Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pieternellagasthuis (alleen voorgevel) in Groningen

Woonhuis

Grote Leliestraat 34
9712SX Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1872


Beschrijving van Pieternellagasthuis (alleen voorgevel)

Uitsluitend de voorgevel van het Pieternella-gasthuis, 1872. Twee vleugels van resp. vijf en zes venstertraveeen ter weerszijden van half rondgesloten ingangspoort bekroond door tympaan ook aan de hofzijde zesruitsvensters. In de poort gesmeed ijzeren hek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 18465
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Pieternellagasthuis
Pieternellagasthuis, met links de uitgang
Pieternellagasthuis, met links de uitgang
Basisgegevens
Locatie Groningen, Grote Leliestraat 34
Gesticht in 1877
Gesticht door Ludewé Vink
Monumentstatus Rijksmonument (alleen voorgevel)
Gemeentelijk monument (rest)
Monumentnummer 18465
Een deel van de tuin van het gasthuis
Een deel van de tuin van het gasthuis

Het Pieternellagasthuis is een gasthuis en hofje in de stad Groningen. Het gasthuis is gelegen in de Grote Leliestraat in de Hortusbuurt, een wijk in Groningen waar ook tal van andere gasthuizen zijn gevestigd.

Geschiedenis

In 1870 besloot Ludewé Vink, weduwe van Antoni Janson, tot stichting van het gasthuis. Dit ter nagedachtenis aan haar overleden drie echtgenoten en twee kinderen, een zoon genaamd Pieter en een dochter genaamd Pieternella. Dit verklaart de naam van het gasthuis. In 1871 kocht Ludewé Vink een terrein aan de Grote Leliestraat met o.a. een huis, een stal en een grote tuin. Twee jaar later liet ze de gebouwen slopen en gaf opdracht tot de bouw van 21 kleine woningen. In 1877 overleed Ludewé Vink, enkele maanden daarna was de stichting van het gasthuis officieel een feit.

Voorwaarden aan bewoners

De voorwaarden om in het gasthuis te mogen wonen waren vrij streng: men moest een 'voorbeeldige levenswandel' hebben. Dat hield in dat men bijvoorbeeld geen overlast mocht veroorzaken en zich niet mocht vergrijpen aan alcohol. Bovendien kregen schippers voorrang voor een woning in het gasthuis omdat Janson -de laatste echtgenoot van Ludewé Vink- reder was geweest. In de 20e eeuw vervaagden de criteria voor nieuwe bewoners, wel is het zo dat het bestuur van het gasthuis nog steeds beslist over nieuwe bewoners.

Uitbreiding en samenvoeging

In de decennia na de bouw van het gasthuis werd het gasthuis verschillende keren uitgebreid, dit door middel van het aankopen van panden in de directe omgeving (onder meer aan de Havenstraat). Ook werd een pand aan de Noorderhaven aangekocht, waar de zogenaamde voogdenkamer in werd gevestigd. Deze kamer is overigens nog steeds de plek waar het bestuur van het gasthuis vergadert. Eind jaren 60 werden twee van de oudste gedeelten van het gasthuis gesloopt, en enkele andere woningen werden samengevoegd.

Zie ookMonumenten in de buurt van Pieternellagasthuis (alleen voorgevel) in Groningen

Middengasthuis (Grote Leliestraat)

Grote Leliestraat 51
Groningen
Inleiding GASTHUIS MET TOEGANGSPOORT, genaamd het Midden Gasthuis, gesitueerd aan een groot binnenterrein aan de noordzijde van de Grote L..

Dubbel pakhuis

Havenstraat 12
Groningen
Diep tweeling pakhuis doorlopend tot de Zoutstraat, drie verdiepingen hoog met twee zolderverdiepingen; in het zuidelijke pand serie hijslui..

Witgepleisterd woonhuis met dwars achterhuis

Zoutstraat 16
Groningen
18e eeuws WOONHUIS, in twee fasen gebouwd, bestaande uit voorhuis (ca. 1733-34), waaraan in 1876 vastgebouwd tuinmuur en dwarshuis (1774); w..

Karakteristiek Groninger huis

Noorderhaven 23
Groningen
Karakteristiek Groninger huis met verdieping, 10 smalle venstertraveeen breed onder dwars zadeldak tussen puntgevels met topschoorstenen. Bo..

Gerarda Gockingagasthuis

Grote Rozenstraat 78A
Groningen
Inleiding GASTHUIS, genaamd Gerarda Gockinga Gasthuis, gesitueerd evenwijdig aan de zuidzijde van de Grote Rozenstraat, gebouwd in 1870 en u..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pieternellagasthuis (alleen voorgevel) in Groningen

Foto's (1)