Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De drie Vlasblommen in Groningen

Woonhuis

Hoge der A 7
9712AC Groningen
Groningen

Bouwjaar: 15e eeuw (kern) ca. 1660 (gevel) 1991-'94 (rest.) 1500 15e eeuw (kern) ca. 1660 (gevel) 1991-'94 (rest.)


Beschrijving van De drie Vlasblommen

Pand met twee verdiepingen onder voor afgeschuind zadeldak. De gevel is op de verdiepingen geleed door vier pilasters waarboven een rechte kroonlijst. Tussen de verdiepingen forse festoenen; overigens 19e eeuwse details: omlijste ingang en gesmeed stoephek. Voorkamer 1e verdieping met schouw (XVII) en bedschut-wand en gesneden sleutelstukken onder de balken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 18515
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De drie Vlasblommen
18515 Hoge der A 7 Groningen NL.jpg
Locatie Hoge der A 7, Groningen
Oorspr. functie woonhuis
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 18515
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De drie Vlasblommen is een monumentaal woonhuis in de Nederlandse stad Groningen.

Geschiedenis

Het oudste deel van het huis werd in de middeleeuwen gebouwd. Rond 1660 werd het ingrijpend verbouwd, vermoedelijk in opdracht van Hester van den Broecke, weduwe van Reinder Dercks Vlasbloem. Het huis zou zijn vernoemd naar hun drie kinderen.[1] De gevel van de bovenverdiepingen wordt geleed door vier pilasters, waarboven in de 19e eeuw een rechte kroonlijst werd aangebracht. Op een gevelsteen in het middenstuk zijn drie vlasbloemen met daaronder de naam 'vlasblom' afgebeeld.

Van 1899 tot 1911 werd het pand bewoond door hoogleraar Ursul Philip Boissevain. Boissevain liet architect Berlage een nieuwe tuinkamer bouwen, waarvoor een deel van de toenmalige keuken (achter Pakhuis Eem) werd gebruikt. Het pand heeft nog steeds een woonfunctie en is een erkend rijksmonument.[2]

Literatuur

  • Reinstra, A. & Waard, E.J. van der. De drie Vlasblommen : bouwhistorisch onderzoek van Hoge der A 7 Groningen / tekst en tek.: Albert Reinstra en Frank van der Waard ; foto's: Ludwin Paardekooper. - Groningen : Instituut voor Bouwhistorische Inventarisatie en Documentatie (IBD), 1995. - 50 p. : ill., plgr. In opdracht van de familie de Jongh-de Vey Mestdagh.

Zie ook


Monumenten in de buurt van De drie Vlasblommen in Groningen

Pand van drie traveeën breed met kroonlijst

Hoge der A 8
Groningen
Onderkelderd pand met eenvoudige 19e eeuwse gevel voor beganegrond, verdieping en lage zolderverdieping; op de kroonlijst vier gesneden cons..

Pakhuis Eem

Hoge der A 6
Groningen
Pakhuis in de beganegrond tot kantoor gewijzigd. Drie hijsluiken en trijshuisje in de doorbreking van de forse kroonlijst. Halfrond gesloten..

Pakhuis Libau

Hoge der A 5
Groningen
Pakhuis Libau onder zadeldak tegen topgevel met trijshuisje. Vier halfrond gesloten hijsluiken, geflankeerd door gelijksoortige lichtopening..

Onderkelderd pand met eenvoudige voorgevel

Hoge der A 9
Groningen
Onderkelderd pand met eenvoudige 19e eeuwse gevel voor begane-grond, verdieping en lage zolderverdieping.

Pand met rijk versierde gevel (Hotels.nl)

Hoge der A 12
Groningen
Pand met verdieping en lage zolderverdieping onder dwars schilddak. De gevel is plm 1870 met stucwerk omlijstingen rond de vensters en aan d..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)