Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vuurtoren van Scheveningen in 's Gravenhage

Weg En Waterwerk

Zeekant 12
2586NA 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1875 1875 1875
Architect: Q. Harder Harder, Quirinus Q. Harder


Beschrijving van Vuurtoren van Scheveningen

Uit gietijzer geconstrueerde twaalfzijdige vuurtoren, gebouwd in 1875 naar het ontwerp van Quirinus Harder, bouwkundige bij de dienst van het Loodswezen, de kust- en oeververlichting. Vervaardigd door de gieterij van de fa. Nering Bogel te Deventer. De twaalfhoekige, roodbruin geschilderde schacht heeft een omloop met witgeschilderde lichtkoepel. De schacht bestaat uit ijzeren platen, die zodanig zijn geconstrueerd, dat een metselverband van grote steenblokken wordt gesuggereerd. De toren heeft twee spitsbogige ingangen met traceringen in de boogvelden, boven een waarvan het opschrift: "Onder de regering van Willem III, koning der Nederlanden enz. enz. enz., tijdens het bestuur van den minister van Marine W.F. van Erp Taalman Kip, voor draailicht tweede grootte. 1875". In de schacht een aantal kleine spitsboogvensters. Inwendig negen gietijzeren vloeren, gedragen door middenkolommen met Corinthische kapitelen. De vloeren worden verbonden door gietijzeren spiltrappen met balustrades, gedragen door voluutconsoles. De bekronende bal op de koepel draagt en windwijzer. De oorspronkelijke koepel werd in 1921 vervangen door de glazen koepel. In dat jaar werden ook het optiek en het aandrijfmechanisme vernieuwd. De huidige koperen bekleding van de koepel dateert uit omstreeks 1958. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 18111
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Vuurtoren van Scheveningen
Vuurtoren Scheveningen.jpg
Plaats Scheveningen
Status actief
Opening 1875
Architect Quirinus Harder
Monument sinds 04-07-1978
Monumentnummer 18111
Monumentstatus Rijksmonument
BA B0750
NGA 114-9748
Bouwwerk
Hoogte 30 m
Vorm rond
Kleur rood
Bouwmateriaal gietijzer
Uitrusting
Lichtpatroon 2 schitteringen per 10 sec
Fl(2) W 10s
Lichthoogte 49 m boven zeeniveau
Nominale dracht 29 zeemijl
Radar nee
Bemand nee

De Vuurtoren van Scheveningen is ontworpen door Quirinus Harder en werd in 1875 opgeleverd. De rode twaalfzijdige gietijzeren toren heeft een lichthoogte van 49 meter boven zeeniveau en een lichtbereik van 29 zeemijlen (53,5 kilometer). De toren heeft de status van rijksmonument en bestaat uit 8 verdiepingen en een trap met 159 treden. De vuurtoren bevindt zich aan het einde van de boulevard dicht bij de Scheveningse haven en visafslag. De toren behoort tot de gemeente Den Haag.

Geschiedenis

Plaquette boven de ingang

In de 16e eeuw beschikte Scheveningen over een vierkante vuurbaak. De kerk inde geld van de schepen die van de vuurbaak gebruik maakten. Rond 1850 werd het bouwwerk verhoogd om de zichtbaarheid te vergroten. De nieuwe vuurbaak bevatte een koperen koepel en een nieuwe lamp.

In de jaren zeventig van de negentiende eeuw kreeg Quirinus Harder opdracht de huidige vuurtoren te ontwerpen. De vuurtoren is op aanvraag open voor publiek.

Omschrijving

De vuurtoren en omgeving, tussen 1920 en 1940

De toren is gebouwd van gietijzer. De negen vloeren staan in verbinding met elkaar door gietijzeren wenteltrappen. Op de tweede verdieping is het verblijf van de vuurtorenwachters. Deze vloer is betimmerd en met kooien uitgerust. De kooien zijn in 1959 verwijderd. Een uitkijkpost is in 1957 op de zesde vloer van de toren gebouwd. Aan de voet van de toren werden één dubbele woning voor de opzichter en vier woningen voor vuurtorenwachters gebouwd.

Bij oplevering bevatte de toren een draaiende optiek in een kwikbad. In de jaren zestig werd dit licht vervangen door een elektrisch aangedreven draaiend lichtwerk op kogellagers. Het licht reikt ruim 53 kilometer ver en geeft twee lichtflitsen per tien seconden.

Zie ook

Externe link


Monumenten in de buurt van Vuurtoren van Scheveningen in 's Gravenhage

Ten dele gepleisterd pand zonder verdieping, onder met pannen gedekt zadeldak tussen puntgevels

Zeekant 10
's Gravenhage
Ten dele gepleisterd pand zonder verdieping, onder met pannen gedekt zadeldak tussen puntgevels, gebouwd in 1875.

Ten dele gepleisterd pand zonder verdieping, onder met pannen gedekt zadeldak tussen puntgevels

Zeekant 8
's Gravenhage
Ten dele gepleisterd pand zonder verdieping, onder met pannen gedekt zadeldak tussen puntgevels, gebouwd in 1875.

Gedenknaald Koning Willem I in Scheveningen

Zeekant z.n.
's Gravenhage
Gedenknaald.

Oude Kerk

Keizerstraat 8
's Gravenhage
NED. HERV. KERK uit de tweede helft van de 15e eeuw, toren in de 16e eeuw aangebouwd, inwendig zijn vooral de preekstoel en het koorhek van ..

visafslag scheveningen

visafslagweg 1
's-gravenhage
Bedrijfsgebouw met kantoor, veilingzaal, op- en overslagruimtes, kade en laadperron.

Kaart & Routeplanner

Route naar Vuurtoren van Scheveningen in 's Gravenhage

Foto's (7)