18632
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Calmershuis
Calmershuis.jpg
Locatie Groningen
Oorspr. functie woonhuis
Huidig gebruik universiteit
Bouw gereed ongeveer 1250
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 18632
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Calmershuis staat in Groningen en is een van de oudste stenen huizen van de stad, gebouwd rond 1250. Het is genoemd naar burgemeester Barolt Calmar (of Barwoldi Calmers), die er in 1338 woonde. In 1465 duikt voor het eerst de naam 'Kalmershuis' op naar deze vroegstbekende bewoner. Eeuwenlang werd het huis bewoond door vooraanstaande families. Het staat aan de Oude Boteringestraat, op de hoek van de Broerstraat.

Geschiedenis

Het huis dat nu bekendstaat als het Calmershuis wordt waarschijnlijk al genoemd in middeleeuwse bronnen. Het is zeer waarschijnlijk een van de panden die na een slag in 1338 van hun weergang ontdaan moeten worden. Ook in 1251 is er sprake van een huis dat wordt aangepakt terwijl twee jaar later sprake is van versterking van het Broerklooster met steenhuizen.

Thomas van Seeratt

In de 18e eeuw bewoonde de Zweedse zeekapitein Thomas van Seeratt het Calmershuis. Thomas van Seeratt werd in 1716 benoemd als hoofd van de provinciale waterstaat. De grote kerstvloed van 1717 was een belangrijke reden voor Seeratt om alle dijken om de provincie aan te willen pakken. Na enkele hervormingen in het provinciaal bestuur kreeg Seeratt hier eindelijk het recht toe en kon hij de provincie beschermen tegen de volgende vloed.[1]

Het Wolters-Noordhoff complex

1rightarrow blue.svg Zie Wolters-Noordhoff Complex voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In 1920 werd het Calmershuis verkocht aan uitgeverij Wolters en werd het uiteindelijk onderdeel van het Wolters-Noordhoffcomplex (WNC). Toen de uitgeverij was verhuisd kwam het gebouw na enige tijd in handen van een grote krakersbeweging.

Open Universiteit

Na de ontruiming van het WNC werd besloten het pand niet te slopen. Het Calmershuis onderging een grote verbouwing, waarna in 1994 de Open Universiteit zich in het Calmershuis vestigde. Tot op heden is dit de bewonende instantie van het pand.

Referenties


Monumenten in de buurt van Calmershuis in Groningen

Bankgebouw in eclectische bouwstijl met neo-barok-kenmerken

Oude Boteringestraat 17
Groningen
Inleiding BANKGEBOUW, gesitueerd op de hoek van de Oude Boteringestraat en de Rodeweeshuisstraat, gebouwd in 1892 als agentschap van de Nede..

Het huis met de dertien tempels

Oude Boteringestraat 23
Groningen
Voorheen het Huis met de 13 tempels. Omstreeks 1710 herbouwd PAND waaraan na 1756 verfraaiingen in rococo-stijl werden aangebracht. Gevel p..

Pand met geblokte kroonlijst (Xsasa)

Oude Boteringestraat 14
Groningen
Pand met twee verdiepingen; gevel afgesloten door hoge geblokte kroonlijst.

Geel gepleisterd pand

Oude Boteringestraat 27
Groningen
Eenvoudig woonhuis met volledige eerste verdieping, en lage zolderverdieping. Gevel gepleisterd en afgesloten door forse kroonlijst.

Woonhuis in Art Nouveau-stijl (Land van Kokanje)

Oude Boteringestraat 9
Groningen
Inleiding WOONHUIS, gesitueerd in de nagenoeg gesloten, oostelijke gevelwand van de Oude Boteringestraat, gebouwd in 1902-1903 in opdracht v..

Kaart & Routeplanner