Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Theekoepel in het Sterrebos in Groningen

Kasteel Buitenplaats

Hereweg 122
9725AK Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1818


Beschrijving van Theekoepel in het Sterrebos

Koepel. In 1818 door S.M.S.de Ranitz aan de westzijde van de Heereweg gebouwde koepel, in 1964 naar de tegenwoordige plaats overgebracht. Achthoekig gebouwtje onder overstekend en op houten kolommen rustend rieten dak. Grote vensters met zes ruiten waarvan de bovenste telkens toogvormig zijn. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 18504
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Theekoepel
De theekoepel in 2014
De theekoepel in 2014
Locatie Hereweg 122, Groningen
Oorspr. functie theekoepel
Huidig gebruik atelier
Bouw gereed 1818
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 18504
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De theekoepel in het Sterrebos is een vroeg-19e-eeuwse theekoepel in de Nederlandse stad Groningen.[1]

Geschiedenis

Het Groninger Sterrebos werd aangelegd in 1765. De theekoepel werd in 1818 gebouwd in opdracht van Sebastiaan Mattheus Sigismund de Ranitz (1757-1829). De Ranitz was hoofdontvanger van de indirecte belastingen in Groningen en Drenthe. De theekoepel werd in het verlengde van de middelste laan van het sterrenbos geplaatst aan de westzijde van de Hereweg, naast de Zuiderbegraafplaats.[2] Het is een achtzijdige koepel met rieten dak en overstek.

Vanaf 1939 werd de koepel door kunstenaar Siep van den Berg gehuurd, die er zijn atelier had. In de jaren zestig werd de zuidelijke ringweg aangelegd, die een deel van het bos doorsneed. De theekoepel werd in 1964 verplaatst naar de oostkant van de Hereweg. Het gebouw is nog in gebruik als atelier. De koepel is een erkend rijksmonument.[3]

Galerij

Zie ook


Monumenten in de buurt van Theekoepel in het Sterrebos in Groningen

Grafmonument familie Scholten

Hereweg 87
Groningen
Inleiding GRAFMONUMENT VAN DE FAMILIE SCHOLTEN, vrijstaand gesitueerd op de statige Zuiderbegraafplaats (aanleg uit 1828) in het midden nabi..

Opzichterswoning Zuiderbegraafplaats

Hereweg 87
Groningen
Inleiding OPZICHTERSWONING bij de Zuiderbegraafplaats, vrijstaand gesitueerd aan de oostzijde buiten de omheining van de statige Zuiderbegra..

Woningbouwcomplex Willemstraat z.z.

Willemstraat 1
Groningen
Inleiding WONINGCOMPLEX, bestaande uit 40 zelfstandige arbeiderswoningen en één winkel, deel uitmakend van de eerste planmatig opgezette b..

Eclectisch woonhuis met kajuit

Willemstraat 2
Groningen
Inleiding WOONHUIS, gesitueerd aan de noordzijde van de Willemstraat naast een ouder woningbouwcomplex uit 1866-1867 en daarvan gescheiden d..

Woningbouwcomplex Willemstraat n.z.

Willemstraat 4
Groningen
Inleiding WONINGBOUWCOMPLEX met houten gangpoortje, bestaande uit 36 zelfstandige arbeiderswoningen, deel uitmakend van de eerste planmatig ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)