Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Panorama Mesdag in 's Gravenhage

Gebouw

Zeestraat 65 B
2518AA 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1881
Architect: G. Klomp

Top 100 monument

Panorama Mesdag

Het pand waarin het Panorama is aangebracht, werd speciaal voor de schildering gebouwd. In het centrum van het gebouw is in een rotonde een kunstmatig duin opgeworpen. Vanaf een uitkijkpunt boven dit duin heeft de bezoeker uitzicht alsof hij op het in 1881 afgegraven Seinpostduin staat, want het rondom gehangen doek vertoont op indrukwekkende wijze geschilderde strand- en zeevoorstellingen. Het doek heeft een oppervlakte van circa 1680 m2 en werd door de schilder H.W. Mesdag in vier maanden geschilderd, waarbij hij steun kreeg van enkele collega's, waaronder Breitner. De rotonde heeft een doorsnede van 36 meter. Door de verdekt aangebrachte vensters in het tentdak krijgt de gehele ruimte een lichtheid, die de illusie van een natuurlijke situatie oproept. De overgang van kunstduin naar de schildering is fenomenaal schilderkunst-technisch tot stand gebracht en geeft de bezoeker de daadwerkelijke suggestie "buiten" te zijn. Het geheel, dat wil zeggen bouwwerk en panorama, kwam in de jaren 1880-1881 gereed. Als voorbeeld van de typisch 19de-eeuwse "lering en vermaak"-idee is Panorama Mesdag kenmerkend en als enig resterend Panorama in Nederland uniek. Als voortbrengsel van de Haagse School geldt de schildering als belangrijk, niet alleen wat betreft omvang, gevoerde schildertoets en thema, maar ook als het resultaat van samenwerkende kunstenaars van de Haagse School. Uit kunsthistorisch oogpunt zet Panorama Mesdag op grootse en lumineuze wijze de traditie van het trompe l'oeil-effect onovertroffen voort.

Beschrijving van Panorama Mesdag

"Panorama Mesdag. Rond gebouw met panorama van Scheveningen, geschilderd op doek in 1881 door M.W. Mesdag, S. Mesdag-van Houten, G.H. Breitner en Th. de Bock". (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 18113
Laatste wijziging: 2015-01-12 19:49:54.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Panorama Mesdag
Ingang van het museum
Ingang van het museum
Locatie Zeestraat 65, Den Haag
Oorspr. functie Museum
Huidig gebruik Museum
Start bouw 19e eeuw
Bouw gereed 1881
Opening 1 augustus 1881
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 18113
Architect Gerard Klomp
Het gebouw waarin het Panorama hangt
Het gebouw waarin het Panorama hangt
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Panorama Mesdag is een cilindervormig schilderij van ongeveer 14 meter hoog en met een omtrek van 120 meter. Het schilderij, dat een van de oudste 19e-eeuwse panorama's in de wereld is, is een vergezicht op de Noordzee, de duinen, Den Haag en Scheveningen. Het behoort tot de 'Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg' uit 1990.

Het is in 1881 geschilderd door Hendrik Willem Mesdag, een beroemde kunstschilder uit de Haagse School. Hij was gespecialiseerd in het schilderen van zeegezichten. Zijn vrouw Sientje Mesdag-van Houten en de kunstschilders Théophile de Bock, George Hendrik Breitner en Bernard Blommers hebben ook een aanzienlijke bijdrage geleverd.

Ontstaan

Boven op het Seinpostduin, toentertijd het hoogste duin van Scheveningen, werd ter plekke het uitzicht op een glazen cilinder getekend. Door er papier omheen te leggen, kon een platte weergave worden gemaakt. Door een lichtbron in het midden van de cilinder te zetten, kon de scène ook op het doek worden geprojecteerd.

De glazen cilinder die destijds gebruikt is om het panorama te schilderen, staat nog steeds in het midden.

Nadat alle voorbereidingen voltooid waren, kostte het Mesdag en zijn assistenten nog vier maanden om het kunstwerk in te schilderen. Théophile de Bock richtte zich vooral op de lucht en de duinen, Breitner schilderde de cavalerie die op het strand aan het oefenen is en Blommers was verantwoordelijk voor de moeder met haar dochter die achter de afscheiding toekijken. Sientje Mesdag schilderde samen met Breitner het dorp Scheveningen. Mesdag zelf hield zich bezig met de boten en de zee.

Op het panorama heeft Mesdag zijn vrouw Sientje geschilderd in plaats van een handtekening wat gebruikelijk is op panoramaschilderijen. Ze zit op het strand onder een witte parasol voor haar schildersezel tussen de bomschuiten.

