Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sluishuis van de Oranjesluis; gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuur in 's Gravenzande

Weg En Waterwerk

Maasdijk 226
2691NZ 's Gravenzande (gemeente Westland)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1676


Beschrijving van Sluishuis van de Oranjesluis; gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuur

Sluishuis van de Oranjesluis; gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 18156
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Oranjesluis
De Oranjesluis
De Oranjesluis
Locatie Maasdijk 226, 's-Gravenzande
Oorspr. functie Sluis
Start bouw 17e eeuw
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 18156
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Oranjesluis, is een sluis en rijksmonument in 's-Gravenzande, gemeente Westland, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Bovenop de sluis bevindt zich een sluiswachterswoning, het Jachthuis. Deze sluis is gelegen in de Oranjepolder, in de Maasdijk, en verbindt aan de ene kant het Oranjekanaal met aan de andere kant van de dijk de binnendijkse kanalen.

In 1676 is in opdracht van het Hoogheemraadschap van Delfland en op kosten van Willem III van Oranje de sluis gebouwd. De sluis was eerst nog nodig voor zoetwaterinlaat voor de tuinen van het landgoed Honselaarsdijk, eigendom van Willem III, maar al snel bleek het water te zout, waardoor de planten werden aangetast. Toen het Amersgat uitgediept werd en de vaarten gereinigd waren, is de sluis ook gebruikt voor afwatering. Vanaf 1888 is de sluis alleen nog gebruikt voor wateruitlaat.

De kosten voor het onderhoud van de sluis waren zo hoog dat de dijkgraaf en de hoogheemraden van Delfland in 1675 een verzoekschrift hadden ingediend bij de stadhouder met de vraag om te verklaren dat het Hoogheemraadschap van Schieland ook voor een deel de kosten moest dragen. Zij hadden volgens Delfland ook belang bij de afwatering. Aan dit verzoek is nooit gehoor gegeven.

In 2006 is de capaciteit van de sluis en het kanaal vergroot, waardoor de capaciteit nu 17.000 liter water per seconde is in plaats van 3.000 in de oude situatie. Dit water wordt door gemaal Westland afgevoerd naar de Nieuwe Waterweg.Monumenten in de buurt van Sluishuis van de Oranjesluis; gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuur in 's Gravenzande

Kassen

Groeneweg 155
's Gravenzande (Gemeente Westland)
Inleiding Kassenensemble bestaande uit 5 KNIEKASSEN in Ambachtelijke Traditionele stijl op een perceel behorende bij huisnummer 155 en éé..

Sluis

Maasdijk 208
's Gravenzande (Gemeente Westland)
Inleiding Sluis met één paar sluisdeuren onder de Maasdijk in het buitengebied, die een verbinding vormt tussen het Staelduin en het Nie..

Secretaireorgel

Maasdijk 38
Maasdijk (Gemeente Westland)
Kerkgebouw van de Vereniging van Vrijzinnig Hervormden te Maasdijk, vanwege het éénklaviers secretaire-orgel met 5 registers, gemaakt in 1..

Lambertus Kerk

Maasdijk 189
's Gravenzande (Gemeente Westland)
Inleiding De Heilige Lambertus Kek is gelegen op een door sloten omringd terrein, toegankelijk via een houten brug, met een in boomtakken o..

Vlietwoning

Burgemeester Elsenweg 45
Naaldwijk (Gemeente Westland)
Inleiding Krukhuisboerderij, gelegen in de Vlietpolder, ontleent haar naam aan de naastgelegen Vliet die een zijtak van de Lee was. Afgezie..

Kaart & Routeplanner

Route naar Sluishuis van de Oranjesluis; gebouw van eenvoudige doch harmonische architectuur in 's Gravenzande

Foto's (4)