Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pakhuis de Sleutel in Groningen

Bouwkunst

Noorderhaven 72
9712VM Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1746


Beschrijving van Pakhuis de Sleutel

Breed pakhuis "de Sleutel" onder dwars zadeldak met trijshuisje in daarvoor gebouwde topgevel. De verdieping gaaf met slechts weinig kleine lichtopeningen; beganegronds linkerhelft oorspronkelijk, rechterhelft in kantoor gewijzigd, blijkens jaartallen op de "neuten" onder de deurposten in 1746. Achtergevel aan de Vishoek met halfronde lichtopeningen. Pakhuis 'Kleine Sleutel' (Vishoek 2). Laat 17e eeuws uit baksteen opgetrokken onderkelderd pakhuis; twee verdiepingen onder pannen gedekt zadeldak, aan een zijde tegen puntgevel met vlechtingen. Oorspronkelijk bierbrouwerij. De zuidgevel draagt een overwegend 19e eeuws karakter met rondboogvensters met ijzeren tralies en trijshuisje op gesneden consoles in speciaal daarvoor gebouwde puntgevel; in het gevelveld sporen van de oorspronkelijke deur- en vensteropeningen; ovaal venster; lelie-ankers. In de oostgevel twee rechthoekige vensters met houten lateien; staafankers. Inwendig oorspronkelijke vloeren op moerbalk- en kinderbintconstructie. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 18599
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pakhuis de Sleutel in Groningen

Hoekpand (vml. brouwerij, met Noorderhaven 72)

Hoge der A 37
Groningen
Onderkelderd diep pand met zijgevel aan de Noorderhaven. Gevel aan Hoge der A eenvoudig 19e eeuws met rechte kroonlijst ter vervanging van o..

Havenkantoor in sobere eclectische bouwstijl

Noorderhaven 64A
Groningen
Inleiding HAVENKANTOOR, markant gesitueerd in de gesloten gevelwand op de meest westelijke hoek van de Noorderhaven, gebouwd in circa 1870 i..

Hoekpand van vijf traveeën breed

Hoge der A 35
Groningen
Hoekpand van vijf venstertraveeen onder dwars schilddak met twee hoekschoorstenen; vensters op de verdieping en de lage zolderverdieping ond..

Ontvangerskantoor in neo-gotische stijl

Reitdiepskade 1
Groningen
Inleiding ONTVANGERSKANTOOR, aan één zijde vrijstaand gesitueerd aan de noordzijde van de Reitsdiepskade nabij de Noorderhaven en het Reit..

Jacob en Annagasthuis

Gasthuisstraatje 2
Groningen
St.Jacob en St.Annagasthuis gesticht 1494, bestaat uit vier vleugels om een binnenplaats; in een der hoeken een onderkelderde regentenkamer ..

Kaart & Routeplanner