Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Historische Israëlitische begraafplaats met zerken en grafstenen in Groenlo

Graf Begraafplaats

Mussenbergbolwerk ter hoogte van Nieuwestraat 31 (Kanonswal)
7140AA Groenlo (gemeente Oost Gelre)
Gelderland

Bouwjaar: begin 19e eeuw


Beschrijving van Historische Israëlitische begraafplaats met zerken en grafstenen

Historische Israelitische begraafplaats met zerken en grafstenen, 17e-19e eeuw. Aan de voet van het talud van het bastion aan de noord-oostzijde van de oude stad. Langwerpige begraafplaats door muurtje omgeven. Haaks hierop een pad, deel uitmakend van de vestingwerken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 18162
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Joodse begraafplaats Groenlo
Groenlo Joodse Begrpl.jpg
Huidige straat Kanonswal
Jaar van stichting Begin 19e eeuw
Aantal grafstenen 50
Toegankelijkheid Afgesloten
Portaal:  Jodendom

De Joodse begraafplaats aan de voet van het historische Mussenbergbolwerk, ook wel de Kanonswal genoemd, in Groenlo in de Gelderse Achterhoek werd aan het begin van de negentiende eeuw gesticht.

Joden in Groenlo

De eerste Joden vestigden zich te Groenlo in de tweede helft van de zeventiende eeuw. Ze waren onder meer van 1674-1895 de pachters van de Gemeentelijke Bank van Lening. Na de burgerlijke gelijkstelling kon begin negentiende eeuw met behulp van een ruime subsidie van de toen over het Koninkrijk Holland regerende koning Lodewijk Napoleon Bonaparte de eerste synagoge van Groenlo worden gesticht aan de Notenboomstraat. In 1822 werd de synagoge aan de Sjoelstraat, nu Schoolstraat, in gebruik genomen. De Joodse gemeenschap beschikte in die tijd al over de twee hier beschreven begraafplaatsen. Gedurende de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog wist een kwart van de plaatselijke Joden hun leven te redden door onder te duiken, de overigen werden in kampen in Polen vermoord. Voor de Joodse Grollenaren, verzetsstrijders en dwangarbeiders die de Tweede Wereldoorlog niet hebben overleefd zijn er van 2012 tot en met 2015 67 stolperstenen gelegd.

Begraafplaats Kanonswal

De begraafplaats onderaan de stadswal ter hoogte van de 'Kanonsbulte' dateert uit het begin van de negentiende eeuw. In 1846 kreeg de Joodse gemeenschap het stuk grond, dat na een vergroting uiteindelijk bijna 7 are groot zou zijn, voor 99 jaar in erfpacht. Later, in 1896, konden de Groenlose Joden de gronden van de gemeente kopen. In 1838 was al eens geklaagd over vernielingen die op de begraafplaats plaatsvonden, maar pas in 1873 werd de muur om de dodenakker gemetseld. Deze werd, nadat ze in steeds erger vervallen staat was geraakt, in 1976 gerestaureerd. Op het langgerekte grafveld tussen de helling van de wal en de daarvoor liggende gracht bevinden zich onder hoge eikenbomen ruim 50 graftekens, waaronder een van gietijzer. De begraafplaats wordt een enkele keer nog gebruikt voor begravingen en beschikt over een eenvoudig reinigingshuisje.

De begraafplaats is afgesloten, maar goed te zien vanaf de kanonswal, ter hoogte van Nieuwestraat 31.

Begraafplaats Vragender

Een tweede begraafplaats waar Groenlose Joden werden begraven is gelegen aan de Kerkdijk van de buurtschap Vragender bij Lichtenvoorde. Deze was tot 1909 in gebruik. Er zijn geen graftekens meer aanwezig. Het nabij een boerderij gelegen grafveld ter grootte van 10 are is sinds 1967 eigendom van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap.

Het onderhoud aan beide begraafplaatsen wordt verzorgd in opdracht van de gemeente Oost-Gelre. De begraafplaats te Groenlo is een rijksmonument.

Afbeeldingen

Zie ook


Monumenten in de buurt van Historische Israëlitische begraafplaats met zerken en grafstenen in Groenlo

Resten van de historische verdedigingswerken van de stad

Vestingwerken
Groenlo (Gemeente Oost Gelre)
Hetgeen resteert van de historische verdedigingswerken van de stad, met dien verstande, dat daaronder worden gerekend: A.Het noordelijk gede..

Huis met eenvoudige gepleisterde voorgevel van empire karakter; achtergevel met gezwenkte contouren

Notenboomstraat 18
Groenlo (Gemeente Oost Gelre)
Huis met eenvoudige gepleisterde voorgevel van empire karakter; achtergevel met gezwenkte contouren (XVIII).

Saksische hoeve met stijl- en regelwerk en hoge houten puntgevel met gesneden topmakelaar. Thans in gebruik als Grols Museum

Notenboomstraat 15
Groenlo (Gemeente Oost Gelre)
Saksische hoeve (XVIII ?) met stijl- en regelwerk en hoge houten puntgevel met gesneden topmakelaar. Links boogvormige, houten inrit met ops..

Herenhuis met poortje en boerderij met gevel

Nieuwestraat 20
Groenlo (Gemeente Oost Gelre)
Rechts: een herenhuis (XVII ?) met schilddak en gecementeerde gevels. Geprofileerde waterlijst en vensterdorpels, oude kozijnen. Belangrijk ..

Winkel met bovenwoning

Beltrumsestraat 26
Groenlo (Gemeente Oost Gelre)
Inleiding WINKELWONING met BOVENWONING gesitueerd aan de Beltrumsestraat in de oude binnenstad van Groenlo. Binnen de stadsgracht wordt dez..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)