Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Portugees-Israelitische synagoge in 's Gravenhage

Kerkelijk Gebouw

Jan Evertstraat 7 A
2514BS 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1725 1725 1725
Architect: D. Marot Marot, D. D. Marot


Beschrijving van Portugees-Israelitische synagoge

Portugees-Israelitische SYNAGOGE, in 1725 gebouwd door F. du Sart naar ontwerp van Daniel Marot. Aan de achterzijde opschrifttafels met jaartal 5486 en Hebreeuwse tekst, ijzeren hek in Lodewijk XIV stijl - gaaf interieur uit de bouwtijd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 17552
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Liberale synagoge Den Haag
Synagoge Den Haag.jpg
Locatie Jan Evertstraat 7A
Stroming Jodendom
In gebruik 1724
Architectuur
Architect Daniël Marot
Portaal  Portaalicoon   Jodendom

De Liberaal-joodse synagoge in Den Haag is gevestigd in de voormalige Portugees-joodse snoge. Het gebouw aan de Jan Evertstraat (Nieuwe Uitleg) werd omstreeks 1724 ontworpen door architect Daniël Marot. In 1726 werd het samen met het bijbehorende voorgebouw aan de Prinsessegracht in gebruik genomen. Beide gebouwen zijn gebouwd in de periode 1724-1726.

Boven in de gevel staat het jaartal 5486 (1726). Daaronder staat in het Hebreeuws "Hoe lieflijk zijn uw Woningen". Het gebouw heeft twaalf vensters, één voor elke stam van Israël. Het is op 9 augustus 1726 ingewijd.[1]

Van de verscheidene Haagse synagoges kwam alleen die aan de Jan Evertstraat de bezettingstijd ongeschonden door. De religieuze voorwerpen werden in Amsterdam verborgen en zijn behouden gebleven. De Portugees-joodse gemeente telde voor de Tweede Wereldoorlog vierhonderd leden. Doordat slechts enkelen van hen de oorlog overleefden, verloor de synagoge zijn bestemming en kwam in handen van een projectontwikkelaar.

In 1968 kon de Liberaal joodse Gemeente de synagoge huren voor een symbolisch bedrag. In datzelfde jaar werd Awraham Soetendorp de eerste rabbijn; hij zou tot 2008 aanblijven. Hij werd opgevolgd door achtereenvolgens rabbijn Ruben bar-Efraïm, Kenneth Leinwand en mw. Marianne van Praag. In 1972 kocht de gemeente Den Haag het gebouw en het werd met financiële steun van de joodse gemeente en de overheid opgeknapt. Sinds 1976 is de synagoge in handen van de Liberaal-joodse gemeente Beth Jehoeda.[2]

De schilder Corneille heeft een tegelwand geschonken voor het nieuwe Liberaal Joods Centrum naast de synagoge aan de Prinsessegracht.[3]

De huidige synagoge van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap is te vinden aan de Cornelis Houtmanstraat.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Portugees-Israelitische synagoge in 's Gravenhage

Koetshuis met versierde deur en vensteromlijstingen van Prinsessegracht 27

Jan Evertstraat 9
's Gravenhage
18e-Eeuws KOETSHUIS met versierde deur en vensteromlijstingen van Princessegracht 27.

Koetshuis met versierde deur en vensteromlijstingen van Prinsessegracht 28

Jan Evertstraat 9A
's Gravenhage
18e-Eeuws KOETSHUIS met versierde deur en vensteromlijstingen van Prinsessegracht 28.

Pand met eenvoudige bakstenen gevel met kroonlijst op gesneden consoles, hoekpilasters, versierde middentravee, met poort, die toegang geeft tot de Po ..

Prinsessegracht 26
's Gravenhage
Pand met eenvoudige bakstenen gevel met kroonlijst op gesneden consoles, hoekpilasters, versierde middentravee, met poort, die toegang geeft..

Pand met gevel in Lodewijk XIV-stijl

Prinsessegracht 23
's Gravenhage
Pand met Lodewijk XIV gevel. Versierde ingangspartij met over twee verdiepingen uitgebouwde erker, kroonlijst op gesneden consoles.

Pand met gevel in Lodewijk XIV-stijl

Prinsessegracht 27
's Gravenhage
Pand met Lodewijk XIV voor- en achtergevel met versierde middentravee, doorbroken kroonlijst op gesneden consoles, belangrijke interieurs ui..

Kaart & Routeplanner

Route naar Portugees-Israelitische synagoge in 's Gravenhage

Foto's (17)

Alle 17 foto's weergeven