Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oude Calixtuskerk in Groenlo

Kerkelijk Gebouw

Mattelierstraat 5
7141BP Groenlo (gemeente Oost Gelre)
Gelderland

Bouwjaar: 15e eeuw 1400 15e eeuw
Architect: onbekend


Beschrijving van Oude Calixtuskerk

Ned.Herv.Kerk (St.Calixtus). Grote, laat-gotische kerk met pseudo-basilicaal schip van zes traveeën en eenbeukig koor van twee rechte vakken met driezijdige sluiting. Zware westelijke toren met houten spits uit XIX b. Toren XIV B, schip XV, koor en noordelijke zijkapel XV B. De geheel door kruisribgewelven overkluisde kerk heeft in het schip ronde, Baumbergerstenen zuilen, gebeeldhouwde sluit- en kraagstenen en venstertraceringen, die vrijwel alle hun oorspronkelijke tekening hebben. Zware oorlogsschade in 1945; restauratie 1946-'53, toren 1953-'54. De torenspits is bij de restauratie gewijzigd. Inventaris: fragmenten van het laat-gotische koorgestoelte, romaanse doopvont van Bentheimersteen, eiken preekstoel (XIX a), muurschilderingen, voorstellend drie apostelen op de noordwand van het koor (XV B). Twee koperen kronen (XVIII) en verscheidene zerken (XVI en later). Curieus schilderij, dat de herinnering levendig houdt aan de geboorte van de Grolse vierling (1648). Tegen de noordzijkapel van het koor grafmonument met gietijzeren obelisk (1835). Klokkenstoel met klok van Gebr. Edelbrock, 1837, diam. 110,8 cm. Zonnewijzer hoog aan de steunbeer, rechts naast de zuid-ingang van de kerk. De zonnewijzer is in 1979 herplaatst. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 18164
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Oude Calixtuskerk
Oude Calixtuskerk met kerkhof te Groenlo
Oude Calixtuskerk met kerkhof te Groenlo
Plaats Groenlo
Gebouwd in 13e-16e eeuw
Gewijd aan paus Calixtus I
Monumentnummer  18164
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Oude Calixtuskerk, ook wel Sint-Calixtuskerk genoemd, is een kerk in Groenlo gebouwd in de laatgotische stijl. De start van de bouw begon rond 1275 en is uiteindelijk in zijn huidige vorm voltooid rond 1520. De kerk, vernoemd naar de patroonheilige van Groenlo, paus Calixtus I, is een rijksmonument.

Geschiedenis

Groenlo lag in de middeleeuwen, net als een groot deel van de Achterhoek, in het bisdom Münster. Het parochiegebied van de kerk valt grotendeels samen de huidige gemeente Oost Gelre. Daarnaast viel ook het dorp Beltrum onder de parochie. In de parochie werden in de 15e eeuw kapellen gesticht in Vragender en bij kasteel Lichtenvoorde (1496).

Omdat Groenlo tijdens de Tachtigjarige Oorlog meerdere keren van eigenaar veranderde, veranderde ook het gepredikte geloof in de kerk een aantal malen, van het oorspronkelijke katholicisme naar het protestantisme en andersom. De kerk bleef echter na 1674 definitief in handen van de gereformeerden. Dit kon pas nadat de bisschop van Münster, Bernard von Galen, zijn troepen uit Groenlo terugtrok die daar sinds het beleg van Groenlo in 1672 gelegerd waren.[1] Om de achtergebleven katholieken te steunen in hun geloofsbeleving nam de bisschop van Münster diverse maatregelen, mede waardoor in Groenlo het katholieke geloof altijd de overhand bleef houden. Uiteindelijk is in 1906 begonnen met de bouw van een nieuwe katholieke kerk binnen de stadsgracht, de Nieuwe Calixtuskerk.

Huidig gebruik

Sinds 1978 is de kerk bezit van de stichting Oude Gelderse Kerken. In de 2006 en 2007 is de kerk met behulp van subsidie gerestaureerd. De kerk is nu gesplitst in twee delen en heeft tegenwoordig meerdere functies. Het koor wordt nog steeds als kerk gebruikt door de hervormde gemeente terwijl het schip met de beide zijbeuken wordt gebruikt voor exposities en andere passende activiteiten, waaronder een permanente tentoonstelling over het Beleg van Grol in 1627. Onderdeel van de restauratie was het plaatsen van een nieuw glas-in-loodraam dat het beleg van Groenlo in 1627 afbeeldt.
De toren van de kerk bevat een carillon dat oorspronkelijk in 1956 is geplaatst en toen bestond uit achttien klokken. Tijdens de viering van het 700-jarig bestaan van de stad Groenlo in 1977 werd het carillon uitgebreid tot 37 klokken. In 2000 ten slotte, werd na de restauratie van de toren het carillon uitgebreid tot 47 klokken. [2] Het klokkenspel wordt elke vrijdag door een beiaardier bespeeld.

Trivia

  • Aan de buitenkant van de kerk zijn twee schedels ingemetseld. Deze dienen om de kerkgangers er op te wijzen dat het aardse leven eindig is.
  • Vanwege de gemeentelijke herindeling, waarbij de oorspronkelijke gemeente Groenlo met de gemeente Lichtenvoorde werd samengevoegd, is in 2006 een glas-in-loodraam geplaatst aan de westzijde van de kerk. In het raam wordt onder meer de vorm van de oorspronkelijke vestingwerken weergegeven.[3]
  • De kerk heeft in zijn historie 6 belegeringen doorstaan, in 1595, 1597, 1606 (twee maal), 1627 en 1672.

Externe link


Monumenten in de buurt van Oude Calixtuskerk in Groenlo

Voormalig postkantoor met woning

Markt 6
Groenlo (Gemeente Oost Gelre)
Inleiding Voormalig POSTKANTOOR MET WONING uit 1904 naar ontwerp van de Rijksbouwmeester C.H. PETERS (1847-1932). Groenlo kreeg reeds in 18..

Herenhuis met poortje en boerderij met gevel

Nieuwestraat 20
Groenlo (Gemeente Oost Gelre)
Rechts: een herenhuis (XVII ?) met schilddak en gecementeerde gevels. Geprofileerde waterlijst en vensterdorpels, oude kozijnen. Belangrijk ..

Saksische hoeve met stijl- en regelwerk en hoge houten puntgevel met gesneden topmakelaar. Thans in gebruik als Grols Museum

Notenboomstraat 15
Groenlo (Gemeente Oost Gelre)
Saksische hoeve (XVIII ?) met stijl- en regelwerk en hoge houten puntgevel met gesneden topmakelaar. Links boogvormige, houten inrit met ops..

Kantongerecht

Maliebaan 8
Groenlo (Gemeente Oost Gelre)
Inleiding KANTONGERECHT met IJZEREN HEKWERK uit 1907 naar ontwerp van de ARCHITECT W.C. METZELAAR (1848-1918), zoon van de architect J.F. M..

Huis met eenvoudige gepleisterde voorgevel van empire karakter; achtergevel met gezwenkte contouren

Notenboomstraat 18
Groenlo (Gemeente Oost Gelre)
Huis met eenvoudige gepleisterde voorgevel van empire karakter; achtergevel met gezwenkte contouren (XVIII).

Kaart & Routeplanner

Route naar Oude Calixtuskerk in Groenlo