Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Laakmolen in 's Gravenhage

Molen

Trekweg 102
2516SB 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1699 1699 1699


Beschrijving van Laakmolen

Laak- of Galgemolen - 17e eeuwse poldermolen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 18073
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Zie het artikel Zie Lakermolen voor de molen op een eiland in de Kagerplassen.
Laakmolen
Laakmolen
Laakmolen
Basisgegevens
Plaats Den Haag
Bouwjaar 1699
Type poldermolen
Kenmerken 8-kante grondzeiler
Functie watermolen
Bestemming  woonfunctie
Monumentnummer  18073
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens
Vincent van Gogh - De Laakmolen in Den Haag

De Laakmolen is een poldermolen in het huidige Den Haag (Laakkwartier) gelegen aan de Haagse Vliet op de hoek van de Laakkade en de Trekweg. De Laakmolen, een 8-kante grondzeiler, dateert van 1699 en is deels gebouwd op de fundamenten van een vroegere molen. De molen is gebouwd in opdracht van het Hoogheemraadschap Delfland en moest er samen met de Broekslootmolen of Nieuwe Molen voor zorgen, dat het water in de Noordpolder op de gewenste hoogte bleef. Het water werd van het watertje de Laak in de boezem gemalen. De Haagse Vliet was het boezemwater.

Reeds in de 15e eeuw is er sprake van een watermolen op deze plaats.[1] De molen, die een ouderdom kent van meer dan 500 jaar is daarmee de oudste –nog bestaande– molen van Den Haag. De molen stond 400 jaar op Rijswijks grondgebied. Kort na 1900 werd de grond bij 's-Gravenhage gevoegd. Rond de molen zou de Haagse wijk Molenwijk verschijnen.

Het galgenveld bij de Laakmolen werd al in de 15e eeuw gebruikt; dit galgenveld lag tot 1795 tussen de huidige Rijswijkseweg en de Haagse Vliet. De naamgeving van de molen houdt verband met de aanwezigheid van dit galgenveld. In de oudste akten komt de molen voor als Raemolen, ook wel Raenmolen, hetgeen mogelijk verwijst naar het galgenveld, dat vol raderen (raddraaien) en galgen stond. In de 18e eeuw worden de namen Galgmolen en Laakmolen door elkaar gebruikt. Het galgenveld was ingericht om de geëxecuteerde (reeds dode) lichamen op te hangen als afschrikwekkend voorbeeld, voor degenen die de stad binnenkwamen. Het terrein van de molen en het galgenveld was tot ongeveer de 20e eeuw Rijswijks grondgebied. De geëxecuteerden waren veroordeeld door het Hof van Holland en niet door de Magistraat van 's-Gravenhage. De laatste bestuurders hadden een eigen galgenveld aan de Scheveningseweg.

In 1938 ging het eigendomsrecht van de Laakmolen over van het Hoogheemraadschap Delfland naar de gemeente Den Haag. De toenmalige molenaar, die daar heftig tegen protesteerde was Jan van der Helm (1890-1975). Daardoor werd hij namelijk ambtenaar bij de gemeente en zou hij alleen overdag mogen malen terwijl een molenaar maalt wanneer het waait, ongeacht de tijd van de dag.

In 1966 werd de molen door het rijk op de monumentenlijst geplaatst. In 1982 werd de molen door brand zwaar beschadigd. In 1985 toen de restauratie bijna was afgerond, vond er opnieuw een brand plaats.

De landschappelijke waarde van de molen is gering. Hij staat ingebouwd tussen bomen en hoge gebouwen, met als naaste buurman het leegstaande kantoorgebouw (anno 2012) van de voormalige Keuringsdienst van Waren. Door ernstige windbelemmering draait de molen slechts bij hoge uitzondering. De molen heeft een maalverbod.

De molen is het onderwerp van een 1882 aquarel door Vincent van Gogh.[2]

Literatuur

Helm, F.J.A.M. van der (2008), Rondom de Haagse Laakmolen, 's-Gravenhage, ISBN 978-94-6008-001-2

Zie ook

Externe link


Monumenten in de buurt van Laakmolen in 's Gravenhage

Vrijstaand havenkantoor in overgangsarchitectuur

Goudriaankade 90
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaand havenkantoor uit 1900, gebouwd in overgangsarchitectuur in opdracht van de gemeente Den Haag naar ontwerp van archite..

HTO-gebouw

Rijswijkseweg 340
's Gravenhage
Inleiding Vrijstaand gebouw uit 1923-1925, gebouwd naar rationalistisch ontwerp van architect K.P.C. de Bazel, als "Haagsch Tehuis voor On..

De Binckhorst

Binckhorstlaan 149
's Gravenhage
Voormalig KASTEEL 'De Binckhorst', gebouwd in de 17e, verbouwd in de 18e eeuw, bestaande uit een middenpartij en twee naar voren springende ..

Hekwerk van belang als onderdeel van het complex van de voormalige Tweede Gemeentelijke Gasfabriek

Trekvlietplein 1
's Gravenhage
Omschrijving. Smeedijzeren hekwerk tussen bakstenen pijlers uit 1905-1907 met twee inrij- en twee voetgangerspoorten, gesitueerd bij de ho..

Portiersloge

Trekvlietplein 1
's Gravenhage
Omschrijving. Vrijgelegen portiersloge uit 1905-1907 op nagenoeg vierkante plattegrond in overgangsarchitectuur bestaande uit een bouwlaag..

Kaart & Routeplanner

Route naar Laakmolen in 's Gravenhage

Foto's (15)

Alle 15 foto's weergeven