Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Canterhuis (Scheepvaartmuseum) in Groningen

Woonhuis

Brugstraat 26
9711HZ Groningen
Groningen

Bouwjaar: 15e eeuw 1500 15e eeuw


Beschrijving van Canterhuis (Scheepvaartmuseum)

PAND, vermoedelijk daterend uit de 15e eeuw, onderkelderd met twee verdiepingen en een schilddak. Voorgevel vernieuwd in het derde kwart 19e eeuw; rijk voorbeeld van het eclecticisme met boogfries onder de kroonlijst, geprofileerde togen boven de vensters van de tweede verdieping en getoogde vensteromlijstingen met stuckuiven. In hout overdekte kelder op zware eiken staanders met korbelen. Voorts eiken balklagen uit de bouwtijd. Achterhuis van recenter datum. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 18434
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Canterhuis
Brugstraat 26 - 18434.jpg
Locatie Groningen
Oorspr. functie woonhuis
Huidig gebruik museum
Bouw gereed veertiende eeuw
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 18434
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Canterhuis is een historisch pand in de Brugstraat in de stad Groningen. Vermoedelijk dateert het uit de vijftiende eeuw, de huidige voorgevel is in de negentiende eeuw aangebracht. Het is, samen met het naastgelegen Gotisch huis, tegenwoordig in gebruik bij het Noordelijk Scheepvaartmuseum.

Bewoners

Het Canterhuis is genoemd naar de Groninger geleerde en advocaat Johannes Canter (Groningen, 1424 - Groningen, 1497), die hier vanaf de jaren 1470 woonde met zijn vrouw Abele en zijn kinderen Jacobus, Andreas, Ursula en Ghebbe. Volgens overlevering werd door alle leden van de huishouding, inclusief het dienstmeisje, Latijn gesproken. De zoons werden bekende geleerden: Jacobus Canter werd dichter en priester en vertaalde onder andere Petrarca's De Secreto. Bovendien raakte hij bevriend met Desiderius Erasmus. Andreas Canter was al op zijn tiende doctor in de rechten en werd om die reden in 1472 door Keizer Frederik III uitgenodigd om naar Wenen te komen. Op reis naar de keizer zou hij in 1473 zijn overleden.

Ook de dochters waren geleerd. Ursula Canter werd door de humanist Johannes Butzbach in zijn De Illustribus Mulieribus een ´wonder der wereld´ genoemd. De Koelhoffsen Kroniek vermeldde dat haar Latijn zeer ´kunstig´ en ´sierlijk´ was. Haar broer Jacob droeg zijn eerste werk, de Probae faltoniae centones (1489) aan haar op. Zelf heeft zij geen werk nagelaten. Ghebbe Canter was net zo geleerd als Ursula en werd later non in het klooster Yesse in de buurtschap Essen bij het Groningse Haren. Ook aan haar droeg Jacob Canter een werk op, namelijk zijn Epistola (1489).

Externe linkMonumenten in de buurt van Canterhuis (Scheepvaartmuseum) in Groningen

Het Gotisch huis (Scheepvaartmuseum)

Brugstraat 24
Groningen
Oudste WOONHUIS van Groningen. Gotisch pand onder diep zadeldak; voorgevel geleed door hoog opgaande geprofileerde nissen in de begane-grond..

Hoekpand met twee verdiepingen

Brugstraat 30
Groningen
Gedeelte van een gaaf 18e eeuws pand met twee verdiepingen onder schilddak waarop hoekschoorstenen; omgaande kroonlijst. Tweemaal vier venst..

Pand met twee verdiepingen en schilddak

Brugstraat 30I
Groningen
Gedeelte van een 18e eeuws pand met twee verdiepingen onder schilddak waarop hoekschoorstenen; omgaande kroonlijst. Tweemaal vier vensters m..

Winkelcomplex met galerij

Brugstraat 19A
Groningen
Inleiding WINKELGALERIJ MET BOVENWONINGEN, gesitueerd in de gesloten noordelijke gevelwand van de Brugstraat, gebouwd in 1909 naar ontwerp v..

Pand met rechte kroonlijst (Cave Oporto)

Brugstraat 17
Groningen
Drie traveeën breed pand met boven kelderverdieping twee volledige en een lagere verdieping; midden 17e eeuwse gevel afgesloten met rechte ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Canterhuis (Scheepvaartmuseum) in Groningen

Foto's (25)

Alle 25 foto's weergeven