Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Goudkantoor in Groningen

Gebouw

Grote Markt 1 A
9712HN Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1635 gerestaureerd eind 19e eeuw en in 1920-1929, 1960 en 1996
Architect: mog. Johan Isbrants S.J. Bouma (1920-1929) J.J.M. Vegter (1960) Peters G 1635 mog. Johan Isbrants S.J. Bouma (1920-1929) J.J.M. Vegter (1960)


Beschrijving van Goudkantoor

Goudkantoor. Achter het stadhuis op de Markt gelegen blokvormig gebouw uit 1635, oorspronkelijk aan de zuidzijde ingebouwd in de gevelwand van de verwoeste Grote Markt westzijde, thans aan deze zijde ingebouwd in de nieuwe aanbouw van het stadhuis. Blokvormig gebouw oorspronkelijk met twee, thans door toevoeging van een top van het door de oorlog verloren gegane Huis Panser aan de Grote Markt, bekroond door drie topgevels met karakteristiek vroeg 17e eeuws ornament. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 18467
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Goudkantoor in Groningen
Het Goudkantoor met ervoor het beeld Appuntamento con la musica van Roberto Barni
Het Goudkantoor met ervoor het beeld Appuntamento con la musica van Roberto Barni
Locatie Grote Markt, Groningen
Coördinaten 53° 13′ NB, 6° 34′ OL
Oorspr. functie Belastingkantoor
Huidig gebruik Horeca
Start bouw 1635
Verbouwing 1994 (laatste)
Bouwstijl Hollandse renaissance
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 18467
Architect Johan Isbrants
Afbeeldingen
2004 Goudkantoor Groningen 03.JPG
Lijst van gebouwen in de stad Groningen
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Goudkantoor is een markant gebouw op de Grote Markt van Groningen.

Geschiedenis

Op de plek van het Goudkantoor stond begin 17e eeuw een pastorie. Deze 'predicant behuysinghe' werd door de stad gekocht voor 6500 gulden om er een belastingkantoor te vestigen in afwachting van nieuwbouw. In 1635 werd vervolgens het Goudkantoor gebouwd voor de som van 9000 gulden. Het pand wordt door Cornelis Peters toegeschreven aan stadsbouwmeester Johan Isbrants, die in 1629 Garwer Peters had opgevolgd en ook verantwoordelijk was voor de Hoofdwacht (Corps de Garde). De opdrachtgever was de provinciale commies voor gebouwen en waterstaatswerken Ecko Mensenborch.

Goudkantoor Groningen door Jan Ensing.jpg
1838: Aquarel Jan Ensing met de oude loggia. Rechtsachter de waag, die in 1874 werd afgebroken
Voorgevel - Groningen - 20092457 - RCE.jpg
Rond 1930

Bouwstijl

Het pand is opgetrokken in een Groningse variant van de stijl van de Hollandse renaissance (Noordelijk Maniërisme). Kenmerkende elementen vormen de schelpvormige motieven boven de deuren en ramen, die worden toegeschreven aan een beeldhouwer uit Bremen. De motieven op de buitenmuren zijn kenmerkend voor het Hanzegebied. In 1844 werd de pompeuze Toscaanse loggia voor de ingang om onbekende reden gesloopt. Het beeldhouwwerk erbovenop werd daarbij verwerkt in het ingangspoortje. Tijdens deze 'restauratie' werden ook de luiken van de onderverdieping van het pand gehaald en de gebrandschilderde ramen verwijderd. De ramen werden ontdaan van de oorspronkelijke stenen kozijnen, die werden vervangen door neogotische houten roeden.

Functies

Oorspronkelijk deed het gebouw dus dienst als kantoor voor de ontvanger van de belastingen in de provincie Groningen. Het heette toen het Collectehuis. De spreuk op het pand, Date Caesari quae sunt Caesaris ("Geef de keizer wat des keizers is") verwijst naar de oorspronkelijke functie. In 1795 sloot het Collectehuis. In 1814 werd er een waarborgbureau voor gouden voorwerpen gevestigd dat officieel 'Goud- en Zilversmitkeurhuis' of 'Waarborgkantoor' werd genoemd, maar omdat men deze namen te lang vond ontstond in de volksmond al snel de naam 'Goudkantoor'. In het goudkantoor kon een waarmerk worden aangebracht waarmee werd aangetoond dat het betreffende voorwerp echt van goud was.

In 1887 sloot het Waarborgkantoor, werd het gebouw gerestaureerd en nam de gemeentelijke ontvanger der belastingen weer zijn intrek in het pand. Op de bovenverdieping was toen het bureau van de inspecteur van de geneeskundige dienst gevestigd. Wellicht is in dat jaar ook het wapen van de provincie vervangen door het wapen van de stad, een merkteken dat doet denken aan de eeuwenlange rivaliteit tussen stad en provincie.

