Meer dan 63.000 rijksmonumenten

Pand met verdieping, lage zolderverdieping en zadeldak, evenwijdig aan de straat tussen puntgevels in 's Gravenhage

Oude Molstraat 30
2513BB 's Gravenhage

Bouwjaar: 16e eeuw (oorsprong) 1500 16e eeuw (oorsprong)

Beschrijving van Pand met verdieping, lage zolderverdieping en zadeldak, evenwijdig aan de straat tussen puntgevels

PAND met verdieping, lage zolderverdieping en zadeldak, evenwijdig aan de straat tussen puntgevels. Het huis dateert in oorsprong uit de 16e eeuw. De voorgevel heeft een houten kroonlijst en een winkelpui met getoogde schuifvensters tussen gesneden pilasters, een eierlijst onder het hoofdgestel, derde kwart 19e eeuw. Zesruitsschuifvensters op de eerste verdieping, 16e eeuwse kelder van twee travee├źn met ribloze kruisgewelven en stenen keldertrap. Begane-grond: gang met marmeren plavuizen. Kamer met 17e eeuwse balkenzoldering met vakkenverdeling. 18e eeuwse paneeldeuren. Deur met halfrond, gedeeld bovenlicht in geprofileerde omlijsting naar trapopgang. Spiltrap met raam in zandstenen kozijn, 16e eeuw. Eerste verdieping: kamer met balkenzoldering. Voorts een 16e eeuwse strokendeur. De zoldertrap heeft op het bordes een 17e eeuwse trapleuning met balusters. 16e eeuwse kap met gedisselde balken; zadeldak van drie jukken, evenwijdig aan de straat en geflankeerd door puntgevels. De kap over het achterhuis telt twee jukken waarin telmerken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)