Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Onderkelderd complex van een rechthoekig hoofdgebouw met aangebouwde zijvleugels en koetshuis in Onderdendam

Woonhuis

Middelstumerweg 17
9959TC Onderdendam (gemeente Bedum)
Groningen

Bouwjaar: 1874
Architect: H. Wind Wind 1874 H. Wind


Beschrijving van Onderkelderd complex van een rechthoekig hoofdgebouw met aangebouwde zijvleugels en koetshuis

Rond het midden van de 19e eeuw ontstaan omvangrijk onderkelderd complex, bestaande uit rechthoekig hoofdgebouw met aangebouwde zijvleugels en koetshuis. Het uit grauwe baksteen opgetrokken en op een lage plint rustende hoofdgebouw telt twee bouwlagen onder (gedeeltelijk nog) pannengedekt schilddak; de eveneens op een lage plint rustende zijvleugels zijn verdiepingloos en worden gedekt door halve (oorspronkelijke pannengedekte) schilddaken. De hoeken van het complex worden benadrukt door gepleisterde en schoonmetselwerk pilasters, terwijl de blokbepleisterde en schoon-behandelde gevelvelden zijn uitgerust met rond- en rechtgesloten vensters, respectievelijk met stuc-omlijsting met kuif en stuc-omlijsting met entablement en friesje met graffiti. Gepaneelde deuren met rondgesloten bovenlicht in stuc-omlijsting met kuif. Verkropte kroonlijsten met friezen met sierroosters. Het blokbepleisterde rechthoekige koetshuis rust op lage plint, is verdiepingloos en wordt gedekt door een (gedeeltelijk nog) pannengedekt schilddak met sierbollen op de hoeken. De voor- en zijgevels uitgerust met (deels blinde) vensters in stuc-omlijsting met afgeronde hoeken met kuif; liggende stuc-omlijste blinde mezzanino-vensters. De naar de weg gekeerde gevel voorzien van zesruitsschuifvensters in stuc-omlijsting met afgeronde hoeken en kuif en dubbele inrijdeuren met bovenlicht met traceerwerk, gevat in stuc-omlijsting met kuif en bekroond door rolwerk in stuc. Geprofileerde kroonlijst met sierroosters. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 18216
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Onderkelderd complex van een rechthoekig hoofdgebouw met aangebouwde zijvleugels en koetshuis in Onderdendam

Dienstwoning Voorm. dienstwoning met blokbepleistering onder schilddak met sierelementen op de hoeken

Middelstumerweg 17A
Onderdendam (Gemeente Bedum)
Midden 19e eeuwse voormalige dienstwoning, blokbepleisterde, verdiepingloos, op rechthoekige plattegrond, rustend op lage plint en gedekt do..

Pand met souterrain en bel-etage onder zadeldak met geschulpte lijsten

Middelstumerweg 11
Onderdendam (Gemeente Bedum)
Omstreeks het midden van de 19e eeuw ontstaan gebouw met souterrain en bel-etage, op rechthoekige plattegrond, opgetrokken uit baksteen en g..

Gebouw op T-vormige plattegrond onder schilddaken met op het dwarshuis hoekschoorstenen met borden

Middelstumerweg 9
Onderdendam (Gemeente Bedum)
Vermoedelijk rond 1860/70 ontstaan verdiepingloos gebouw op T-vormige plattegrond onder door met Hollandse pannen belegde schilddaken met op..

Stalling Voorm. stalling

Middelstumerweg 9
Onderdendam (Gemeente Bedum)
De voormalige stalling, die behoort bij het reeds onder nummer 18215 beschermde pand Middelstumerweg 9 te Onderdendam, die is aangepast aan ..

Landhuis met dwarse voorbouw onder schilddak met uitgebouwde kamer boven de ingang

Boterdiep Oz 1
Onderdendam (Gemeente Bedum)
Op een landbouw tussen kanalen gelegen landhuis met dwars voorbouw onder schilddak. Boven de ingang uitgebouwde kamer voor het dak, bekroond..

Kaart & Routeplanner

Route naar Onderkelderd complex van een rechthoekig hoofdgebouw met aangebouwde zijvleugels en koetshuis in Onderdendam

Foto's (1)