Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis ten Bosch in 's Gravenhage

Kasteel Buitenplaats

's-Gravenhaagse Bos 10
2594BD 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1645 en volgende jaren; verbouwd 1734-37
Architect: D. Marot Post, Pieter P. Post;

Top 100 monument

Huis ten Bosch

Dit huis was oorspronkelijk bedoeld als buitenhuis, maar na de dood van Frederik Hendrik werd het door zijn weduwe Amalia van Solms ter zijner herinnering "omgesmeed" tot commemoratief bouwwerk. Het met deze gedachten samenhangend iconografische programma van de interieurschilderingen is onovertroffen in formaat, kwaliteit en thema in Nederland; architectuur en interieurschilderkunst vormen onderdelen van een opdracht die in nauw samenwerkingsverband tussen diverse kunstenaars werd uitgevoerd. De gehele campagne stond onder leiding van J. van Campen. Deze gegevens maken, samen met de grandioze licht- en ruimtewerking van de Oranjezaal, dit paleis tot een grootse toepassing van barokke elementen in Nederland.

Beschrijving van Huis ten Bosch

HUIS ten Bosch. Voor Amalia van Solms gebouwd door Pieter Post in 1645 en volgende jaren: in 1734-1737 verbouwd en uitgebreid door Daniel Marot. Achter het statige interieur gaat een weelderige binnendecoratie schuil: de Oranjezaal met schilderingen van Jacob Jordaens, Caesar van Everdingen, Jacob van Campen, Honthorst, De Grebber, Lievens e.a., de eetzaal naar ontwerp van Daniel Marot, de Chinese zaal (pl.m. 735) en de Japanse zaal (pl.m. 1790). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 17517
Laatste wijziging: 2015-01-12 19:49:54.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Paleis Huis ten Bosch
Paleis Huis ten Bosch (2004)
Paleis Huis ten Bosch (2004)
Locatie Den Haag, Vlag van Nederland Nederland
Algemeen
Kasteeltype Paleis
Stijl Hollands classicisme
Eigenaar Staat der Nederlanden
Huidige functie buitenverblijf van de koninklijke familie
Gebouwd in 17e eeuw
Gebouwd door Elizabeth van Bohemen
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  17517
Website Koninklijk Huis
De Oranjezaal
De Oranjezaal
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Huis ten Bosch aan het eind van de 17e eeuw, gezien vanuit het noordwesten

Paleis Huis ten Bosch in Den Haag is een 17e-eeuws buitenverblijf van de Nederlandse regerende familie, het Huis Oranje-Nassau. Het paleis ligt in het Haagse Bos ('Haagse Hout') tussen de Bezuidenhoutseweg en de Benoordenhoutseweg.

De hoofdentree is aan de Leidsestraatweg, aan de noordwestkant van het paleis. Aan de Bezuidenhoutseweg is ook een entree. Paleis Huis ten Bosch is eigendom van het Rijk[1] (Rijksvastgoedbedrijf) en behoort tot de Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg. Het is conform de Wet financieel statuut van het Koninklijk Huis 'om niet' ter beschikking gesteld aan de koning en zijn gezin. De landelijke overheid is verantwoordelijk voor de bouwkundige staat, renovatie,[2] stoffering en inrichting.[3]

Geschiedenis

Republiek

Paleis Huis ten Bosch is gebouwd in de 17e eeuw. Op 2 september 1645 legde de voormalige koningin Elizabeth van Bohemen, een aangehuwde nicht van stadhouder Frederik Hendrik, de eerste steen voor wat de Sael van Oranje moest gaan heten; een zomerverblijf voor Frederik Hendrik en zijn vrouw Amalia van Solms.[4]:47 Pieter Post was de architect.[4]:47 Hij werkte in de stijl van het Hollands classicisme.

Toen Frederik Hendrik in 1647 overleed, maakte Amalia van Solms van het paleis een monument ter nagedachtenis aan haar man.[4]:47 De centrale koepelzaal (de "Oranjezaal") werd geheel gedecoreerd met schilderingen die het leven en glorie van Frederik Hendrik afbeelden, met onder meer werk van Thomas Willeboirts Bosschaert. Na het overlijden van Amalia van Solms kwam het paleis in handen van haar dochters. Albertine Agnes van Nassau, die als enige in de republiek woonde, kreeg het vruchtgebruik. Dit verkocht ze een paar jaar later aan haar neef Willem III van Oranje. Toen deze in 1702 kinderloos overleed, kwam het paleis in handen van koning Frederik Willem I van Pruisen, een nazaat van Frederik Hendrik. Deze gaf in 1732 het paleis terug aan de Oranjes. Alle andere paleizen hield hij als gevolg van het Traktaat van Partage. Stadhouder Willem IV van Oranje-Nassau was genoodzaakt het paleis grondig te renoveren. Tevens breidde hij het uit. Zo werden naar ontwerp van Daniël Marot tussen 1734-1737 onder andere twee vleugels aan het paleis gebouwd (deze zouden de Haagse vleugel en de Wassenaarse vleugel gaan heten) en werd het voorhuis vergroot en van een verdieping voorzien. Zowel Willem IV als Willem V van Oranje-Nassau verbleven er regelmatig. Onder de bewoning van de laatste stadhouder en zijn echtgenote kwam de inrichting van de Japanse zaal tot stand.

