Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalig Ministerie van Koloniën in 's Gravenhage

Gebouw

Plein 1
2511CR 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1852-60 1852 1852-60
Architect: W.N. Rose Rose, Willem W.N. Rose


Beschrijving van Voormalig Ministerie van Koloniën

Voormalig ministerie van Kolonien, thans ministerie van Binnenlandse Zaken. Gebouw in eclectische trant, aanbesteed in 1852, ontworpen door W.N.Rose en voltooid in 1860. Gepleisterd blokvormig gebouw, bestaande uit parterre en drie verdiepingen van nagenoeg gelijke hoogte, gescheiden door geprofileerde waterlijsten. Het middendeel van de voorgevel en de hoeken worden gemarkeerd door risalieten. De binnen rechthoekige omlijstingen geplaatste vensters hebben op symmetrische wijze ten opzichte van de middenas gevarieerde breedten. In de eerste verdieping dragen de vensters hoofdgestellen; de vensters van de tweede en derde verdieping hebben geprofileerde omlijstingen met bladlijsten en oreilles. De hoekrisalieten hebben brede vensters met driedelige, getoogde raamomlijstingen. De kroonlijst wordt gedragen door klossen, waaronder consoles en bekroond door een balustrade met kruisvormige vullingen. In de hal op de eerste verdieping vier paar dubbele gietijzeren zuilen met palmetkapitelen en grote voluten met bladornament. Op deze verdieping aan de voorzijde de vergaderzaal met betimmeringen en stucplafond, waarvan de hoeken bezet zijn door rozetten en wapenschilden. De van snijwerk in mengvormen tussen renaissance, Lodewijk XIV en Lodewijk XV voorziene betimmering wordt aan de korte zijden van de zaal onderbroken door een portret van de jonge koningin Wilhelmina door W.Maris, gevat in gesneden omlijsting, en door een schouw met marmeren mantel in Empirevormen, waarboven een spiegel in gesneden omlijsting, bekroond door leeuwen, die het Nederlandse wapen vasthouden. De dubbele toegangsdeuren hebben een versiering met panelen. In deze zaal voorts een langwerpige tafel met 19 stoelen in Lodewijk XVI-STIJL en portretten van alle gouverneurs-generaal van het v.m. Nederlands Indie tussen 1610 en 1945, in neo-barokke omlijstingen. Kristallen kroonluchter. De eerste verdieping telt voorts verscheidene kamers met stucplafonds, omzoomd door een palmettenlijst en in het middendeel versierd met bladmotieven en bloemen. Sommige kamers hebben betimmeringen en schouwen met marmeren mantel en houten bovenstuk, waarin spiegels met omlijsting van snijwerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 17880
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalig Ministerie van Koloniën in 's Gravenhage

Standbeeld Willem van Oranje

Plein z.n.
's Gravenhage
Standbeeld van Prins Willem I te voet uit 1848 door L. Royer, van algemeen belang wegens oudheidkundige en kunsthistorische waarde.

Maurits- of Grenadierspoort, sierlijk bouwwerk van baksteen met forse zandstenen omlijstingen

Mauritspoort a/h Binnenhof
's Gravenhage
MAURITS- OF GRENADIERSPOORT van de 1634, sierlijk bouwwerk van baksteen met forse zandstenen omlijstingen; van algemeen belang wegens bijzon..

Voormalig Departement van Justitie

Plein 2A
's Gravenhage
Ministerie van Justitie. GEBOUW in neorenaissancestijl naar ontwerp van G.H.Peters opgetrokken in 1876-1883. Het uit een kelderverdieping, p..

Nieuwe of Littéraire Sociëteit De Witte

Plein 24
's Gravenhage
Fors, 12 traveeën breed bouwwerk van twee verdiepingen op een laag basement, geblokte pilaster tussen de vensters en om de ingangstravee - ..

Mauritshuis

Korte Vijverberg 8
's Gravenhage
MAURITSHUIS, gebouwd in 1636 en volgende jaren voor Johan Maurits van Nassau, naar ontwerp van Jacob van Campen in samenwerking met Pieter P..

Kaart & Routeplanner


Foto's (13)

Alle 13 foto's weergeven