Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Restanten van de stadsverdediging ter hoogte van de Wolvenburg in Utrecht

Militair Object

Restanten verdedigingswerken
3500AA Utrecht
Utrecht


Beschrijving van Restanten van de stadsverdediging ter hoogte van de Wolvenburg

Restanten van de verdedigingswerken, zich uitstrekkend over het gevangeniscomplex, welke van belang zijn uit het oogpunt van krijgshistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 18414
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Uitsnede uit een 17e-eeuwse stadsplattegrond met onder meer het Wolvenburg zichtbaar. Oost ligt boven in de afbeelding.

Het Wolvenburg was een aarden bolwerk dat diende in de verdediging van de Nederlandse stad Utrecht. Het was gelegen in het noordoostelijke deel van het stadscentrum aan de Stadsbuitengracht.

Het bolwerk werd omstreeks 1580 onder leiding van de vestingbouwkundige Adriaen Anthonisz tezamen met vier andere bolwerken (Begijnebolwerk, Lepelenburg, Lucasbolwerk en Mariabolwerk) aangelegd om de stadsverdediging te moderniseren. De bouw van deze serie van bolwerken was de laatste modernisering van de verdedigingswerken in de stad totdat in de 19e eeuw de Nieuwe Hollandse Waterlinie met een aantal forten bij Utrecht werd aangelegd. Het bolwerk werd vernoemd naar toren de Wolf die er direct ten zuiden van aan de stadsmuur stond. Net als menig ander verdedigingswerk werd het bolwerk gaandeweg voor niet-militaire activiteiten gebruikt en in de 18e eeuw bevond zich een lakmoesmakerij op het bolwerk. Rond 1850 is het Wolvenburg met de sloop van de oude verdedigingswerken heringericht om plaats te bieden aan de gevangenis die vandaag de dag nog aan het Wolvenplein staat.


Monumenten in de buurt van Restanten van de stadsverdediging ter hoogte van de Wolvenburg in Utrecht

Penitentiaire Inrichting Wolvenplein, hoofdgebouw en twee dienstwoningen

Wolvenplein 27
Utrecht
Wolvenplein 27 - Gevangenis - hoofdgebouw Omschrijving GEVANGENIS met twee DIENSTWONINGEN (COMPLEXONDERDEEL 1) kruisvormige plattegrond,..

Penitentiaire Inrichting Wolvenplein, kerkgebouw

Wolvenplein 27
Utrecht
Wolvenplein 27 - Gevangenis - kerk Omschrijving Complexonderdeel 2 KERK in 1903 gebouwd naar ontwerp van architect W.C. Metzelaar, via lu..

Penitentiaire Inrichting Wolvenplein, ringmuur en hekwerk

Wolvenplein 27
Utrecht
Wolvenplein 27 - Gevangenis - ringmuur Omschrijving Complexonderdeel 3 RINGMUUR en HEKWERK verbonden met de gevangenis, de muur uitgevoerd..

Willemskazerne, rechter hoekpaviljoen

Wittevrouwenkade 6
Utrecht
Wittevrouwenkade 1 en 6 alsmede het tijdelijk afwezige hek zijn restanten van de Willemskazerne uit 1824. Wittevrouwenkade 6 is het rechter..

Pand met gepleisterde topgevel

Plompetorengracht 31
Utrecht
Pand met gepleisterde topgevel, XVII.

Kaart & Routeplanner