Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Eersteling in Hoofddorp

Molen

Hoofdweg 741
2131MA Hoofddorp (gemeente Haarlemmermeer)
Noord Holland

Bouwjaar: 1856/1977


Beschrijving van De Eersteling

Korenmolen De Eersteling. Stenen ronde korenmolen, bovenkruier type grondzeiler. Molenaarshuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 18201
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Eersteling
De Eersteling (2008)
De Eersteling (2008)
Basisgegevens
Plaats Hoofddorp
Bouwjaar 1856/1977
Type grondzeiler
Kenmerken ronde stenen bovenkruier
Functie korenmolen
Bestemming  Het malen van graan op professionele basis
Monumentnummer  18201
Externe link(s) en afbeelding
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Maalkoppel in de Eersteling
Maalkoppel in de Eersteling
Portaal:  Molens

De Eersteling is een ronde stenen korenmolen, die zich aan de Hoofdweg Westzijde in Hoofddorp (gemeente Haarlemmermeer) bevindt.

De molen, van het type grondzeiler, is geheel uit steen opgetrokken en heeft een met riet gedekte kap. De wieken hebben een vlucht van 24,80 meter.

Geschiedenis

Het oorspronkelijke bouwjaar is 1856. De molenmaker destijds was de heer D.D. van Dijk uit Piershil. De molen stond in het centrum van het toen nog kleine Hoofddorp, dat net een jaar of drie bestond. Het was de eerste molen van de recent (1852) ingepolderde Haarlemmermeer; vandaar ook de naam. Er zouden nog vijf molens volgen, die thans geen van alle meer bestaan.

De molen is tot circa 1930 in gebruik geweest voor het malen van graan. In de hongerwinter (1944-45) werd hij opnieuw ingezet, en tot in de jaren vijftig werd er nog wel graan op gemalen. De windvang werd echter door de toegenomen omliggende bebouwing steeds slechter.

Tot 1977 was de molen eigendom van de familie De Koning, die hem in dat jaar voor een gulden verkocht aan de gemeente Haarlemmermeer.

Locatie

In 1977 was de molen inmiddels geheel door andere bouwsels ingesloten, hetgeen de molenbiotoop (met name het landschappelijk effect en de windvang) zeer negatief beïnvloedde. Daarom is in dat jaar de eerst gedeeltelijk ontmantelde (lees:ontkapte) molen verplaatst en gerestaureerd door de firma Verbij uit Hoogmade. Het unieke hierbij was dat de Eersteling opnieuw zijn naam eer aandeed, doordat dit de eerste stenen molenromp was die in zijn geheel verplaatst is, en wel over een afstand van bijna twee kilometer. Het gevaarte woog ruim 100.000 kilogram.

De molen staat op een verhoging van ongeveer zeven meter in het landschap en heeft daardoor toch een redelijke landschappelijke waarde, ondanks de diverse bebouwingen eromheen. Het heuveltje maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam. In de jaren zeventig was er veel belangstelling voor molens, en deze in het oog lopende plaats leek geschikt voor het bouwwerk. De oude molen staat nu bijna zij aan zij staat met het Fort bij Hoofddorp, een tientallen jaren jonger monument dat een heel andere functie had. Juist de Stelling van Amsterdam heeft de laatste jaren sterk aan belangstelling gewonnen.

Gebruik

In 2006 droeg molenaar Dick Prins die enkele jaren tevoren de pensioengerechtigde leeftijd bereikt had, zijn ambachtelijke taak over aan zijn leerling Sander van Rijn.

De Eersteling is in gebruik als korenmolen op professionele basis en er worden diverse meelsoorten verkocht. Openingstijden:

  • donderdag: 13:00 - 17:00,
  • vrijdag 10:00 - 17:00 en
  • zaterdag 10:00 - 17:00.

Externe linksMonumenten in de buurt van De Eersteling in Hoofddorp

Hoofdvaartkerk: Nederlands Hervormde Kerk

Hoofdweg 774
Hoofddorp (Gemeente Haarlemmermeer)
Inleiding NEDERLANDS HERVORMDE KERK, onderdeel uitmakend van het complex van Nederlands Hervormde Kerk en pastorie aan de Hoofdweg te Hoofd..

Gepleisterde boerderij, met woonhuis onder zadeldak en grote schuur onder wolfdak

Hoofdweg 743
Hoofddorp (Gemeente Haarlemmermeer)
Gepleisterde boerderij, 2e kwart 19e eeuw met woonhuis onder zadeldak en grote schuur onder wolfdak.

Pastorie van de Nederlands Hervormde Kerk

Hoofdweg 772
Hoofddorp (Gemeente Haarlemmermeer)
Inleiding PASTORIE, onderdeel uitmakend van het complex van Nederlands Hervormde Kerk en pastorie aan de Hoofdweg te Hoofddorp. De pastorie..

Oude Raadhuis

Hoofdweg 675
Hoofddorp (Gemeente Haarlemmermeer)
Inleiding Voormalig RAADHUIS van de gemeente Haarlemmermeer, gelegen aan de westzijde van de Hoofdweg te Hoofddorp. Het vrijstaande pand we..

voormalig Kantongerecht Haarlemmermeer

Raadhuislaan 3
Hoofddorp (Gemeente Haarlemmermeer)
Inleiding Voormalig KANTONGERECHT, gelegen aan de zuidzijde van de Raadhuislaan. Het vrijstaande pand dateert uit 1911 en werd gebouwd naar..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)