Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vera in Groningen

Woonhuis

Oosterstraat 44
9711NV Groningen
Groningen

Bouwjaar: 14e eeuw verb. in o.m. de 18e eeuw, 1856, 1868 (gevel), 1896 en 1955-'56 1400 14e eeuw verb. in o.m. de 18e eeuw, 1856, 1868 (gevel), 1896 en 1955-'56
Architect: R. Offringa (1955-'56) Offringa 1956 R. Offringa (1955-'56)


Beschrijving van Vera

Drie traveeën breed onderkelderd pand met verdieping en lage zolderverdieping. Ingang bereikbaar langs bordes met midden 18e eeuws beeldhouwwerk, smeedijzeren balie en hek; de ingang is omlijst en overbouwd met een vertrek waarvan de gevel door een opzetstuk bekroond is. Hoofdgestel afgesloten door gootlijst met vier rocococonsoles. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 18608
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Vera in de Oosterstraat
Het beeldmerk boven de ingang (met daarin de Ichthusvis en de oorspronkelijke volledige naam) herinnert nog aan het verleden van de vereniging

Vera is het muziekpodium van de stad Groningen, oorspronkelijk ontstaan uit een gereformeerde studentenvereniging. Het is gevestigd in een van de oudste panden van de stad.

Geschiedenis

Studentenvereniging

Het Corpus Studiosorum Reformatum Groningae 'Veri Et Recti Amici' ('Ware en oprechte vrienden') (VERA) werd op 14 februari 1899 opgericht als debatteervereniging. Op 11 december 1912 sloot zij zich aan bij de Societas Studiosorum Reformatorum, een unie van gereformeerde studentenverenigingen in Nederland. De vereniging ontving op 26 of 27 juli 1947 een koninklijke erkenning. Het reformatorisch karakter, en daarmee de identiteit van de vereniging, lag in de jaren 60 echter sterk onder vuur. Werd in 1965 de grondslag nog verbreed, en kwam men toen nog tot de conclusie dat de vereniging welzeker bestaansrecht had, drie jaar later was men daar niet meer zo zeker van: De identiteit van Vera is even vaag als een Veraan in de Groningse najaarsmist, aldus de voorzitter van de vereniging in 1968. In 1970 besloot de vereniging zijn deuren ook voor HBO-studenten open te stellen. Een aantal jaar later (1974) heeft de vereniging de deuren opengesteld voor niet-studenten, en werd het een open jongerenvereniging.

In de jaren 60 ontstonden er bij de vereniging zowel een koor- als een orkestondervereniging, respectievelijk het Groninger Studentenkoor C.S.G. Gica (1965) en het Groninger Studentenorkest Mira (1964). Deze onderverenigingen splitsten zich al enkele jaren na hun oprichting van VERA af, op deze manier konden niet alleen ook niet-VERA-leden lid worden, maar ook kon er op die manier subsidie ontvangen worden vanuit de universiteit. Tot op vandaag de dag ontvangen zij, via het Centraal Uitvoeringsorgaan voor Studentenorganisaties (CUOS), nog steeds subsidie van de universiteit.

Podium voor Popcultuur

In de jaren zeventig evolueerde de jongerenvereniging al snel tot een links jongerencentrum, met het organiseren van optredens van bands uit binnen- en buitenland als een van haar voornaamste bezigheden. Zo gaf bijvoorbeeld U2 daar haar tweede optreden in Nederland, op 16 oktober 1980. In 1986 werd de vereniging het podium zoals het nu bekendstaat. Het enige wat nog herinnert aan het oude S.S.R.G. is de Ichthus (vis) op de voorgevel van het pand, dat in de vorm van een visgraat het symbool van Vera is geworden.

In de loop der tijd hebben verschillende artiesten op het podium van Vera gestaan die later internationaal doorbraken. Hier een bloemlezing:

De muziekstijl die door de jaren heen de boventoon heeft gevoerd bij het poppodium is rock, van indie- en postrock tot punk en metal. Verder is er ook reggae, elektronische muziek zoals hiphop, drum 'n' bass en techno, en avant-garde/experimentele muziek te horen. Vera draait op vrijwilligers die lid zijn van de vereniging Vera.

De posters voor de Vera-optredens vormen een fenomeen op zichzelf. Ze worden ontworpen door een groep vrijwilligers. Deze posters worden in een oplage van minder dan honderd gemaakt en vormen vaak gewilde collector's items.

In het boek 'Rockin on Paper' (2006) over de geschiedenis van Vera staan afdrukken van 350 in eigen huis vervaardigde affiches en een dvd met live-opnames gemaakt in Vera van The Gunclub, Monster Magnet, Dead Moon, Giant Sand, Sebadoh, Cosmic Psychos, The Gories, The Jon Spencer Blues Explosion, Dinosaur Jr., Sonic Youth en Beat Happening.

Het pand Oosterstraat 44

Vera is gevestigd in een pand dat op het eerste gezicht niet bijzonder oogt. Toch is het een van de oudste bewaard gebleven woonhuizen in Groningen. Het dateert in oorsprong uit de veertiende eeuw. Het oorspronkelijke middeleeuwse steenhuis bestond uit een deels overwelfde kelder, een hoge begane grond (4,5 meter), een lage verdieping en een kap met zolderverdieping.

Publicaties

  • Ricky van Duuren en Niek Schutter: Rockin on paper. The Vera club. A history in posters. Spoetnik & VERA Groningen, 2006. ISBN 90-90-21438-0 Met DVD Excerpts from the VERA video archives
  • P.A.J. Caljé: VERA. Vorming en vriendschap 1899-1974. 75 jaar gereformeerd studentenleven. Groningen, Holmsterland/SKF, 1989. (Uitg. ter gelegenheid van het 18e Vera lustrum, Groningen, 18 nov. 1989) ISBN 90-6247-302-4
  • Vera tien jaar jongerencentrum. 1974-1984. Redactie Anton Kriek en anderen. Groningen, Vereniging Jongerencentrum Vera, 1984. Geen ISBN

V.E.R.A. uitgaven

  • Verakrant (1974-2013)
  • Vera Almanak (1959-1969)
  • Vera. Orgaan van het CSRG (1945-1950)

Externe links


Monumenten in de buurt van Vera in Groningen

Twee witgeschilderde pandjes (H. Witting)

Oosterstraat 51
Groningen
Eenvoudig pand met verdieping onder zadeldak met puntgevel. Smal pandje met verdieping onder zadeldak tegen halsgevel, waarvan de top verlor..

Pand met 9-ruitsvensters (Irish Pub)

Oosterstraat 33
Groningen
Pand met verdieping en lage tweede verdieping, gedekt door een dwars schilddak met eenvoudige hoekpirons. De kroonlijst is versierd met goed..

Schimmelpenninckhuys

Oosterstraat 53
Groningen
Diep onderkelderd pand met verdieping onder zadeldak tegen halsgevel met rijk gebeeldhouwde top, waarin wapen (Sijlman) en "renoverunt 1740"..

Wit gepleisterd pand (Bas optiek)

Oosterstraat 31
Groningen
Smal pand onder zadeldak, 17e eeuw later van voorschild voorzien, bij welke gelegenheid de oudere gevel door een rechte kroonlijst werd afge..

Pand met rococo-voorgevel

Oosterstraat 29
Groningen
Fragm. Vier traveeën breed pand van twee verdiepingen gedekt door dwars schilddak boven kroonlijst, waarop vijf sierlijke gesneden rococo-c..

Kaart & Routeplanner

Route naar Vera in Groningen

Foto's (4)