Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Oog in Al in Utrecht

Woonhuis

Park Oog in Al 1
3533HE Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: ca.1666, diverse malen daarna aangepast
Architect: stichter Everard Meyster


Beschrijving van Huis Oog in Al

Huis Oog in Al. Rechthoekig landhuis uit de 18e eeuw met uitgebouwde halfronde kamer uit de aanvang der 19e eeuw. Moderne toevoegingen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 18294
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Oog in Al
Utrecht, Park Oog in Al 1, 18294-2.JPG
Locatie Utrecht
Oorspr. functie Buitenplaats
Start bouw 1664
Verbouwing 18-19e eeuw
Bouwstijl Hollands classicisme
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 18294
Afbeeldingen
Utrecht, Park Oog in Al 1, 18294.JPG
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Meysters uitbreidingsplan voor Utrecht.

Oog in Al is een voormalige buitenplaats in de Nederlandse stad Utrecht.

De buitenplaats is rond 1664 gesticht door de excentrieke 'dolle jonker' Everard Meyster. De Utrechtse burgemeester Hendrick Moreelse had grootschalige uitbreidingsplannen voor de stad in gedachten. Enthousiast geworden door deze plannen en spoedig soortgelijke plannen makend, liet Meyster een eindje buiten de stad een buitenplaats aan de Leidse vaart bouwen, zodat hij deze uitbreidingen gade kon slaan. De buitenplaats kreeg daarom de naam Oog in Al. De uitbreidingen kwamen uiteindelijk vrijwel niet van de grond.

Aan het hoofdgebouw zijn gedurende de 19e en 20e eeuw diverse aanbouwen toegevoegd. In de eerste helft van de 20e eeuw was er een hotel-café-restaurant gevestigd. Van 1961 tot 2014 huisde er een vestiging van de Gemeentelijke Bibliotheek. Het huis is sinds 1967 rijksmonument.

Het hoofdgebouw is omringd door een park, Park Oog in Al, ontworpen rond 1921 door de tuinarchitect J.J. Denier van der Gon. In het park bevinden zich onder meer een 18e-eeuwse theekoepel en een Duitse bunker. In de tijd van Meyster had de buitenplaats een groot grondgebied met een tuin.

De erbij gelegen buurt Oog in Al is naar de buitenplaats vernoemd.

Zie ook

Externe linksMonumenten in de buurt van Huis Oog in Al in Utrecht

Merwedekanaal

Kanaalweg 90
Utrecht
Omschrijving SLUISWACHTERSWONING met bergplaats onderdeel uitmakend van het sluizencomplex in en om het Merwedekanaal uit 1890, gelegen aan..

Sluisje

Kanaalweg 89 (tegenover)
Utrecht
Omschrijving SCHUTSLUISJE met BRUGGETJE, onderdeel uitmakend van het sluizencomplex in het Merwedekanaal, uit 1889, gelegen ter hoogte van ..

Merwedesluiscomplex

Kanaalweg 89
Utrecht
Omschrijving SLUISWACHTERSWONING met smeedijzeren hek, uit 1889, onderdeel uitmakend van het sluizencomplex in het Merwedekanaal, gelegen a..

Schotbalkbrug

Kanaalweg 90 (tegenover)
Utrecht
Omschrijving BRUG met schotbalkkering uit 1887, onderdeel uitmakend van het sluizencomplex in het Merwedekanaal, gelegen in de Kanaalweg te..

Sluisje

Kanaalweg 88 (bij)
Utrecht
Omschrijving SCHUTSLUIS, onderdeel uitmakend van het sluizencomplex in en om het Merwedekanaal, gelegen in de Leidsche Rijn ter hoogte van ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Huis Oog in Al in Utrecht

Foto's (3)