Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nieuwspoort in 's Gravenhage

Woonhuis

Lange Poten 10
2511CL 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: eerste helft 19e eeuw (huidige vorm) 1800 eerste helft 19e eeuw (huidige vorm)


Beschrijving van Nieuwspoort

Nieuwspoort. Gepleisterd GEBOUW met verdieping en geprofileerde houten kroonlijst, in de huidige vorm eerste helft 19e eeuw. Vensters in geprofileerde omlijstingen; deur in getoogde omlijsting. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 17532
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Nieuwspoort
Debat tussen hoofdredacteuren in zaal 'Wandelganger' (2011)
Debat tussen hoofdredacteuren in zaal 'Wandelganger' (2011)
Locatie Lange Poten, Den Haag
Coördinaten 52° 5′ NB, 4° 19′ OL
Detailkaart
Nieuwspoort
Nieuwspoort
Portaal  Portaalicoon   Media

Nieuwspoort is een internationaal perscentrum en sociëteit in Den Haag. Het is gevestigd te Den Haag en wordt beheerd door de Stichting Internationaal Perscentrum Nieuwspoort. De doelgroep wordt gevormd door buitenlandse correspondenten, journalisten, politici, voorlichters en public relations-functionarissen.

Nieuwspoort is op 5 maart 1962 opgericht als ontmoetingsplaats voor informatie-uitwisseling en nieuwsverwerking. De sociëteit telt ruim 2300 leden, die 'poorters' worden genoemd. Men kan lid worden door coöptatie. Organisaties kunnen op regelmatige basis bijeenkomsten houden op hun vakgebied. Deze worden 'poorten' genoemd. Een belangrijke regel is dat een poort niet gebruikt mag worden voor reclamedoeleinden.

Sinds 2016 hanteert Nieuwspoort een bestuursmodel van een directeur-bestuurder met een Raad van Toezicht.[1] Directeur-bestuurder is Eric Janssen, voorzitter Raad van Toezicht is Wilco Boom van de NOS. Tot 2016 had Nieuwspoort een gekozen Dagelijks Bestuur met een Algemeen Bestuur. De leden van Nieuwspoort kozen om de vier jaar het Dagelijks Bestuur, bestaande uit twee journalisten, twee politici en twee voorlichters/vertegenwoordigers PA/PR. De voorzitter was altijd een journalist. Het Algemeen Bestuur bestond dan uit het Dagelijks Bestuur plus vertegenwoordigers van organisaties als de NVJ, het Genootschap van Hoofdredacteuren, de Parlementaire Pers Vereniging, de Buitenlandse Persvereniging, de Vereniging van Onderzoeksjournalisten, de VORA (overheidsvoorlichting) en de gemeente Den Haag (kwaliteitszetels).

De 'Nieuwspoortcode'

De sociëteit van Nieuwspoort is de plaats waar parlementariërs, persvoorlichters en journalisten elkaar informeel treffen, aan de bar, de leestafel of in het restaurantgedeelte. Er gelden huisregels voor de omgang met vertrouwelijk bedoelde gesprekken. Voor nieuwtjes die worden uitgewisseld geldt de zogeheten Nieuwspoortcode: wat er besproken wordt kan in de media worden gebruikt, maar de bron blijft onvermeld, net als de plaats waar het nieuws vandaan kwam. De code staat geregeld ter discussie maar geldt nog steeds in het sociëteitsgedeelte. De code geldt niet in de gedeelten van het gebouw waar bijvoorbeeld persconferenties worden gegeven.

Huisvesting

Destijds was Nieuwspoort gevestigd in een vervallen voormalig vioolbouwershuisje aan de Hofsingel 12. Dit monumentale pandje is na een verbouwing opgenomen in het gebouw van de Tweede Kamer. Sinds november 1992 is Nieuwspoort aan de Lange Poten 10 in het uitgebreide en verbouwde Tweede Kamercomplex gehuisvest, het gedeelte waarin vroeger het Grand Hotel Central huisde. Organisaties die een persconferentie willen organiseren kunnen er zaalruimte en faciliteiten huren.

Persconferenties Minister-president

In 1970 stelde premier De Jong de wekelijkse persconferentie van de minister-president in, gehouden in Nieuwspoort na de ministerraad op vrijdag. Aan dit gebruik kwam in 2007 tijdelijk een einde toen premier Balkenende de wekelijkse persconferentie op zijn ministerie van Algemene Zaken ging geven. In 2010 herstelde premier Rutte de traditie van de persconferentie in Nieuwspoort.

Oorlogsmonument

Kransen op 4 mei 2014

Op de gevel is een reliëf van Rudi Rooijackers aangebracht. Aanvankelijk was dit in 1967 op het oude pand aan Hofsingel gezet, het is meeverhuisd naar Lange Poten. Hier worden op 4 mei diegenen herdacht die in de bezettingstijd het leven lieten voor de vrijheid van meningsuiting. Vertegenwoordigers van de pers leggen er bloemen. De tekst van Jan H. de Groot luidt:

1940-1945
Hoort!
Het vrije woord
bedreigd, versmoord,
brengt in de nood
zijn vechters voort
tot aan de dood.
Prijs van het Vrije Woord

Sinds 2007 wordt bij elk lustrum van Nieuwspoort de Prijs van het Vrije Woord uitgereikt.

Zie ook

Externe link


Monumenten in de buurt van Nieuwspoort in 's Gravenhage

Pand met gevel van goede verhoudingen

Hofsingel 10
's Gravenhage
PAND met 19e-eeuwse gevel van goede verhoudingen.

Pand met gevel van goede verhoudingen

Hofsingel 8
's Gravenhage
PAND met 19e-eeuwse gevel van goede verhoudingen.

Warenhuis, in oorsprong gebouwd voor Vroom & Dreesmann in expressionistische stijl

Spui 3
's Gravenhage
Inleiding WARENHUIS, in oorsprong gebouwd voor Vroom & Dreesman in expressionistische stijl in 1928 naar het ontwerp van de architect J. K..

Voormalig modemagazijn in de historiserende stijl van de "Um 1800-Bewegung"

Spui 1
's Gravenhage
Inleiding Voormalig modemagazijn uit 1915 op de hoek van de Spuistraat en het Spui in de historiserende stijl van de "Um 1800- Beweging". ..

Pand met eenvoudige gevel met rechte kroonlijst

Hofsingel 6
's Gravenhage
PAND met eenvoudige 18e-eeuwse gevel met rechte kroonlijst.

Kaart & Routeplanner

Route naar Nieuwspoort in 's Gravenhage

Foto's (1)