Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oude Kerk in 's Gravenhage

Kerkelijk Gebouw

Keizerstraat 8
2584BJ 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: tweede helft 15e eeuw 1450 tweede helft 15e eeuw


Beschrijving van Oude Kerk

NED. HERV. KERK uit de tweede helft van de 15e eeuw, toren in de 16e eeuw aangebouwd, inwendig zijn vooral de preekstoel en het koorhek van belang. a. Hoofdorgel: tweeklaviers orgel, in 1843 gemaakt door G.W. en H.B.Lohman. Bij de reconstructie van 1971 is een vrij Pedaal toegevoegd. b. Koororgel: eenklaviers orgel, in 1791 door J.M.Gerstenhauer gemaakt voor de Herv.Kerk te Wervershoof. In 1961 in Scheveningen geplaatst en voorzien van een onderkas. Klokkenstoel met klok van C. Antonisz. 1597, diam. 118,9 cm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 17617
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Oude Kerk
De Oude Kerk vanuit de Keizerstraat
De Oude Kerk vanuit de Keizerstraat
Plaats Den Haag
Gebouwd in 15de eeuw
Monumentnummer  17617
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Oude Kerk staat in de Keizerstraat, ooit één van de drukste winkelstraten van Scheveningen. De kerk is het oudste monument van het voormalige vissersdorp.

Sinds het midden van de 14de eeuw had Scheveningen een eigen kerkje, maar voor een doop of huwelijk moesten Scheveningers naar Den Haag en er was ook geen begraafplaats bij. Toen Scheveningen in het midden van de 15de eeuw een zelfstandige parochie werd kwam er een echte kerk, de huidige Oude Kerk.

In 1570 verwoestte de Allerheiligenvloed een groot deel van het vissersdorp. De kerk stond daarna niet meer in het midden van het dorp, maar aan de rand. In 1578 verdween de roomse geestelijke uit Scheveningen en werd hij vervangen door een reformatorische predikant.

In 1778 werd op een duin bij de hoek van de huidige Duinstraat de Scheveningseweg begraafplaats Ter Navolging aangelegd, de eerste begraafplaats in Nederland die buiten de bebouwde kom was.

In 1893 werd er een tweede kerk in Scheveningen gebouwd, in de Duinstraat. Vanaf dat moment werd de kerk in de Keizerstraat de Oude Kerk genoemd en de kerk in de Duinstraat de Nieuwe Kerk.

Tussen 1957 en 1959 werd de Oude Kerk gerestaureerd. De kosterwoning is aan het kerkgebouw aangebouwd.

Orgel

In 1765 bouwde G. Steevens een eenklaviers orgel met aangehangen pedaal en na diverse uitbreidingen was het orgel op 14 september 1845 voorlopig klaar. In 1935 werd weer een uitbreiding aangebracht. In 1973 heeft Flentrop nog restauraties uitgevoerd en in 2006 werd een deel van het pedaalwerk vervangen.

Klokken

De Oude Kerk heeft nog een luidklok gemaakt door Coenraet Anthoniszoon. een tweede klok kreeg een barst en werd in 1798 verkocht. In 1975 kreeg de kerk een carillon gemaakt door Koninklijke Eijsbouts uit Asten, Iedere donderdag- en zaterdag ochtend speelt de beiaardier op het carillon van 11 tot 12 uur. Gijsbert Kok is de huidige stadsbeiaardier.

Verdwenen Uurwerk

In de toren bevond zich vroeger het uurwerk waar Christiaan Huygens de slinger op uitprobeerde. Voor die tijd liepen torenuurwerken minder precies met een balans die boven het uurwerk de tijd liet ontsnappen. Nadien werden de meeste torenuurwerken omgebouwd met deze Scheveningseslinger zoals de uurwerkmakers deze noemen.

Graf

  • Theodorus Pansier (1768-1818), in 1811 was hij directeur-generaal van alle Hollandse seinposten. Hij werd in het koor van de kerk begraven.

Externe linksMonumenten in de buurt van Oude Kerk in 's Gravenhage

Gedenknaald Koning Willem I in Scheveningen

Zeekant z.n.
's Gravenhage
Gedenknaald.

Winkel-woonhuis op rechthoekige plattegrond in overgangsarchitectuur met zowel historiserende als aan de Weense Sezession ontleende motieven. Het wink ..

Keizerstraat 213
's Gravenhage
Inleiding. Winkel-woonhuis op rechthoekige plattegrond uit 1903 naar ontwerp van C.J.M. van Duijne in overgangsarchitectuur met zowel histo..

Vrijstaand pension-woonhuis annex café-restaurant

Badhuiskade 1
's Gravenhage
Inleiding. Aan drie zijden vrijstaand pension-woonhuis annex cafe-restaurant uit ca. 1890 in neo-renaissancestijl naar ontwerp van J.H. van..

Vrij gesitueerd pension

Seinpostduin 22
's Gravenhage
Inleiding. Vrij gesitueerd pension uit circa 1885 op rechthoekige plattegrond, gebouwd in neo-renaissance met kenmerken van de chaletstijl...

Vuurtoren van Scheveningen

Zeekant 12
's Gravenhage
Uit gietijzer geconstrueerde twaalfzijdige vuurtoren, gebouwd in 1875 naar het ontwerp van Quirinus Harder, bouwkundige bij de dienst van he..

Kaart & Routeplanner

Route naar Oude Kerk in 's Gravenhage

Foto's (2)