Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Onderste Hof, ook wel Vossenhof, gebouwd van baksteen om een gesloten binnenplaats in Brunssum

Boerderij

Groeneweg 10
6441LL Brunssum
Limburg

Bouwjaar: 167x/1686 (ankers)


Beschrijving van Onderste Hof, ook wel Vossenhof, gebouwd van baksteen om een gesloten binnenplaats

Onderste Hof, gebouwd van baksteen om een gesloten binnenplaats; ankers 167. en 1686; herenwoning in huidige vorm van 1848. Op binnenplaats deur met hardstenen lijst. In bovendorpel opschrift en een drietal wapenstenen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 18271
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Voorgevel Onderste Hof

De Onderste Hof, ook wel Vossenhof genoemd, is een hoeve gelegen aan de noordrand van de gemeente Brunssum in Nederlands Zuid-Limburg. De hoeve ligt op een hoogte ten noorden van de Merkelbekerbeek en ten noordoosten van het Clemenskerkje. Verder naar het noordoosten ligt langs de beek de motte De Vossenberg. Er is ook een Bovenste Hof, dat ligt verder stroomopwaarts.

De eerste vermelding van dateert uit 1381 toen Kiedel van Merkelbeeke met de hoeve werd beleend. De hoeve is later overgegaan in handen van het geslacht de Vos. In de 18e eeuw kwam het, door verervig in de vrouwelijke lijn, in handen van de baronnen de Negri, die in het herenhuis naast het hof woonden.

De huidige hoeve is, volgens de jaarankers in de muren, gebouwd rond 167 (1671) en 1686. Het woongedeelte heeft zijn huidige aanzicht gekregen tijdens een grootscheepse verbouwing in 1848.

Op de binnenplaats bevinden zich een hardstenen deuromlijsting met een opschrift en drie wapenstenen. Deze hoeve behoorde in een grijs verleden toe aan het huis Wijerhof dat voor het eerst in 1381 in de archieven wordt vermeld. Fundamentresten van dat huis zijn op het binnenhof van de hoeve aangetroffen.

De hoeve is een rijksmonument.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Onderste Hof, ook wel Vossenhof, gebouwd van baksteen om een gesloten binnenplaats in Brunssum

Kerkhofmuur Oude Parochiekerk (Sint-Clemenskerk)

Groeneweg 6
Brunssum
Inleiding Bakstenen MUUR met smeedijzeren HEKWERKEN en H.HARTGROT, XIXB, rond het voormalige kerkhof bij de van rijkswege beschermde oude..

Grafmonument De Negri

Groeneweg 6
Brunssum
Inleiding Neo-gotisch GRAFMONUMENT De Negri, 1857, gesitueerd op het voormalige kerkhof bij de van rijkswege beschermde oude parochiekerk ..

Sint-Clemenskerk

Groeneweg 6
Brunssum
Oude Parochiekerk: eenbeukig schip XI, vijfzijdig gesloten koor (tussen 1669 en 1722) en Westtoren 1746. Klokkenstoel met gelui bestaande u..

Lourdesgrot

Groeneweg 6
Brunssum
Inleiding LOURDESGROT, XIXB, gesitueerd op het voormalige kerkhof bij de van rijkswege beschermde oude parochiekerk (XI-XVIII) van Merkel..

Hoeve van baksteen om gesloten binnenplaats

Merkelbeekerstraat 89
Brunssum
Hoeve van baksteen om gesloten binnenplaats, XIX A; fragment van vakwerk, XVIII. Herbezigde koperen poortklopper 1859.

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)