Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Het Gotisch huis (Scheepvaartmuseum) in Groningen

Woonhuis

Brugstraat 24
9711HZ Groningen
Groningen

Bouwjaar: 15e eeuw 1500 15e eeuw


Beschrijving van Het Gotisch huis (Scheepvaartmuseum)

Oudste WOONHUIS van Groningen. Gotisch pand onder diep zadeldak; voorgevel geleed door hoog opgaande geprofileerde nissen in de begane-grond; de dammen zijn als halve bundelpijlers behandeld, waarop boven de waterlijst half zeszijdige pilasters rusten ter hoogte van de gootlijst, beëindigd door kleine kapitelen. De zijvelden vormen siernissen met driepasbogen. Vensters op de verdieping van de pui met roedenverdeling, hogerop allen gewijzigd in luiken. Top later vervangen. Inwendig de oude balklagen; achtergevel eveneens met stenen kruiskozijnen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 18433
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Gotisch huis
Brugstraat 24 - 18433.jpg
Locatie Groningen
Oorspr. functie woonhuis
Huidig gebruik museum
Bouw gereed veertiende eeuw
Bouwstijl Gotiek
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 18433
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Gotisch huis is een van de oudste panden in de stad Groningen. Het pand in de Brugstraat geldt als het oudst bewaard gebleven woonhuis in de stad, al is het Calmershuis dat rond 1250 werd gebouwd en in 1338 als (burgemeesters)woning wordt genoemd veel ouder. Samen met het naastgelegen Canterhuis is het tegenwoordig in gebruik bij het Noordelijk Scheepvaartmuseum.

Externe link


Monumenten in de buurt van Het Gotisch huis (Scheepvaartmuseum) in Groningen

Canterhuis (Scheepvaartmuseum)

Brugstraat 26
Groningen
PAND, vermoedelijk daterend uit de 15e eeuw, onderkelderd met twee verdiepingen en een schilddak. Voorgevel vernieuwd in het derde kwart 19e..

Winkelcomplex met galerij

Brugstraat 19A
Groningen
Inleiding WINKELGALERIJ MET BOVENWONINGEN, gesitueerd in de gesloten noordelijke gevelwand van de Brugstraat, gebouwd in 1909 naar ontwerp v..

Pand met rechte kroonlijst (Cave Oporto)

Brugstraat 17
Groningen
Drie traveeën breed pand met boven kelderverdieping twee volledige en een lagere verdieping; midden 17e eeuwse gevel afgesloten met rechte ..

Hoekpand met twee verdiepingen

Brugstraat 30
Groningen
Gedeelte van een gaaf 18e eeuws pand met twee verdiepingen onder schilddak waarop hoekschoorstenen; omgaande kroonlijst. Tweemaal vier venst..

Pand met twee verdiepingen en schilddak

Brugstraat 30I
Groningen
Gedeelte van een 18e eeuws pand met twee verdiepingen onder schilddak waarop hoekschoorstenen; omgaande kroonlijst. Tweemaal vier vensters m..

Kaart & Routeplanner