Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Batavia in Groningen

Woonhuis

Hoge der A 16
9712AD Groningen
Groningen


Beschrijving van Batavia

Vijf venstertraveeen breed pand met verdieping; lage tweede verdieping, omlopende geblokte kroonlijst aan de voet van hoog schilddak met twee schoorstenen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 18521
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Batavia
20100806 Hoge der A 16 (Batavia) Groningen NL.jpg
Locatie Hoge der A 16, Groningen
Oorspr. functie brouwerij
Huidig gebruik woonhuis
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 18521
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Batavia is een monumentaal woonhuis in de Nederlandse stad Groningen.

Geschiedenis

In het huis aan de Hoge der A was in de 17e eeuw een brouwerij gevestigd met de naam Batavia. Erachter, aan de Turftorenstraat, werd in 1687 melding gemaakt van een herberg 'alwaar Batavia uithangt'. Begin 18e eeuw was hier een zeepziederij gevestigd. In de 19e eeuw werd het verbouwd en werd het in gebruik genomen als herenhuis, waarbij in de voormalige herberg een koetshuis werd ingericht.

Het huis heeft een rechthoekig plattegrond. De voorgevel is verdeeld in vijf traveeën en wordt bekroond met een geblokte kroonlijst. De entree, met trap, is aangebracht in de middelste travee. Op het schilddak staan twee schoorstenen.

Vanaf 1909 was het huis in handen van de familie Diderich. Zij verkocht het in 1986 aan de Stichting Stadsherstel. Het pand werd volledig gerestaureerd en er werden vier appartementen gerealiseerd. Het huis is een erkend rijksmonument.[1]

Zie ook


Monumenten in de buurt van Batavia in Groningen

Wit en grijs gepleisterd pand met bordes

Hoge der A 17
Groningen
Onderkelderd pand met verdieping en lage zolderverdieping. De gevel is in de tweede helft van de 19e eeuw gepleisterd en geornamenteerd en v..

Onderkelderd pand onder zadeldak

Hoge der A 18
Groningen
Onderkelderd pand met verdieping en lage zolderverdieping onder zadeldak, voor afgeschuind en door forse schoorstenen met bord bekroond. Bov..

Onderkelderd pand met rechte kroonlijst

Hoge der A 19
Groningen
Onderkelderd pand met verdieping en lage tweede verdieping. De eind 18e vroeg 19e eeuwse gevel afgesloten door rechte kroonlijst. Langs het ..

Onderkelderd pand met omlijste ingang

Hoge der A 14
Groningen
Onderkelderd pand met verdieping en lage zolderverdieping onder zadeldak met voorschild waarboven topschoorsteen met bord. Gevel laat-18e vr..

Onderkelderd pand met geblokte kroonlijst

Hoge der A 20
Groningen
Onderkelderd pand met verdieping en lage tweede verdieping. Gevel laat 18e vroeg 19e eeuws, afgesloten door geblokte kroonlijst waarin hijsb..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)