Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sichtermanhuis in Groningen

Woonhuis

Ossenmarkt 4
9712NZ Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1746-'50 1750 1746-'50
Architect: mogelijk T. van der Haven Haven 1746 mogelijk T. van der Haven


Beschrijving van Sichtermanhuis

Onderkelderd dubbel herenhuis met verdieping en lage tweede verdieping, gebouwd in 1746-'50 en in 1770 gesplitst, waarbij de ingang, bereikbaar langs een bordes met dubbele gezwenkte trappenvlucht, vervangen werd door twee vrij eenvoudige ingangsdeuren. Beide panden onder een gedrukt zadeldak met rijk gebeeldhouwde hoekvazen. Boven en onder de vensters, waarin acht, zes en vier ruiten, beeldhouwwerk; rijkgesneden consoles aan de gootlijst. Langs elk der gevels opvallende natuurstenen hoekblokken; voor het bordes, langs de trappen en voor de kelderverdieping fraai gesmede hekken, boven de deuren snijramen. In nr 4 trap met gesneden leuning; in nr 4a rest van oorspronkelijke vestibule. Twee kamers met stucplafonds. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 18610
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sichtermanhuis
Sichtermanhuis.JPG
Locatie Groningen, Ossenmarkt
Oorspr. functie Woonhuis
Bouw gereed 1750
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 18610
Architect Theodorus van der Haven
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Oorspronkelijk ontwerp van het Sichtermanhuis

Het Sichtermanhuis is een monumentaal 18e-eeuws pand aan de Ossenmarkt in de stad Groningen.

Het huis werd gebouwd in opdracht van Jan Albert Sichterman, nadat deze na een lucratieve carrière in dienst van de VOC terugkeerde naar zijn geboortestad. Op 26 maart 1743 vond de legging van de eerste steen plaats.[1] Na Sichtermans dood werd het huis in tweeën gesplitst. De imposante deurpartij van het huis werd overgebracht naar het huis van de in 1913 gesloopte Boumanshof en kwam na de sloop in het bezit van het Groninger Museum.[1]

Literatuur

  • 'Sichterman en het Sichtermanhuis', in: Verhalen van stad en streek: Sagen en legenden in Nederland/ W. de Blécourt, R.A. Koman [et al.]. Bert Bakker 2010, pp. 26-27.

Monumenten in de buurt van Sichtermanhuis in Groningen

Koetshuis behorend bij Ossenmarkt 4

Ossenmarkt 3I
Groningen
KOETSHUIS van het dubbele herenhuis Ossenmarkt 3-4. Tussen pilasters gevatte doorrit met dubbele deuren; het kalf en bovenlicht rijk gesnede..

Huis met renaissancegevel

Ossenmarkt 5
Groningen
Zeven traveeën breed pand met verdieping onder dwars zadeldak tussen topgevels met forse schoorstenen. Voor de kap rijk met beeldhouwwerk v..

Vijf traveeën breed pand met tympaan

Ossenmarkt 6
Groningen
Vijf traveeën breed onderkelderd pand met verdieping onder dwars zadeldak tussen topgevels met schoorstenen, waarop borden. De statige geve..

Kantongerecht

Ossenmarkt 7
Groningen
Deftig woonhuis van zes venstertraveeen en twee verdiepingen boven de gepleisterde beganegrond, waar de ingangen omlijst zijn. Laag schildda..

Voormalig bisschopshuis

Marktstraat 19
Groningen
Vijf traveeën breed pand onder dwars zadeldak met schoorstenen boven de zijtopgevels. Omlijste ingang met smalle zijlichten, stenen dakkape..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sichtermanhuis in Groningen

Foto's (3)