Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Jacob en Annagasthuis in Groningen

Gebouw

Gasthuisstraatje 2
9712AS Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1489


Beschrijving van Jacob en Annagasthuis

St.Jacob en St.Annagasthuis gesticht 1494, bestaat uit vier vleugels om een binnenplaats; in een der hoeken een onderkelderde regentenkamer (v.m.kapel ?) onder zadeldak tegen halsgevel, gedateerd in steen 1681. Boven de doorgang een steen uit 1605. De ingangsvleugel 1879 verfraaid en van een open koepeltje voorzien. Op het middenveld voetstuk voor zonnewijzer XVIII. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 18453
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Jacob en Annagasthuis
Jacob en Annagasthuis, zomer 2009
Jacob en Annagasthuis, zomer 2009
Basisgegevens
Locatie Groningen, Gasthuisstraatje 2
Periode 1495 - 1976
Gesticht door Jacob Grovens en Eteke Sluchtinge
Restauraties 1982
Eigenaar De Huismeesters
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 18453

Het Jacob- en Annagasthuis is een hofje aan het Gasthuisstraatje in de Nederlandse stad Groningen.

Geschiedenis

Het Jacob- en Annagasthuis werd gesticht op het einde van de 15e eeuw door Jacob Grovens en zijn vrouw Eteke Sluchtinge. De stichtingsbrief is van 19 februari 1495.[1] Het gasthuis werd in opdracht van de ouders van Etteken opgericht ter ere van Anna, de moeder van Maria, en van de apostel Jacobus.[2] Het gasthuis was bedoeld als goedkope huisvesting voor 12 arme Groningers, die er kost en inwoning genoten. Het gasthuis kreeg vanwege het uitgedeelde voedsel als bijnaam Lekkerbeetjesgasthuis. In 1539 kon het aantal plaatsen met 5 worden uitgebreid door een legaat van mr. Ulphart Sibrandes, proost te Loppersum.[1] In 1899 overleed in het gasthuis de toenmalige oudste inwoner van Nederland, Geert Adriaans Boomgaard, op 110-jarige leeftijd. Hij had 34 jaar in het gasthuis gewoond. In 1976 werd het gasthuis gesloten en verkocht aan de BV Stadsherstel die er studenten in huisvestte. In 1982 werd het als complex woningwetwoningen, namelijk 15 "Van Dam-eenheden" voor één en tweepersoons huishoudens, met enkele gemeenschappelijke ruimtes, geschikt gemaakt voor bewoning in de huidige tijd door de Maatschappij tot Verbetering van Woontoestanden (tegenwoordig De Huismeesters).


Monumenten in de buurt van Jacob en Annagasthuis in Groningen

Pand met hoog zadeldak

Visserstraat 55
Groningen
Pand, wellicht nog uit de 16e eeuw, bestaande uit begane-grond met hoog zadeldak. Puntgevel met vlechtingen, ontlastingsbogen en natuurstene..

Westerpakhuis

Gasthuisstraatje 9
Groningen
Een fors pakhuis met twee volledige verdiepingen en gedekt door zadeldak tegen puntgevel waartegen trijshuisje. In zij- en voorgevel op elke..

Hoekpand van vijf traveeën breed

Hoge der A 35
Groningen
Hoekpand van vijf venstertraveeen onder dwars schilddak met twee hoekschoorstenen; vensters op de verdieping en de lage zolderverdieping ond..

Wytzes- of Schoonbeeksgasthuis

Visserstraat 54
Groningen
Laag pand onder zadeldak waarvoor Vlaamse topgevel in klokvorm.

Wytzes- of Schoonbeeksgasthuis

Visserstraat 52
Groningen
Laag pandje onder dwars zadeldak aansluitend bij nr 54.

Kaart & Routeplanner


Foto's (7)