Beheer

Mesdag heeft het schilderij in eerste instantie in opdracht gemaakt voor een Belgisch bedrijf. Dit bedrijf ging failliet en Mesdag, die niet onbemiddeld was, heeft het toen teruggekocht. Mesdag en zijn vrouw hadden geen kinderen meer sinds hun enige zoon Klaas in 1871 was overleden. Nog voor zijn overlijden schonk Mesdag het Panorama aan zijn 33 neven en nichten in de vorm van een NV. Panorama Mesdag wordt nu nog steeds beheerd door de nazaten van de oorspronkelijke aandeelhouders, nu als cultuurhistorische familie-BV.

Huisvesting

Het museum bevindt zich aan de Zeestraat in Den Haag. Achter een oud herenhuis is de vaste Mesdag collectie te zien met veel strand- en zeegezichten en met werk van Sientje Mesdag-van Houten. Daarachter bevindt zich een apart gebouw waarin het panorama is opgehangen. Door het glazen dak valt daglicht op het doek. Het zestienhoekige gebouw wordt geheel omgeven door de tuinen van de Canadese ambassade en de residenties van de Italiaanse en Britse ambassadeurs. Sinds het zwembad aan de Mauritskade in 2007 is afgebroken, is er tijdelijk zicht op het gebouw vanaf de straat.

De vrees van de directie van Panorama Mesdag dat de bouw van een tweelaagse parkeerkelder ten behoeve van het Hiltonhotel ter plaatse van de voormalige 's-Gravenhaagse zwem- en badinrichting 'de Mauritskade' schade zou veroorzaken aan het gebouw, bleek terecht. Niet alleen verzakte het panoramagebouw maar ook het dak liep schade op. De constructie daarvan is inmiddels verstevigd en oktober 2010 is de stabilisering van de panoramarotonde voltooid. Met de zogenoemde groutmethode is er via 64 holle pijpen een betonmengsel met steengruis onder en naast het gebouw ingespoten. Hiermee is het gebouw weer 4,5 mm opgevijzeld, terug naar de oorspronkelijke positie. Het werk aan de parkeerkelder, dat al die tijd had stilgelegen, is voortgezet nadat de rotonde was gestabiliseerd en is inmiddels voltooid.

Op woensdag 23 februari 2011 werd door oud-minister Brinkhorst en zijn kleinzoon Claus-Casimir de eerste steen gelegd voor de uitbreiding van Panorama Mesdag. In het belendende pand, gelegen tussen het museum en het in 2010 geopende Hilton The Hague, zijn een tentoonstellingszaal, een museumwinkel en een museumcafé met dakterras gerealiseerd. Het voorhuis - waar vroeger de eerste directeur van Panorama Mesdag, Barbara van Houten woonde en werkte - is tegelijkertijd geheel gerestaureerd.

Op 28 maart 2015 werd Panorama Mesdag officieel heropend door burgemeester Jozias van Aartsen. Het vernieuwde museum trok in 2015 ruim 175.000 bezoekers, een verbetering van het record van 140.000, dat in 2014 werd bereikt.

Overig

Het panorama is een inspiratiebron voor vele jonge kunstenaars. Bij de opening was ook Vincent van Gogh aanwezig, die over het panorama zei: "Het enige dat aan dit schilderij mankeert is dat er niets aan mankeert".

Van augustus tot november 2006 was er een tentoonstelling Panoramatentoonstelling 'De wereld rond', naar aanleiding van het 125-jarig bestaan van Panorama Mesdag.

In 2008 werd het 13e venster van de watercanon van Nederland aan het Panorama Mesdag gewijd.

Panorama-afbeelding

Panorama mesdag.PNG

Zie ook

Externe links

Bronnen

  • L.M. Rollin Couquerque: Het Panorama Mesdag te 's Gravenhage: historisch overzicht van wording en voortbestaan, Den Haag, 1947. 59 pag.
  • Zoden aan de dijk. 25 peilingen naar Nederland als waterland. Bert Bakker, 2009, ISBN 9035134192Monumenten in de buurt van Panorama Mesdag in 's Gravenhage

Statig woonhuis van harmonische architectuur

Zeestraat 62
's Gravenhage
Statig woonhuis uit omstreeks 1860, van harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde, van algemeen belang als onderdeel van de 19e ..

Statig woonhuis van harmonische architectuur

Zeestraat 64
's Gravenhage
Statig woonhuis uit omstreeks 1860, van harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde, van algemeen belang als onderdeel van de 19e ..

Statig woonhuis van harmonische architectuur

Zeestraat 66
's Gravenhage
Statig WOONHUIS uit omstreeks 1860, van harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde, van algemeen belang als onderdeel van de 19e ..

Statig woonhuis van harmonische architectuur

Zeestraat 66A
's Gravenhage
Statig woonhuis uit omstreeks 1860, van harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde, van algemeen belang als onderdeel van de 19e ..

Woonhuis van harmonische architectuur

Sophialaan 1
's Gravenhage
Woonhuis uit omstreeks 1860, van harmonische architectuur en van oudheidkundige waarde, van algemeen belang als onderdeel van de 19e eeuw st..

Kaart & Routeplanner

Route naar Panorama Mesdag in 's Gravenhage

Foto's (1)