Synagoge in Groningen

Folkingestraat 60
9711JZ Groningen

Architect: T. Kuipers Y. van der Veen Kuipers 1906 T. Kuipers Y. van der Veen

Beschrijving van Synagoge

Voormalige SYNAGOGE in 1906 gebouwd naar ontwerp in oriëntaliserende stijl van Tjeerd Kuipers, in samenwerking met J. van de Veen. Pand met kruisvormige, basilicale grondvorm, opgetrokken in baksteen met onderdelen en decoraties in natuursteen. Brede monumentale westgevel met drie portalen. Boven de uitspringende zijportalen bordessen met forse balustraden en daarachter zware van vierkant naar achtkant afgeschuinde hoektorens, bekroond met koepel (3/4 bol) boven een open lantaren. Boven het hoofdportaal een puntgevel, waarin een rond venster met zespuntige ster. Inwendig langs noord-, west- en zuidzijde vlakgedekte gaanderijen, waarboven de vrouwengalerijen. In de oostgevel een uitgebouwde, halfronde nis voor de Arke. Middenschip en dwarsschip overwelfd met houten tongewelf, opgedeeld in gewelfvakken en samengesteld uit decoratief beschilderde houten latten. Hoefijzervormige vensters, arkadebogen en portalen. Gebrandschilderde glazen in met name de vensters van de lichtbeuk, van de vrouwengalerijen en de eindgevels van het dwarsschip. Lambrizering in kleurig geglazuurde tegels. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)