20e eeuw

In 1913 vertrok de gemeentelijke ontvanger naar een nieuw pand aan de Boteringestraat en kwam het Goudkantoor geruime tijd leeg te staan. Tussen 1928 en 1931 werd het gebouw gerestaureerd onder leiding van Siebe Jan Bouma, die onder andere de kruisvensters terug liet plaatsen. Vervolgens werd het Noordelijk Scheepvaartmuseum gevestigd op de benedenverdieping en het Natuurhistorisch Museum op de bovenverdieping. In de aanloop naar de bevrijding van de stad, in april 1945, had het museumbestuur de gehele collectie overgebracht naar een pand aan de noordzijde van de Grote Markt. Het bestuur was bang dat het Goudkantoor bij de bevrijding van Groningen beschadigd zou raken. Na de bevrijding bleek echter dat het Goudkantoor als een van de weinige panden ongeschonden was gebleven. De panden aan de noordzijde van de Grote Markt daarentegen waren grotendeels verwoest. Vervolgens ontstond discussie over de vraag of het Goudkantoor gesloopt moest worden of verplaatst, maar uiteindelijk werd besloten tot handhaving van het pand. Het werd daarop gebruikt als informatiecentrum (het Stadjershuis).

Bij de bouw van het Nieuwe Stadhuis werd het Goudkantoor geïntegreerd om dienst te gaan doen als VVV-kantoor. Tussen 1962 en 1964 werd het Goudkantoor daartoe gerestaureerd onder leiding van Jo Vegter, die ook verantwoordelijk was voor het Nieuwe Stadhuis. Hij liet in 1964 een deel van de topgevel van het eveneens bij de bevrijding verwoeste Huis Panser (de 'Heerensociëteit') uit ongeveer 1611[1] door beeldhouwer Adriaan Bruggeman als derde topgevel toevoegen aan het Goudkantoor. Op deze gevel staat het familiewapen van de familie Panser van de gelijknamige borg bij Zoutkamp. Ook liet Vegter de luiken terugplaatsen bij de ramen. Op basis van resten verf op de stenen werden de muren aan buitenzijde van het Goudkantoor opnieuw in de oorspronkelijke kleuren rood, oker, goud en blauw geschilderd. Het zwaar bekritiseerde Nieuwe Gemeentehuis werd al in 1994 na amper 30 jaar gesloopt. In 1996 werd de nieuwe Waagstraat geopend naar ontwerp van de Italiaanse architect Adolfo Natalini. Natalini heeft geprobeerd om het Goudkantoor visueel in zijn ontwerp te integreren door er een overkapping tegenaan te plaatsen. Het Goudkantoor zelf werd in 1994 geheel gerestaureerd en kreeg vervolgens een functie als horecagelegenheid.

Het markante gebouw is sinds 2008 ook te bewonderen als miniatuur in Madurodam.

Zie ookMonumenten in de buurt van Goudkantoor in Groningen

Stadhuis

Grote Markt 1
Groningen
STADHUIS. Op de plaats waar ongeveer het middeleeuwse raadhuis gestaan heeft, is in de jaren 1793-1810 het tegenwoordige Stadhuis gebouwd na..

Rood pand Grote Markt 47 met halsgevel (Der Witz)

Grote Markt 47
Groningen
Pand met verdieping onder zadeldak tegen lage halsgevel met gebeeldhouwde klauwstukken, tympaan, waarin jaartal 1669. Gebeeldhouwde oeil-de-..

Pand Grote Markt 42, voorgevel met Amsterdamse top (Café Hooghoudt)

Grote Markt 42
Groningen
Van het in 1951 uit oud Amsterdams materiaal herbouwde pand zijn te beschermen de top, afkomstig uit Amsterdam en de gebeeldhouwde 18e eeuws..

Kledingwinkel in classicistische bouwstijl (F.I.J)

Herestraat 1
Groningen
Inleiding FOURNITURENMAGAZIJN MET JONGERE WINKELPUI, markant gesitueerd op de hoek van de Herestraat tussen de Grote Markt en de Vismarkt, g..

Twee gecombineerde panden (Sissy Boy)

Tussen Beide Markten 4
Groningen
Tot een pand verenigde panden. Het hoekgedeelte onder zadeldak met voorschild. Omgaande kroonlijst met bloklijst onder de goot. Zes- en vier..

Kaart & Routeplanner

Route naar Goudkantoor in Groningen

Foto's (29)

Alle 29 foto's weergeven