Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pand met gepleisterde gevels en houten kroonlijst in 's Gravenhage

Gebouw

Buitenhof 24
2513AG 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 19e eeuw (karakter) 1800 19e eeuw (karakter)


Beschrijving van Pand met gepleisterde gevels en houten kroonlijst

PAND met gepleisterde gevels en houten kroonlijst, uitwendig van 19e-eeuws karakter. In de verdiepingen vensters met zes- en vierruitsschuiframen. Het rechter deel is het v.m. Grote Logement der Heren van Leiden, in 1639 voor dit doel aangekocht, vervolgens door de bouwmeester Arent van 's-Gravesande verbouwd en in 1731 nogmaals gewijzigd. In 1807 aangekocht door de sociëteit 'De Besognekamer' en het jaar daarop verbouwd door P. Mouton. In 1849 uitgebreid met het links aangrenzende pand op de hoek van de tegenwoordige Hofweg, dat in 1867 in dezelfde trant werd verbouwd. Voor de gevels hardstenen stoeppalen uit ca. 1870. Van de kelders en de bekleding van een deel der wanden met groene en rood geglazuurde tegels in een schaakbordpatroon uit de 17e of 18e eeuw. Het interieur bevat o.m. een grijs-marmeren schoorsteenmantel in Empirevormen, van elders afkomstig. Voorts een stucplafond in Empirestijl. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 17486
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pand met gepleisterde gevels en houten kroonlijst in 's Gravenhage

Pand met gepleisterde gevels en houten kroonlijst

Buitenhof 22
's Gravenhage
PAND met gepleisterde gevels en houten kroonlijst, uitwendig van 19e-eeuws karakter. In de verdiepingen vensters met zes- en vierruitsschuif..

Vrijstaande kiosk kubistisch-expressionistische trant

Buitenhof 22
's Gravenhage
Inleiding. Vrijstaande kiosk, gebouwd in 1924-1925 in kubistisch-expressionistische trant naar ontwerp van H.P. Berlage in samenwerking me..

Cineac-theater

Buitenhof 20
's Gravenhage
Inleiding. Voormalig hotel in de stijl van de Wiener Sezession gebouwd in 1904-1906 naar ontwerp van Joh. Mutters Jr. als uitbreiding van h..

Ruiterstandbeeld van koning Willem II, kopie naar origineel te Luxemburg van A. Mercié en V. Peters

Standbeeld a/h Buitenhof
's Gravenhage
STANDBEELD van Koning Willem II te paard, kopie naar origineel te Luxemburg van A Mercie en V. Peters, van algemeen belang wegens oudheidkun..

Eertijds onderdeel van het Stadhouderlijk Kwartier, thans in gebruik bij de Raad van State

Binnenhof 1
's Gravenhage
Eertijds onderdeel van het Stadhouderlijk Kwartier, thans in gebruik bij de Raad van State, gebouwd in 1620, in zuidelijke richting verlengd..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pand met gepleisterde gevels en houten kroonlijst in 's Gravenhage

Foto's (2)