Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herenhuis in neo-renaissance trant, met in pleister gebosseerde parterre en in de verdieping vensters met gebogen frontons. Kroonlijst met consoles in 's Gravenhage

Woonhuis

Sweelinckplein 4
2517GK 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: eind 19e eeuw


Beschrijving van Herenhuis in neo-renaissance trant, met in pleister gebosseerde parterre en in de verdieping vensters met gebogen frontons. Kroonlijst met consoles

Herenhuis in neo-renaissance trant, eind 19e eeuw, met in pleister gebosseerde parterre en in de verdieping vensters met gebogen frontons. Kroonlijst met consoles. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 18003
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Het bosseren (bossering, bossage, gebosseerd) is het bewerken van stenen op zodanige manier dat de zichtbare kant van de steen in een muur ruw behakt wordt. Door bossering krijgt een gevel of zuil een fors, rustiek uiterlijk.

Van oorsprong komt het bosseren van natuursteen van de Romeinen en later komt dit ook voor in romaanse en renaissancistische gebouwen, daar ook wel Rustica genoemd. Aanvankelijk zijn het bosseringen in natuursteen, later werd dit ook in pleisterwerk toegepast. Bosseringen worden vooral toegepast in de plint, op de hoeken en soms ook als band.

Een afgeleide van het ruwe behakken zijn bosseringen met bepaalde motieven en patronen, waarbij de willekeur aan behakkingen ontbreekt.



Monumenten in de buurt van Herenhuis in neo-renaissance trant, met in pleister gebosseerde parterre en in de verdieping vensters met gebogen frontons. Kroonlijst met consoles in 's Gravenhage

Herenhuis in neo-renaissance trant, eind 19e eeuw, met in pleister gebosseerde parterre en in de verdieping vensters met gebogen frontons. Kroonlijst ..

Sweelinckplein 5
's Gravenhage
Herenhuis in neo-renaissance trant, eind 19e eeuw, met in pleister gebosseerde parterre en in de verdieping vensters met gebogen frontons. K..

Pand in neo-renaissance trant met links een puntgevel, bekroond door een aedicula-vormige top. Ontlastingsbogen, rustend op een leeuwenmasker. Rechts ..

Sweelinckplein 6
's Gravenhage
Pand in neo-renaissance trant met links een puntgevel, bekroond door een aedicula-vormige top. Eind 19e eeuw. Ontlastingsbogen, rustend op e..

Huize Sri Wedari. Punt- en trapgevels, ontlastingsbogen op kapitelen, boogtrommel met vlechtwerk, alles in de trant der Hollandse vroege renaissance

Sweelinckplein 2
's Gravenhage
HOEKHUIS Banstraat 27. Huize Sri Wedari, gebouwd door N. Molenaar, in cartouches gedateerd 1893. Punt- en trapgevels, ontlastingsbogen op ..

Herenhuis in neo-renaissance trant, met natuurstenen banden, vensterstrekken met blokken en in de verdieping boven de vensters hoofdgestellen op conso ..

Sweelinckplein 7
's Gravenhage
Herenhuis in neo-renaissance trant, eind 19e eeuw, met natuurstenen banden, vensterstrekken met blokken en in de verdieping boven de venster..

Herenhuis in neo-renaissance trant. Gevel met natuurstenen banden, frontons boven de venster, maskerconsoles en houten erker op stenen consoles

Sweelinckplein 8
's Gravenhage
Herenhuis in neo-renaissance trant, gedateerd 1894. Gevel met natuurstenen banden, frontons boven de venster, maskerconsoles en houten erker..

Kaart & Routeplanner

Route naar Herenhuis in neo-renaissance trant, met in pleister gebosseerde parterre en in de verdieping vensters met gebogen frontons. Kroonlijst met consoles in 's Gravenhage

Foto's (1)