Bataafse-Franse tijd (1795–1813)

Na de Franse inval van de Republiek in 1795 werd paleis Huis ten Bosch in beslag genomen als oorlogsbuit[bron?] en overgedragen aan de Staat. Het meubilair werd grotendeels verkocht. Het gebouw deed dienst als gevangenis tijdens de omwenteling in 1795 en drie jaar later onder het Uitvoerend Bewind. Vervolgens werd het bestemd als museum, de "Nationale Konst-Galerij" was toegankelijk voor zes stuivers op initiatief van Alexander Gogel.[5]:3 In dezelfde periode werd een deel van het paleis verhuurd aan een bordeel.[6]:36 In 1805 was het paleis woonhuis voor raadpensionaris Rutger Jan Schimmelpenninck en vervolgens voor Lodewijk Napoleon,[5]:3 die in 1806 tot koning van Holland werd benoemd. Hij stond het paleis in 1807 tijdelijk af als noodopvang voor de slachtoffers van de Leidse buskruitramp.

Hoewel Lodewijk Napoleon slechts kort in Huis ten Bosch woonde, had hij een grote invloed op de inrichting van het paleis. Veel van het meubilair dat hij invoerde, staat tot op de dag van vandaag in het paleis. De volgende gebruiker was de Franse gouverneur Charles-François Lebrun.

Koninkrijk

Toen in 1815 Nederland opnieuw een monarchie werd, met koning Willem I aan het hoofd, werd Huis ten Bosch weer woonhuis van de Oranjes. Bij de scheiding van tafel en bed tussen koning Willem III en koningin Sophie, op 25 december 1855, kreeg de laatste Huis ten Bosch toegewezen als zomerverblijf. Na haar overlijden in 1877 stond het lange tijd leeg.

Koningin Wilhelmina stelde het paleis in 1899 en 1907 beschikbaar voor de Haagse vredesconferenties. Zelf verbleef ze 's winters op Paleis Noordeinde en 's zomers op Het Loo. Maar toen ze van 1914 tot 1918 vanwege de oorlog aan de landsgrenzen Den Haag niet kon verlaten, werd Huis ten Bosch haar tijdelijke zomerresidentie.

Bijna was Paleis Huis ten Bosch in de Tweede Wereldoorlog afgebroken door de Duitse bezetters, omdat er een tankgracht voor de verdediging van Den Haag moest worden aangelegd. Afbraak kon voorkomen worden, maar wel raakte het gebouw tijdens de oorlog zwaar beschadigd. De kunstschatten waren tijdig opgeslagen. Aan het eind van de oorlog werd het Haagse Bos door de Duitsers gebruikt als lanceerplaats voor hun V-1 en V-2-raketten, hetgeen leidde tot een RAF-bombardement. Een van de twee richtpunten was Leidsestraatweg nabij het paleis. In plaats van de lanceerinstallaties werd de nabijgelegen wijk Bezuidenhout getroffen. Na de oorlog werd het paleis gerestaureerd en weer bewoonbaar gemaakt. Koningin Juliana en prins Bernhard ontvingen van het Nederlandse volk de tuinbeplanting als cadeau voor hun 12½-jarig huwelijk.

In 1981 (een jaar na haar aantreden) betrok koningin Beatrix met haar gezin het paleis. Na haar abdicatie op 30 april 2013 is zij hier officieel tot 4 februari 2014 blijven wonen.[7] De privévertrekken van Beatrix waren in de Wassenaarse vleugel. De Haagse vleugel werd gebruikt als gastenverblijf en voor ondersteunende doeleinden. Het hoofdgebouw had een representatieve functie – hier werden de kabinetten gepresenteerd en belangrijke buitenlandse gasten ontvangen. Naast Huis ten Bosch gebruikte Beatrix Paleis Noordeinde als 'werkpaleis'.

