Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ronding van het landgoed Arendsdorp met brug en toegangshek in 's Gravenhage

Kasteel Buitenplaats

Wassenaarseweg 66
2596CJ 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1700 1700 ca. 1700


Beschrijving van Ronding van het landgoed Arendsdorp met brug en toegangshek

Ronding van het landgoed Arendsdorp uit omstreeks 1700 met brug en toegangshek, van algemeen belang wegens oudheidkundige en kunsthistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 18083
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Arendsdorp
Tuinmanshuis op landgoed Arendsdorp
Tuinmanshuis op landgoed Arendsdorp
Locatie Den Haag
Start bouw 17e-18e eeuw
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Arendsdorp is een oud buiten in het Benoordenhout in Den Haag.

In 1586 kocht Jonkheer Arend van Dorp een stuk land met een boerenhoeve. Hij gaat in het voorhuis wonen van de boerderij, de rest is verpacht. Rond 1650 wordt een apart paviljoen gebouwd, dat als woning gaat dienen. Dit paviljoen wordt nu de theekoepel genoemd. In 1737 is er een huis, een koetshuis, een tuinmanswoning, een sterrenbos, een boomgaard, een moestuin en een visvijver, die tot op heden nauwelijks is veranderd. Het huis heet 'De Rietjes'. In 1845 wordt Arendsdorp met het ernaast gelegen Oostduin verenigd. Oostduin is in 1560 al aangelegd maar wordt pas in 1810 'Oostduin' genoemd. Het huis op Oostduin is in de oorlog door een V2 getroffen en wordt in 1946 afgebroken. Mevrouw van Bylandt, de laatste bewoonster, heeft aangegeven dat er één flatgebouw voor senioren mocht worden gebouwd, waar ze zelf later ook heeft gewoond.
Het portiershuisje aan de Wassenaarseweg en het smeedijzeren toegangshek zijn er nog. Ook het tuinmanshuisje (Wassenaarseweg 64) is vanaf de straat te zien. Hierin is nu het kantoor van de M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting.

Oostduin en een deel van Arendsdorp is nu van de Stichting Oostduin, de rest is van de gemeente. Het park is opengesteld voor het publiek.

In het park staat de serviceflat Arendsdorp, gebouwd in 1972. De serviceflat is in 2014 gesloten. Er is een moestuin, waar vogelkenners de bonte vliegenvanger, vuurgoudhaantje, kleine bonte specht, gekraagde roodstaart en goudvink kunnen tegenkomen.

Trivia

  • Aan de Benoordenhoutseweg staat 'Het van Bylandthuis'; dit kantoorgebouw staat tegenover het Haagse bos en is in 1999 gerenoveerd. Het gebouw was oorspronkelijk het hoofdkantoor van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds. Daarna heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken er een Rijksopleidingsinstituut in onderbracht. Reed Business International huurde later het van BylandthuisMonumenten in de buurt van Ronding van het landgoed Arendsdorp met brug en toegangshek in 's Gravenhage

Sint-Paschalis Baylonkerk

Wassenaarseweg 53
's Gravenhage
Inleiding. Vrijgelegen kerkgebouw, diagonaal geplaatst op een vierkante kavel, waardoor de toren op de hoek van de Wassenaarseweg en de Neu..

Voormalig hoofdkantoor van de Bataafsche Import Maatschappij

Wassenaarseweg 80
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaand langs de rand van het voormalig landgoed Arendsdorp gelegen voormalig hoofdkantoor van de Bataafsche Import Maatschap..

Op het landgoed Oostduin een achtkant tuinhuis van twee verdiepingen

Wassenaarseweg
's Gravenhage
Op het landgoed Oostduin een achtkant tuinhuis van twee verdiepingen uit het begin van de 18e eeuw.

Appartementengebouw en herenhuis op onregelmatige plattegrond volgens de ideeën van het Nieuwe Bouwen

Jozef Israëlsplein 10
's Gravenhage
Inleiding. Appartementengebouw en herenhuis uit 1925 op onregelmatige plattegrond ontworpen door J. Wils en F.L.J. Lourijsen volgens de ide..

Herenhuis op rechthoekige plattegrond ontworpen

Mauvestraat 56
's Gravenhage
Inleiding. Herenhuis uit 1925 op rechthoekige plattegrond ontworpen door F.L.J. Lourijsen volgens de ideeen van het Nieuwe Bouwen. Omschri..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)