Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Martinuskerk in 's Gravenmoer

Kerkelijk Gebouw

Kerkdijk 15
5109TL 's Gravenmoer (gemeente Dongen)
Noord Brabant

Bouwjaar: 15e eeuw 1400 15e eeuw


Beschrijving van Martinuskerk

NED. HERV. KERK. Sedert wijzigingen na verwoesting door de Fransen in 1672 bestaande uit een driezijdig gesloten koor van twee traveeën, uit de 15e eeuw, twee lage, 15e eeuwse, in de 19e eeuw ingekorte, dwarsarmen, een 15e eeuws schip van vijf traveeen, tegen 1500 met een noordbeuk vergroot en een ingebouwde 14e eeuwse toren met steunberen aan de westzijde, een boogfries onder de spits en een gewelf over de benedenruimte. Inwendig zuilen met lijstkapitelen en houten tongewelven. Restauratie in 1963 voltooid. Eiken kansel, doophek en bijbehorend koperwerk uit 1680, herplaatst. 17e- en 18e eeuwse grafzerken. Orgel met Hoofdwerk en Positief, in 1821 gemaakt door J.C. Schmidt en P. Verbeek. In 1965 gerestaureerd. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk van Juriaan van Zutphen, 1695, elektrische opwinding. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 18148
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Martinuskerk P1070376.JPG
Martinuskerk P1070377.JPG
Verhofstadt/Van Oeckelen-orgel uit 1715/1821

De Martinuskerk is de Hervormde kerk van 's Gravenmoer.

Gebouw

Het oudste deel hiervan is de toren die uit de 14e eeuw stamt en steunberen aan de westzijde heeft. De toren is ingebouwd in het schip. Dit stamt uit de 15e eeuw, en omstreeks 1500 werd het uitgebreid met een noordbeuk. Aan de zuidzijde kwam een transeptachtige dwarskapel. Ook het driezijdig afgesloten koor stamt uit de 15e eeuw.

De kerk kwam omstreeks 1610 definitief in Hervormde handen. Ze werd echter in 1672 in brand gestoken tijdens de Franse bezetting, waarbij het dak en de gewelven werden vernield. In 1680 werd ze herbouwd. Ook werden toen tongewelven aangebracht. Mogelijk werd het schip verhoogd, waar de betrekkelijk lage triomfboog op kan duiden. De dwarskapel aan de noordzijde werd in 1900 afgebroken.

In 1963 werd de kerk gerestaureerd.

Interieur

De kerk bezit een eikenhouten preekstoel uit 1680. Uit dezelfde tijd stammen een doophek en enig koperwerk. Voorts bevinden zich enige grafzerken uit de 17e en 18e eeuw in de kerk.

Het orgel werd in 1715 gebouwd door Matthijs Verhofstadt en in 1821 verbouwd door Cornelis van Oeckelen. Op het orgel bevindt zich met potlood de tekst van een gedichtje dat vermoedelijk door Van Oeckelen is gemaakt:

Uw kunst vind prijzers en betwisters
De nette schikking der Registers
Het Orgelwerk is inderdaad
Het fraaiste waar in uw Konst bestaat
En is een speelder wel bedreven
Om Eisch en klank en maat te geven
Zo zet hij door Muziek konst blij
Uw werk een schoone luister bij
Maar zou dikwerf zelfs in Kerken
Gen onderscheid in ’t speelen merken
Wanneer een Lomper of een Mensch
Die kunst verstaat werkt na hun Wensch
Nu dan wat zegt gij? Orgelmaker!
Zoud fij een Westphaalse noot te kraken
Eer boven eenen Man
Die het Eelst muziek behandelen kan

den 7 mey 1821

Externe linksMonumenten in de buurt van Martinuskerk in 's Gravenmoer

Huis onder met pannen belegd zadeldak tussen topgevels waarvan de korte voorgevel met een getrapte top; zesdelige schuiframen; ingang met pilasters en ..

Kerkdijk 1
's Gravenmoer (Gemeente Dongen)
HUIS onder met pannen belegd zadeldak tussen topgevels waarvan de korte voorgevel met een getrapte top; zesdelige schuiframen; ingang met pi..

Nederlands Hervormde Pastorie

Hoofdstraat 2
's Gravenmoer (Gemeente Dongen)
NED. HERV. PASTORIE. Woonhuis in Empire-trant uit omstreeks 1800, met dwars, door pannen belegd zadeldak tussen zij-topgevels, zesdelige sch..

Gemeentehuis 's-Gravenmoer

Hoofdstraat 8
's Gravenmoer (Gemeente Dongen)
Inleiding. GEMEENTEHUIS uit 1909. Ontwerp van architect C.A. Oomen (Oosterhout) in eenvoudige Neo-Renaissance vormen. De bouwsom bedraagt ..

Boerderij onder met riet gedekt zadeldak, dat aan de voorzijde aansluit tegen een hoge puntgevel met vlechtingen. Vensters met luiken en zesruitsschui ..

Hoofdstraat 5
's Gravenmoer (Gemeente Dongen)
18e eeuwse BOERDERIJ onder met riet gedekt zadeldak, dat aan de voorzijde aansluit tegen een hoge puntgevel met vlechtingen. Vensters met lu..

Pand onder met pannen gedekt wolfdak. Vensters met luiken en zes- en negenruitsschuiframen

Hoofdstraat 7
's Gravenmoer (Gemeente Dongen)
PAND uit de eerste helft van de 19e eeuw. Onder met pannen gedekt wolfdak. Vensters met luiken en zes- en negenruitsschuiframen.

Kaart & Routeplanner

Route naar Martinuskerk in 's Gravenmoer