Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij van het Staphorstse type in Staphorst

Boerderij

Oude Rijksweg 192
7951DP Staphorst
Overijssel

Bouwjaar: 19e eeuw


Beschrijving van Boerderij van het Staphorstse type

BOERDERIJ van het Staphorstse type. Traditionele 19e eeuwse (XIX B) Staphorster boerderij onder deels riet deels pannen gedekt wolfdak met op het erf oudershuisje. Boerderij van het dwarsdeeltype op langgerekte plattegrond, opgetrokken uit baksteen en gedekt door een rieten wolfdak; vlechtingen; staafankers. In de voorgevel lichtgetoogde deur met bovenlicht en levensboom; terzijde respectievelijk 20-ruits opkamerraam waaronder keldervenster en drie dito ramen; twee zoldervensters; alle met 1 steens hanekammen of rollaagjes. In de achter- en zijgevels baanderdeuren en staldeuren en -vensters, waaronder met gietijzeren tracering. Te linkerzijde aan voorgevel aangebouwd houten zandhok onder pannen lessenaardakje. Op het voorerf eveneens 19e eeuws oudershuisje, opgetrokken uit baksteen en gedekt door een rieten zadeldakje met topschoorsteen met bord; vlechtingen langs de geveltop; staafankers. Deur met bovenlicht; T- en vierruitsvensters met luiken. Traditioneel 19e eeuws (XIX B) boerderijcomplex bestaande uit boerderij van het dwarsdeeltype met aangebouwd zandhokje en eveneens 19e eeuws oudershuis van architectuurhistorisch belang wegens de typisch Staphorster karakteristieken zoals de langgerekte plattegrond van het hoofdgebouw, de rieten dakbedekking en de markante indeling van hoofd- en bijgebouw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 17948
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij van het Staphorstse type in Staphorst

Boerderij van het Staphorstse type

Oude Rijksweg 194
Staphorst
BOERDERIJ van het Staphorstse type.

Gave boerderij van het Staphorstse type

Oude Rijksweg 188
Staphorst
Gave boerderij van het Staphorstse type. Traditionele 19e eeuw (XIX B) Staphorster boerderij onder rieten wolfdak. Boerderij van het dwarsde..

Zeer fraaie boerderij van het Staphorstse type

Oude Rijksweg 197
Staphorst
Zeer fraaie boerderij van het Staphorstse type.

Boerderij van het Staphorstse type

Oude Rijksweg 176
Staphorst
Boerderij van het Staphorstse type.

Boerderij van het Staphorstse type

Oude Rijksweg 195
Staphorst
Fraaie BOERDERIJ van het Staphorstse type. Traditionele, 19e eeuwse (XIX B) dwarsdeelboerderij onder rieten wolfdak. Boerderij van het dwars..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)