Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Prinsenhof in Groningen

Gebouw

Martinikerkhof 23
9712JH Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1436-1569 1569 1436-1569


Beschrijving van Prinsenhof

Prinsenhof complex in 1577 als Stadhoudershof, (na 1652 eerst Prinsenhof) in gebruik genomen gebouwen van de Broeders des Gemenen Levens, in de 17e eeuw aanzienlijk gewijzigd en uitgebreid, bestaat uit vier vleugels, waarvan er drie een hof aan het Martinikerkhof vormen, die door een 17e eeuwse muur met monumentale ingangspoort van de straat wordt gescheiden. Poort met fronton bekroond door drie obeliskachtige opzetstukken: achter de poort open portiek op zuilen; terzijde in de muur is een klein rondbogig poortje weer geopend. De hof aan het Martinikerkhof wordt begrensd door het laat-middeleeuwse onderkelderd kloostergebouw met verdieping onder zadeldak tussen topgevels, dat in de 18e eeuw is voorzien van een traptoren aan de z.w.hoek. De middeleeuwse vleugel is gevat tussen twee lagere vleugels: een 18e eeuwse aan de westzijde en een 17e eeuwse met smalle hoge vensters aan de oostzijde. In het verlengde van deze vleugel een aan het Martinikerkhof grenzend gebouw waarin de 17e eeuwse Gardepoort, 1639 aan de zijde van de Turfstraat versierd met pilasters en hoofdgestel. Aan de noordzijde van de middeleeuwse vleugel een onderkelderde vleugel waarin een met natuurstenen blokken omlijst poortje en omlijst oeil-de-boeuf. De 17e eeuwse vleugels grenzen aan de Prinsentuin uit 1626, thans naar oud patroon opnieuw aangelegd; aan de zijde van de Turfsingel wordt de tuin afgesloten door een later verhoogde muur, waarin een poort bekroond door een fraaie zonnewijzer 1731. Langs de Turfstraat wordt de tuin begrensd door een stalgebouw welks gevel door een aantal 12-lichtskozijnen en drie dakkapellen verlevendigd wordt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 18562
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Groningen: Prinsenhof
Prinsenhof vanuit de Prinsentuin

Het Prinsenhof is een gebouw aan het Martinikerkhof in Groningen, op nr.23.

Van circa 1040 - 1215 stond ter plaatse al de woning van de villicus, de toenmalige benaming van de vertegenwoordiger van de landsheer, de bisschop van Utrecht.

Het gebouw was van origine (1436) eigendom van de Broeders des Gemenen Levens. In 1569 werd het de residentie van Johannes Knijff, de eerste bisschop van Groningen en Drenthe. Hij liet er vleugels aanbouwen met steen van het klooster Bloemhof bij Wittewierum.

In 1576 werd het de residentie van stadhouder Rennenberg. Na de Reductie (1594) werd het gebouw de verblijfplaats van de stadhouders, de prinsen van Nassau, vandaar de naam Prinsenhof of Stadhoudershof. Overigens maakten die er niet veel gebruik van. De voornaamste residentie, ook van de Friese stadhouders, was in Den Haag of Leeuwarden.

Na verregaande ontmanteling in 1795 werd het, het Nationaal hof. In 1808 (Frans) militair hospitaal; vanaf 1898 marechausseekazerne (Dragonderkazerne). Vanaf 1924 werd het gebouw verwaarloosd. In de jaren dertig van de 20e eeuw geleidelijk gerestaureerd. Van 1945 tot 2005 was de regionale omroep RONO (later RTV Noord) hier gevestigd. Nadat het pand bijna zeven jaar leeg had gestaan, opende in augustus 2012 op deze locatie Grand Café – Alacarte – Hotel Prinsenhof Groningen.

De poort van de Prinsenhof is van 1642; gerestaureerd 1940, ter gelegenheid van het 900-jarig bestaan van Groningen als stad. De tuin achter de Prinsenhof, gelegen tussen het huis en de diepenring is de Prinsentuin.

Naast het Prinsenhof, staat de Gardepoort. De poort stamt uit 1639 en verbindt de Turfstraat met het Martinikerkhof. Door het reeds bestaande pand is de poort gemaakt op verzoek van stadhouder Hendrik Casimir I, die destijds zetelde in het Prinsenhof. Het gebouw was het onderkomen van de ruiterwacht. In de jaren negentig is op de hoek van de Turfstraat een complex moderne woningen gebouwd. Op deze plaats stond eerder een schoolgebouw. Deze school heette de Prinsenhofschool en was een MULO/MAVO-school.

Literatuur

Hanneke Boonstra, Martinikerkhof 23 – 50 jaar Radio Noord, 1946-1996, Groningen: Radio TV Noord; Bedum: Profiel [distr.], [1996], 142 p., ill., 25 cm, ISBN 90-5294-135-1 geb.

Martinikerkhof 23 – geschiedenis van een pand, regie Lejo Siepe; commentaarstem Jikke Tamminga; eindred. Mischa van den Berg. Groningen: Stichting Beeldlijn, 2005; 1 dvd-video (25 min.), kleur, geluid. Documentaire over de geschiedenis van het pand

Externe linkMonumenten in de buurt van Prinsenhof in Groningen

Eenvoudig pand met 15-ruitsvensters

Martinikerkhof 24
Groningen
Eenvoudig pand, later met verdieping verhoogd. Belangrijk wegens de situering tussen het Prinsenhof en het schilderachtige hoekpand 25.

Pand met Vlaamse gevel

Martinikerkhof 25
Groningen
Zeer karakteristiek Gronings pand onder dwars zadeldak waarvoor grote Vlaamse top met vier gebeeldhouwde klauwstukken op de grote treden, in..

Wit gepleisterd pand

Martinikerkhof 22
Groningen
Twee panden onder een hoog schilddak met twee kleine hoekschoorstenen.

Pictura

Sint Walburgstraat 1
Groningen
Belangrijk hoekpand met verdieping en lage zolderverdieping onder hoog dwars zadeldak met voorschild tussen topgevels. Omlijste ingang. Te..

Pand met trapgevel

Sint Walburgstraat 3
Groningen
Eenvoudig PAND met verdieping onder zadeldak met voorschild.

Kaart & Routeplanner