In juni 2015 werd bekendgemaakt dat Paleis Huis ten Bosch tot eind 2018 wordt verbouwd. Het moet geschikt gemaakt worden voor bewoning door koning Willem-Alexander; ook was er achterstallig onderhoud aan het paleis. De kosten worden begroot op 59 miljoen euro.[3][8]

Oranjezaal

Triomf van Frederik Hendrik, het grootste schilderij in de Oranjezaal, van Jacob Jordaens
Allegorie op de geboorte van Frederik Hendrik, een schilderij in de Oranjezaal van Cesar van Everdingen

De Oranjezaal, gelegen onder de centrale koepel van het classicistische gebouw, is een belangrijk monument van de Gouden Eeuw. De schilderstukken in deze zaal zijn aangebracht als nagedachtenis aan stadhouder Frederik Hendrik, die in 1647 overleed. Ze werden tussen 1648 en 1652 uitgevoerd door een aantal schilders die geselecteerd waren door Jacob van Campen en Constantijn Huygens in samenwerking met de weduwe van Frederik Hendrik, Amalia van Solms. De gekozen schilders waren leerlingen van of werkten in de stijl van Rubens[4]:55 en werden beschouwd als de voornaamste destijds levende schilders van historiestukken in de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden. De opdracht voor het decoreren van deze zaal was een van de belangrijkste uit de Nederlandse Gouden Eeuw en heeft daarom een groot historisch en artistiek belang. De ontstane 31 werken op groot formaat[4]:55 vormen een lof- en lijkrede op Frederik Hendrik[4]:52 en zijn een staalkaart van de contemporaine schilderkunst.

Naast Jacob van Campen zelf zijn de schilders Theodoor van Thulden, Caesar van Everdingen, Salomon de Bray, Thomas Willeboirts Bosschaert, Jan Lievens, Christiaen van Couwenbergh, Pieter Soutman, Gonzales Coques, Jacob Jordaens, Pieter de Grebber, Adriaen Hanneman en Gerard van Honthorst vertegenwoordigd.[4]:50-55 Een sculptuur boven de entreedeur van de zaal is van de hand van meesterbeeldhouwer Pieter Adriaensz. 't Hooft.

Toegankelijkheid

Het paleis en de tuinen waren vroeger toegankelijk voor publiek, behalve als koningin Juliana er verbleef. Sinds koningin Beatrix hier haar intrek nam is het terrein afgesloten. In de aanloop naar de restauratie (2015) werd de Oranjezaal tijdelijk opengesteld voor publiek.

Replica's

Een Japanse replica van dit paleis staat in het themapark Huis ten Bosch bij Nagasaki. De replica huisvest een museum voor Japanse en internationale kunstenaars.

Ook in het gesloopte Holland-dorp van de Nederlands-Chinese zakenman Yang Bin bij Shenyang stond een replica van Paleis Huis ten Bosch.

Fotogalerij

Externe links

Literatuur

  • Marten Loonstra, Het húijs int bosch. Het Koninklijk Paleis Huis ten Bosch historisch gezien. Zutphen, 1985.
  • Mariska Vonk, Huis ten Bosch. De Oranjezaal. Pracht en praal van de Oranjedynastie; uitg. Waanders, Zwolle, 2015; ISBN 978 94 6262 070 4.

Monumenten in de buurt van Huis ten Bosch in 's Gravenhage

Oosterbeek: tuinmanswoning

Oosterbeek 4
Wassenaar
Onderdeel 2 Tuinmanswoning: Voormalige TUINMANSWONING uit het midden van de 19de eeuw in een sobere eclectische trant is gelegen ten aan h..

Oosterbeek: tuin- en parkaanleg

Oosterbeek 4
Wassenaar
Onderdeel 1: Tuin -en Parkaanleg De oorsprong van de buitenplaats Oosterbeek en het bijbehorende PARK was een in een strandvlakte ..

seyss-inquartbunker

rijksstraatweg/landgoed clingendael
wassenaar
Inleiding De COMMANDOBUNKER met KEUKENBUNKER uit 1942 met RINGSTÄNDE en BETONBLOKKEN is gebouwd op het terrein van historische buitenplaats..

Voormalig sportgebouw

Theresiastraat 145
's Gravenhage
Inleiding. Vrijgelegen voormalig sportgebouw van het "Nederlandsch Sportpark" uit 1896-1897 in overgangsarchitectuur op rechthoekige platte..

Landgoed Clingendael: toegangshek

Clingendaal 1
Wassenaar
Inleiding onderdeel 3. Het bij de historische buitenplaats Clingendael behorende, samengestelde ijzeren TOEGANGSHEK staat aan het begin van..

Kaart & Routeplanner