Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Synagoge in Groningen

Kerkelijk Gebouw

Folkingestraat 60
9711JZ Groningen
Groningen

Bouwjaar: 1906
Architect: T. Kuipers Y. van der Veen Kuipers 1906 T. Kuipers Y. van der Veen


Beschrijving van Synagoge

Voormalige SYNAGOGE in 1906 gebouwd naar ontwerp in oriëntaliserende stijl van Tjeerd Kuipers, in samenwerking met J. van de Veen. Pand met kruisvormige, basilicale grondvorm, opgetrokken in baksteen met onderdelen en decoraties in natuursteen. Brede monumentale westgevel met drie portalen. Boven de uitspringende zijportalen bordessen met forse balustraden en daarachter zware van vierkant naar achtkant afgeschuinde hoektorens, bekroond met koepel (3/4 bol) boven een open lantaren. Boven het hoofdportaal een puntgevel, waarin een rond venster met zespuntige ster. Inwendig langs noord-, west- en zuidzijde vlakgedekte gaanderijen, waarboven de vrouwengalerijen. In de oostgevel een uitgebouwde, halfronde nis voor de Arke. Middenschip en dwarsschip overwelfd met houten tongewelf, opgedeeld in gewelfvakken en samengesteld uit decoratief beschilderde houten latten. Hoefijzervormige vensters, arkadebogen en portalen. Gebrandschilderde glazen in met name de vensters van de lichtbeuk, van de vrouwengalerijen en de eindgevels van het dwarsschip. Lambrizering in kleurig geglazuurde tegels. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 18452
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Synagoge van Groningen
Folkingestraat met synagoge (gezien vanaf het Gedempte Zuiderdiep)
Folkingestraat met synagoge (gezien vanaf het Gedempte Zuiderdiep)
Locatie Folkingestraat 60
In gebruik 1906
Architectuur
Architect Tjeerd Kuipers en Ytzen van der Veen
Glas in loodraam met Davidsster
Glas in loodraam met Davidsster
Portaal  Portaalicoon   Jodendom

De synagoge in de stad Groningen is een schepping van de architect Tjeerd Kuipers in samenwerking met de architect Ytzen van der Veen. Beide architecten hadden een gereformeerde achtergrond. In de Groninger archieven bevindt zich een plattegrond van de synagoge, gemaakt door Ytzen van der Veen. Beiden werkten onder andere ook samen bij de bouw van de Zuiderkerk in de Stationsstraat te Groningen.

Het kruisvormige gebouw werd in 1906 ingewijd en kenmerkt zich vooral door de Moorse stijl, met veel oosters aandoende hoefijzer- en sleutelgatbogen in de ramen en galerijen. Deze nieuwe synagoge verving een gebouw uit 1756 dat te klein, maar vooral te bouwvallig was geworden. De oriëntaalse stijl ontleende men aan de synagoges van Berlijn en Dresden. De synagoge van Dresden was een ontwerp van de architect Gottfried Semper.

Verdere geschiedenis

De Groningse synagoge bood voor de Tweede Wereldoorlog plaats aan ruim zeshonderd synagogegangers. In 1942 werd het gebouw door de bezetters gesloten en vervolgens gebruikt als opslag- en verzamelplaats voor radio's, koper en tin. De kostbare thorarollen en liturgische voorwerpen werden verborgen in de kluis van een bankgebouw in Groningen. Slechts ongeveer tweehonderd van de 2800 Groningse joden overleefden de oorlog. De joodse gemeente zag zich daarom genoodzaakt het gebouw in 1952 te verkopen. De nieuwe eigenaar was de chemische wasserij en ververij Astra. De eigenaar liet de bovenverdieping geschikt maken voor de bijeenkomsten van het Apostolisch Genootschap. Na 1973 kwam het gebouw leeg te staan. Na jaren van verpaupering besloot de Groningse gemeenteraad eind 1976 om het gebouw aan te kopen en te restaureren. In 1981 werd de synagoge heringewijd door rabbijn Jacobs. Sindsdien wordt de synagoge gebruikt als 'sjoel' door de joodse gemeente Groningen en als culturele ruimte voor concerten, exposities, rondleidingen en educatie door de Stichting Folkingestraat Synagoge. In 2008 werd de Stichting Oude Groninger Kerken eigenaar van het gebouw. In de jaren 2011/2012 werd de synagoge opnieuw gerestaureerd.

Zie ook

Externe linksMonumenten in de buurt van Synagoge in Groningen

Rabbinaatshuis

Nieuwstad 28
Groningen
Inleiding BADHUIS, genaamd Rabbinaatshuis, gesitueerd op de hoek van de Nieuwstad en de Folkingestraat nabij de synagoge van Groningen, gebo..

Gemeentewerken (Dienst RO/EZ)

Gedempte Zuiderdiep 96
Groningen
Inleiding KANTOORGEBOUW MET POLITIEPOST, gesitueerd op de hoek van de gesloten zuidelijke gevelwand van het Zuiderdiep en de Ubbo Emmiusstra..

Zuiderbewaarschool (De Pinksterbloem)

Nieuwstad 12
Groningen
de Pinksterbloem. Schoolgebouw zonder verdieping onder laag schilddak met twee schoorstenen. Ter weerszijden van het ingangsrisaliet tweemaa..

Lutherse Kerk, pastorie

Haddingestraat 25
Groningen
Pastorie van de Evangelisch Lutherse Kerk. Pand met verdieping waarvan de gevel een voortzetting vormt van die van de voorbouw van de kerk. ..

Lutherzaal

Haddingestraat 21
Groningen
Inleiding VERENIGINGSLOKAAL, genaamd het Lutherzaaltje, vrijstaand gesitueerd op een besloten binnenterrein schuin achter de Lutherse kerk, ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Synagoge in Groningen

Foto's (24)

Alle 24 foto's weergeven